3/11/20

Από σήμερα Τρίτη σε μίνι lockdown η χώρα, τι ισχύει, ποια τα μέτρα και ποιά τα μέτρα ενίσχυσης

Ποιές είναι οι αλλαγές, που εντάσσεται η Βοιωτία

Σε καθεστώς μίνι lockdown έθεσε τη χώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  προκειμένου να ανακοπεί η πορεία του κορωνοϊού θέτοντας όπως είπε την υγεία και την ασφάλεια των Ελλήνων πάνω από κάθε άλλη επιλογή.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού  η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις. Πιο συγκεκριμένα σε ζώνη επιτήρησης όπου εντάσσονται οι «πράσινες» και «κίτρινες» περιοχές και σε ζώνη αυξημένου κινδύνου όπου εντάσσονται οι «πορτοκαλί» και οι «κόκκινες» περιοχές.

Έτσι η Βοιωτία πλέον ανήκει στις περιοχές αυξημένου κινδύνου με εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων. 

Με τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα Τρίτη και για έναν μήνα μπαίνει λουκέτο στην εστίαση, στο “κόκκινο” επίπεδο, για όλη τη χώρα θα ισχύει η μετακίνηση από νομό σε νομό, ανοιχτά θα μείνουν τα  σχολεία και το λιανεμπόριο και στις δύο ζώνες.


Τα οριζόντια μέτρα ανεξαρτήτως του επιπέδου ασφαλείας:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Περιορισμός κυκλοφορίας από 00:00 – 05:00. Απαγόρευση επιβίβασης σε ΜΜΜ χωρίς χρήση μάσκας. Υποχρεωτική τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Τηλε-εκπαίδευση στα ΑΕΙ (Εξαιρούνται κλινικές και εργαστήρια τελειόφοιτων). Αναστολή επισκεπτηρίου στις δομές πρόνοιας. 

Στον αντίποδα, ανοικτά λιανεμπόριο, χονδρεμπόριο, σχολεία, αρχαιολογικοί χώροι, ξενοδοχεία, βιομηχανία, κομμωτήρια.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα για κάθε τομέα:

1) Αθλητισμός

Στο επίπεδο Α, επιτρέπονται προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές, μείωση στο 75% των αθλητών που λαμβάνουν μέρος, ισχύουν ειδικά πρωτόκολλα για προπονήσεις και αγώνες.

Στο επίπεδο Β, απαγορεύονται όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις εκτός εξαιρέσεων. Επιτρέπεται μόνο ατομική άθληση σε ανοιχτό χώρο, χωρίς προπονητή.

Επίσης, επιτρέπεται η ατομική άθληση μόνο σε ανοιχτές εγκαταστάσεις και για συγκεκριμένα αθλήματα, όπως αντισφαίριση, σκοποβολή, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα (με μονομελές πλήρωμα), κωπηλασία (με μονομελές πλήρωμα), κανόε καγιάκ (με μονομελές πλήρωμα), θαλάσσιο σκι, στίβος, κολύμβηση (σε ανοιχτή θάλασσα), ποδηλασία, γκολφ, ιππασία και μηχανοκίνητος αθλητισμός.

Σχετικά με τη διεξαγωγή αγώνων, επιτρέπονται μόνο της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League), καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων (Champions League & Europa League) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της FIFA και της FIBA.

2) Aρχαιολογικοί χώροι και μουσεία

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα υπαίθρια/ανοιχτά μουσεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν και στα δύο επίπεδα, ενώ θα πρέπει να τηρείται η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των επισκεπτών.

Για τα κλειστά μουσεία ισχύουν τα εξής:

Επίπεδο Α: 2 μέτρα απόσταση, ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και ομαδικές περιηγήσεις έως 10 άτομα

Επίπεδο Β: Αναστέλλεται η λειτουργία τους

3) Γυμναστήρια

Επίπεδο Α: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους αναμονής και τους κοινόχρηστους χώρους, όπως και στην ατομική άσκηση. 1 άτομο ανά 10 τ. μέτρα

Επίπεδο Β: Αναστέλλεται η λειτουργία γυμναστηρίων.

4) Δικαστήρια

Στο επίπεδο Α (κίτρινο), επιτρέπονται μέχρι 30 άτομα στην δικαστική αίθουσα και σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των δικαστηρίων θα εφαρμοστούν μέτρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού στις γραμματείες.

Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), ισχύουν τα ειδικά πρωτόκολλα λειτουργίας και διεξαγωγής δικών.

5) Εμποροπανηγύρεις και κυριακάτικες αγορές

Στο επίπεδο Α (κίτρινο) προβλέπεται συμμετοχή 50% των πωλητών και 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων.

Στο επίπεδο Β (κόκκινο) αναστέλλεται κάθε λειτουργία.

6) Εστίαση

Στο επίπεδο Α (κίτρινο) προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό καθώς και για το κοινό κατά την αναμονή, 6 άτομα ανά τραπέζι και πληρότητα έως 50% της δυναμικότητας βάσει της άδειας. Επιπλέον οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων ορίζονται από την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Και στο επίπεδο Α θα ισχύσει περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας, θα παραμένουν δηλαδή τα καταστήματα εστίασης κλειστά από τις 23.30 έως τις 5.00 πμ, με εξαίρεση τo take away και τo delivery, ενώ ισχύει καθολική απαγόρευση πώλησης αλκοόλ κατά τις ώρες αυτές και απαγόρευση κάθε είδους ζωντανής μουσικής.

Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) προβλέπεται πλήρης αναστολή λειτουργίας, με εξαίρεση το take away και το delivery.

7) Καταστήματα τροφίμων (super market, mini market, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία)

Και στα δυο επίπεδα προβλέπονται τα εξής: 1 άτομο ανά 10τ.μ. (4 άτομα από 20 έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον). Απολύμανση σε καρότσια και καλάθια.

Στο επίπεδο Β (κόκκινο) προβλέπεται συμπληρωματικά η λειτουγία των καταστημάτων αυτών και Σαββατοκύριακο.

8) Κέντρα διασκέδασης (χώροι δεξιώσεων, μπαρ)

Στο επίπεδο Α προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό και για το κοινό κατά την αναμονή, 6 άτομα ανά τραπέζι και αποκλειστικά καθήμενοι.

Για τα κέντρα διασκέδασης χωρητικότητας άνω των 300 ατόμων προβλέπεται πληρότητα 50% της δυναμικότητας με μέγιστο τους 300 καθήμενους, ενώ για τους χώρους διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα, προβλέπεται πληρότητα 50% της δυναμικότητας με μέγιστο τους 150 καθήμενους. Επίσης προβλέπεται απόσταση 1,8μ. ανάμεσα στα τραπέζια, περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας (κλειστά 23:30-05:00), καθώς και καθολική απαγόρευση κάθε είδους ζωντανής μουσικής.

Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), η λειτουργία αναστέλλεται.

9) Κινηματογράφοι

Στο επίπεδο Α (κίτρινο) προβλέπεται 50% πληρότητα και υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Στο επίπεδο Β οι κιν/φικές προβολές αναστέλλονται.

10) Κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής. 

Και για τα δύο επίπεδα: Μέτρα περιορισμού βάσει εμφαβού (σχετική ΚΥΑ), Κατάργηση αναμονής, μόνο με ραντεβού

11) ΚΥΤ Προσφύγων

Στο επίπεδο Α (κίτρινο) προβλέπεται μετακίνηση των φιλοξενουμένων, ποσοστό μέχρι 15% ανά ώρα, με ανώτατο όριο τους 750 φιλοξενούμενους ημερησίως, με βάση τις οδηγίες του διοικητή.

Ενώ στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) ισχύει αναστολή εξόδου.

12) Λαϊκές αγορές

Για το επίπεδο Α προβλέπεται, συμμετοχή του 65% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και λειτουργία παράλληλων αγορών.

Για το επίπεδο Β προβλέπεται συμμετοχή του 50% των πωλητών, με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και επίσης λειτουργία παράλληλων αγορών.

13) Λιανεμπόριο

Ισχύουν τα ίδια μέτρα και στα δύο επίπεδα. Περιορισμός βάσει εμβαδού, 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον)

14) Μεταφορές

Και στα δύο επίπεδα προβλέπεται έως 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα πλοία. Όσον αφορά στα ταξί, στο επίπεδο Α επιτρέπονται μέχρι 3 επιβάτες, ενώ στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) επιτρέπεται ένας μόνο επιβάτης. Επίσης στο επίπεδο Β, επιτρέπονται μέχρι 3 άτομα στα ΙΧ (με εξαίρεση οικογένειες).

15) Νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα

Προβλέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή και περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 20% στο επίπεδο Α (κίτρινο) και μέχρι 80% στο επίπεδο Β (κόκκινο). Με εξαίρεση και για τα δύο επίπεδα, τα ογκολογικά και άκρως επείγοντα περιστατικά.

16) Παιδότοποι (στεγασμένοι)

Στο επίπεδο Α προβλέπεται 1 παιδί ανά 5 τ.μ. και έως 50 παιδιά, υποχρεωτική χρήση μάσκας για τα παιδιά άνω των 4 ετών και 1 συνοδός ανά παιδί. Επίσης, προβλέπεται τήρηση των αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα και των κανόνων υγιεινής.

Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), αναστέλλεται η λειτουργία.

17) Πρόβες και τηλεοπτικά γυρίσματα

Υποχρεωτική χρήση μάσκας στις πρόβες και για όσους δεν είναι στη σκηνή γυρίσματος, καθώς και καταγραφή των εισερχομένων και των εξερχομένων.

Στο επίπεδο Α προβλέπεται επίσης 1,5 μέτρο απόσταση για τους ηθοποιούς και 2 μέτρα απόσταση για τις χορωδίες και τα πνευστά στις πρόβες, ενώ στο επίπεδο Β η προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ των συντελεστών αυξάνεται στα 2 μέτρα.

18) Συναθροίσεις

Στο επίπεδο Α: Λήψη μέτρων για τον περιορισμό των συναθροίσεων ανάλογα με το επιδημιολογικό επίπεδο των όμορων περιοχών και ολόκληρης της χώρας.Μέχρι 50 άτομα, με υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου

Στο επίπεδο Β: Αναστολή όλων των δημόσιων συναθροίσεων στα πλαίσια του Συντάγματος

19) Συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις

Στο επίπεδο Α, ισχύει μέχρι 50% πληρότητα σε κλειστούς χώρους. Είναι υποχρεωτική η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Αναστέλλεται διενέργεια παραστάσεων σε χώρους κλειστών γηπέδων και γυμναστηρίων.

Στο επίπεδο Β, ισχύει αναστολή προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διαδικτυακής μετάδοση της παράστασης.

20) Συνέδρια και εκθέσεις

Στο επίπεδο Α προβλέπονται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. τουλάχιστον και έως 100 συμμετέχοντες, καθώς και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των συμμετεχόντων.

Στο επίπεδο Β (κόκκινο), η δραστηριότητα αναστέλλεται.

21) Σχολεία

Υποχρεωτική χρήση μάσκας για τα παιδιά άνω 4 ετών και στα δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας (Α και Β).

22) Χώροι λατρείας

Στο επίπεδο Α προβλέπονται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. και έως 50 άτομα, καθήμενοι ενώ στο επίπεδο Β επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα για όλες τις τελετές και λειτουργίες.


Μέτρα για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νοικοκυριά

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έξαρση της πανδημίας για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν με εντολή της δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων.

Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. 

ΟΙ εργαζόμενοι θα λάβουν επίδομα 534 ευρώ μηνιαίως.

Στις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. 

Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο.

Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.

Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.

Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Τέλος, χορηγείται Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Επιπλέον, θα χορηγηθεί 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου.

Και στις 2 καινούργιες Επιστρεπτέες Προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Επίσης, αποκτούν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις.

Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και έως 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, λαμβάνοντας υπόψη τον μαθηματικό τύπο.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί ή θα ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, θα λάβουν, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις δε υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου