17/11/20

Επίκαιρα όσο ποτέ τα οράματα και τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Η Δημοκρατία, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας αλλά και ευθύνης, είναι υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό, τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη, είναι σήμερα ο αγώνας όλων μας. «Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει ότι η δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες. Μας υπενθυμίζει ότι οι νέοι είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας» πρόσθεσε.


Στο μήνυμά του ο Βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Κουστούμπας επεσήμανε: “Το Πολυτεχνείο δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Τιμάμε αυτούς που αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και όλους που στερέωσαν αυτή σε γερά θεμέλια και η χώρα μας διανύει και θα συνεχίσει να διανύει μια δημοκρατική ήρεμη κοινοβουλευτική περίοδο. Η προσπάθεια καπηλείας και δημιουργίας σκηνικού σύγκρουσης, η υποκρισία και ο λαϊκισμός δεν ωφελούν κανένα”.


Η Βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου τόνισε με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου: “Έχουμε χρέος να θυμόμαστε, αλλά και υποχρέωση να συνεχίζουμε τον αγώνα, ειδικά σήμερα που η κοινωνία ταλανίζεται από την οικονομική και υγειονομική κρίση, η φτωχοποίηση και η ανεργία αυξάνεται, ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες, τα εργασιακά δικαιώματα καταπατώνται, η δημόσια παιδεία και υγεία βάλλονται και η Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα απαξιώνονται”.


“Το Πολυτεχνείο θα είναι πάντα το σύμβολο ενός αυτόνομου κινήματος, χωρίς καθοδηγητές και οπαδούς, αλλά γεμάτο ανιδιοτέλεια, αντίσταση και όραμα. Θα είναι το ενωτικό κάλεσμα αντίστασης σε οποιονδήποτε αυταρχικά προσπαθεί να περιορίσει την Ελευθερία και να προσβάλει τη Δημοκρατία”, δήλωσε ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης.


“Τούτον το Νοέμβρη, είμαστε όλοι εκεί με το νου και την καρδιά μας, στο Πολυτεχνείο της Αθήνας… στο Πολυτεχνείο της Ελλάδας…” σημείωσε η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: “Οι εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου προτρέπουν πάντα για στοχασμό για τα μηνύματα που τότε πρωτοεκφράστηκαν και σήμερα επαναπροσδιορίζονται, για όσα άλλαξαν και για όσα παρέμειναν τα ίδια, σε συνδυασμό όχι μόνο με την αμφισβήτηση για τις εκδηλώσεις του εορτασμού που πολλοί εκφράζουν, αλλά και για την ένταση της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και υγειονομικής κρίσης που σήμερα βιώνουμε”. 

Ακολούθως σημείωσε οτι οι εξαιρετικά δύσκολες υγειονομικές συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, έχουν ως αποτέλεσμα εθνικές, θρησκευτικές και επετειακές εορτές καθώς και κάθε είδους μαζικές εκδηλώσεις, να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη μορφή που γνωρίζαμε. “Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι θυσίες εκείνης της ηρωικής γενιάς έχουν χαραχτεί στη μνήμη μας και αποτελούν ιστορική παρακαταθήκη για όλους τους Έλληνες. Άλλωστε η Δημοκρατία είναι ένα αγαθό, που για τη διατήρησή του απαιτείται  διαρκής επαγρύπνηση”, συμπλήρωσε. 


“Υποκλινόμενοι στον αγώνα τους, τιμούμε όλες και όλους που έδωσαν τη ζωή τους για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, από τη θέση του ο καθένας τη δικαίωση του οράματος τους. Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πρέπει να παραμείνει ζωντανό στο μυαλό και την ψυχή κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου πολίτη και φάρος έμπνευσης για όλους, ώστε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο περισσότερο δημοκρατικό, πλουραλιστικό και αλληλέγγυο”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Λεβαδέων Γιάννης Ταγκαλέγκας.


Ο Δήμαρχος Θηβαίων  Γιώργος Αναστασίου στο μήνυμά του σημείωσε: “Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Τιμούμε την πάλη τους και ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Θηβαίων, επικαιροποιώντας τα μηνύματα του Νοέμβρη του ’73, δηλώνουμε ότι θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια της νεολαίας και των εργαζομένων για βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, στο πλαίσιο πάντα μίας δημοκρατικής πολιτείας, σύμφωνης με τις αρχές της ισονομίας και της ισότητας”.


Η Δήμαρχος Ορχομενού Βούλα Καράλη επεσήμανε: “47 χρόνια αδιάλειπτα, οι Έλληνες μάχονται ενάντια σε πολιτικές που καθιστούν επίκαιρο το σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. 47 χρόνια μετά, εν μέσω της παγκόσμιας απειλής του covid 19, με το σύνθημα “Χέρια – Μάσκες – Αποστάσεις.  Μένουμε Ασφαλείς” πρέπει να αντισταθούμε σε κάθε πολιτική που καθιστά την πανδημία όχημα για λιγότερο Ψωμί, Παιδεία και Ελευθερία”.


Λακωνικός ο Δήμαρχος Αλιάρτου - Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης σημείωσε με νόημα: “Εδώ πολυτεχνείο… λίγη ησυχία να μιλήσει η μνήμη!”.


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Επαρχίας Λιβαδειάς σε συνεδρίασή του, με σύνθημα «το Πολυτεχνείο ζει», αποφάσισε και κήρυξε Στάση Εργασίας για σήμερα Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020 τιμώντας τη φετινή επέτειο της εξέγερσης.


«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών», τονίζει μεταξύ άλλων το Εργατικό Κέντρο Θήβας και αφού τονίζει ότι «έχουμε χρέος και καθήκον να αντιδράσουμε στις πολιτικές λιτότητας, περιορισμού και αφαίρεσης δημοκρατικών μας δικαιωμάτων» αναφερόμενο στην φετινή συγκυρία υπογραμμίζει: «Όλοι μαζί μπορούμε και κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή».


Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ επαρχίας Λιβαδειάς στο μήνυμά του σημειώνει: «Συμπληρώνονται φέτος 47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973, τα οράματα και τα αιτήματά του μοιάζουν επίκαιρα όσο ποτέ. Το σύνθημα ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ όχι μόνο παραμένει επίκαιρο, αλλά παίρνει και νέα χαρακτηριστικά”. 


“Το συνδικαλιστικό κίνημα, με συλλογικούς αγώνες, συνεχίζει να διεκδικεί μια δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία αλληλεγγύης, δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, κοινωνική ασφάλιση, υγεία και πρόνοια, εργασιακά και κοινωνικά  δικαιώματα.  Ενωμένοι, συνεχίζουμε να πορευόμαστε στους δρόμους του αγώνα για Δημοκρατία & Αλληλεγγύη, Εθνική Ανεξαρτησία & Κοινωνική Δικαιοσύνη. Για ένα αισιόδοξο και καλύτερο μέλλον για την πατρίδα, την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τη νέα γενιά, όλους μας!”, τόνισε ματαξύ άλλων το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Βοιωτίας.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου