22/11/20

Δήμος Αλιάρτου - Θεσπιέων Για θεσμική ανευθυνότητα κατηγορεί την μείζον μειοψηφία η δημοτική αρχή, στόχος μας το συμφέρον του δημότη απαντά η αντιπολίτευση

Για θεσμική ανευθυνότητα κατηγορεί ο Δήμαρχος Γιώργος Ντασιώτης και η δημοτική αρχή του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων τον επικεφαλής Γιώργο Αραπίτσα και την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας  (εκτός από την Ασημίνα Πικάση) υποστηρίζοντας ότι «έπεσε γραμμή», ώστε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Παράταξης «Πρώτα ο Δημότης», να μη συμμετάσχουν σε συγκεκριμένη διά περιφοράς (λόγω κορωνοϊού) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου «τινάζοντας την συνεδρίαση στον αέρα» αφού η απαιτούμενη απαρτία των 2/3 δεν υπήρξε.

«Ο λόγος της κυβίστησης αφορά θέμα της ημερήσιας διάταξης «περί τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού», τα οποία σύμφωνα με την  εισήγηση  της Οικονομικής Επιτροπής δεν αυξάνονται και παραμένουν ως έχουν,  με βάσει τα στοιχεία και τις εισηγήσεις της υπηρεσίας, ενώ η άποψη του Αρχηγού της παράταξης «Πρώτα ο Δημότης» ήταν να μειωθούν, με αυθαίρετους υπολογισμούς και χωρίς την Αιτιολογική Έκθεση της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, όπως προβλέπεται και όπως καλά γνωρίζει ότι απαιτείται, την οποία όμως ζήτησε την Τρίτη 17-11-2020 και ώρα 14.33 μ.μ περίπου 3 ώρες πριν τη Συνεδρίαση του Δημοτικού  Συμβουλίου, γνωρίζοντας ότι είναι αδύνατο να την έχει», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Ντασιώτης.

Και προσθέτει ότι ο επικεφαλής της Παράταξης «Πρώτα ο Δημότης» και οι Δημοτικοί της Σύμβουλοι, πλην της κ. Πικάση, με την απουσία τους και τη μη διεξαγωγή της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με δεδομένο το κλείσιμο του έτους, δεν επέτρεψαν να ληφθούν αποφάσεις για την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος για προμήθεια αυτοκινούμενου σάρωθρου, κατόπιν επιχορήγησης από το Υπουργείο Εσωτερικών με ποσό 223.000 Ευρώ, για σημαντικές αναμορφώσεις του προϋπολογισμού που αφορούν στην Προετοιμασία φακέλων υποβολής προτάσεων στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», με ημερομηνία λήξης 31-12-2020, για σημαντικά έργα που ο Δήμος τα έχει ανάγκη, Μισθοδοσία και αναδρομικές αποδοχές υπαλλήλων (Βοήθεια στο Σπίτι, κ.α.) ,υγειονομικό υλικό, κτλ, για τη μη αναπροσαρμογή των τελών, με αποτέλεσμα να κωλυσιεργείτε δραματικά η σύνταξη του προϋπολογισμού του 2021, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του Δήμου και για την ανανέωση λειτουργίας της Δημοτικής Συγκοινωνίας της οποίας η Σύμβαση λήγει σε λίγες εβδομάδες. 

Τέλος αναφέρθηκε στο «φωτεινό παράδειγμα», της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που αντίθετα με με την μείζονα μειοψηφία «συμμετείχε με όλες της τις διαφωνίες και τις παρατηρήσεις της, που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».

Από την πλευρά του ο κ. Αραπίτσας τόνισε ότι η παράταξή του λειτουργεί «έχοντας στο επίκεντρο, το συμφέρον του Δημότη» και στο πλαίσιο αυτό «με σεβασμό στον θεσμικό ρόλο, κατέθεσε εναλλακτική πρόταση για μείωση 28% των τελών Ηλεκτροφωτισμού και Καθαριότητας, για το έτος 2021».

Παράλληλα σημείωσε: «Ενώ διανύουμε το δεύτερο lockdown τους τελευταίους μήνες, η παράταξή μας, κάνοντας χρήση του Νόμου (4555/2018 – ΦΕΚ 133/Α/19-7-2018) που αναφέρει ότι μια παράταξη μπορεί να καταθέσει εναλλακτική πρόταση, είτε στην Οικονομική Επιτροπή είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατέθεσε κοστολογημένη πρόταση στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου που περιείχε μείωση τελών για το 2021 χωρίς να έχουμε υπολογίσει τα αυξημένα έσοδα του Δήμου από τα επιπλέον τετραγωνικά που δήλωσαν οι Δημότες και καταχωρούνται στην βάση δεδομένων της ΔΕΔΗΕ, ούτε τα αναδρομικά των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων, που αφορούν το 2020 και δεν θα εισπραχτούν από τους Παρόχους ενέργειας, αλλά από βεβαιωτικούς καταλόγους. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ακολουθήσει περαιτέρω μείωση στα τέλη, πέραν της δικής μας πρότασης για το 2022». 

Σε ότι αφορά στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την έλλειψη απαρτίας τόνισε πως «θα μπορούσε να αναβληθεί το εν λόγω θέμα και να συζητηθούν τα υπόλοιπα θέματα αν θεωρούσε ότι διακυβεύονται τα συμφέροντα του Δήμου».

Και συμπλήρωσε: «Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς από κανέναν και δεν δίνουμε γραμμή σε κανέναν Δημοτικό μας Σύμβουλο, εκφράζουμε τις απόψεις μας και αυτό βεβαίως αποδείχτηκε.».

Στη συνέχεια με νέα ανακοίνωση ο Δήμαρχος Γ. Ντασιώτης απαντά και κάνει λόγο για ανακρίβειες επισημαίνοντας ότι «ουδέποτε κατατέθηκε νομίμως η σύμφωνη με το άρθρο 11 του Ν.4623/2019, εναλλακτική πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο που θα διεξαγόταν την Τρίτη 17-11-2020 και ώρα 18.00 «δια περιφοράς», διότι δεν συνοδευόταν από  την απαιτούμενη αιτιολογική έκθεση της οικονομικής υπηρεσίας» και «η εισήγηση του επικεφαλής της Παράταξης κατατέθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα στις 14.33 μμ ,δηλαδή περίπου 3 ώρες πριν τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προς την Οικονομική Υπηρεσία προκειμένου να ΛΑΒΕΙ την απαιτούμενη αιτιολογική έκθεση για να καταθέσει την πρότασή του στο Συμβούλιο» κάτι που «δεν αποτελεί σεβασμό προς υπαλλήλους, που πέραν του ελάχιστου χρόνου που απέμεινε έως τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, του ήταν γνωστό ότι απουσίαζαν με άδεια».

Επίσης σημειώνει ότι «ποτέ δεν ζητήθηκε από την παράταξη αυτή εγγράφως η αναβολή του θέματος».


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου