22/11/20

Χωρίς πίστους ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Λιβαδειά, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας απο τον κορωνοϊό

Για πρώτη φορά η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Λιβαδειά τιμήθηκε χωρίς την παρουσία των πιστών της πόλης, λόγω των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, σύμφωνα με την σελίδα της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας imtl.gr, την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, οι ακολουθίες του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας αντίστοιχα, τελέστηκαν κεκλεισμένων των θυρών από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο, τους ιερείς και τους ιεροψάλτες.

Τα άδεια στασίδια του Μητροπολιτικού Ναού έκαναν αισθητή την απουσία των Λιβαδειτών από την εορτή  της Παναγίας μας, αλλά ωσεί νοερώς μετέχοντες έκαναν αισθητή την παρουσία τους με τις θερμές ικεσίες στην Υπεραγία Θεοτόκο για την εξάλειψη της πανδημίας. 

 

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα στο τέλος του Εσπερινού, με έκδηλη την συγκίνηση, λόγω των δύσκολων ημερών που βιώνει η πατρίδα μας, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία διηκόνησε το μυστήριο της σαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού και συνέβαλε στην σωτηρία των ανθρώπων. Προέτρεψε όλους, μέσα στη φορτισμένη ατμόσφαιρα των ημερών με τον πόνο και τους θανάτους συνανθρώπων μας, η προσευχή μας να είναι εντονότερη για όσους δοκιμάζονται από την ασθένεια, καθώς και για τους ιατρούς και  νοσηλευτές, και να παρακαλέσουμε την Παναγία να εξαλειφθεί η πανδημία και να συναντηθούμε ασφαλείς πάλι στους Ναούς μας.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τον σεβασμό και την αγάπη του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, που δοκιμάζεται με την υγεία του, ο οποίος, όπως είπε, κάθε χρόνο τέτοια μέρα βρισκόταν στον Μητροπολιτικό Ναό της Λιβαδειάς για να τιμήσει την Θεοτόκο. Και ευχήθηκε η Παναγία να τον ενισχύει και με τις πρεσβείες των Αγίων και του Οσίου Λουκά, που τόσο αγαπά, να εξέλθει υγιής και να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Τέλος, ευχήθηκε σε όλους κουράγιο, δύναμη, υγεία και Χρόνια πολλά.

Το πρωί του Σαββάτου 21 Νοεμβρίου, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη σημασία της μεγάλης θεομητορικής εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου εις τα Άγια των Αγίων, που αποτελεί το προοίμιο της ευδοκίας του Θεού και την προκήρυξη της σωτηρίας των ανθρώπων. Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Η Παναγία με την πρόθυμη υπακοή της ανταποκρίθηκε θετικά στη σωτήρια απόφαση του Θεού. Έτσι το πρόσωπο της Παναγίας εκπροσώπησε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος στο σχέδιο της σωτηρίας. Η Παναγία αξιοποιεί σωστά το αυτεξούσιο για να ανταποκριθεί στην πρόταση –προσήλωση της αγάπης του Θεού για την σωτηρία. Αυτή τη διαρκή συνέργεια θείου και ανθρωπίνου παράγοντος, πρέπει να την έχουμε πάντοτε προ οφθαλμών και κυρίως σε δύσκολες περιστάσεις όπως οι σημερινές».

Και προέτρεψε όλους να τηρούν τα ανθρώπινα μέτρα προφύλαξης σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, αναφέροντας ότι όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι λησμονούμε και παραθεωρούμε τον υπερβατικό και υπέρλογο παράγοντα της Θείας Χάριτος, που θεραπεύει τις ασθένειες της φύσεώς μας και αναπληρώνει τις ανθρώπινες ελλείψεις μας. Επίσης, μετέφερε στους πιστούς της επαρχίας μας την αγάπη  και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερωνύμου, για τον οποίο ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση, όπως και για τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο και όσους νοσούν από την επιδημία του κορωνοϊού.

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά, δύναμη και υγεία και με τη βοήθεια του Θεού δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου να εξαλειφθεί η λοιμική νόσος που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα.


Ευχές για υγεία, δύναμη και υπομονή

Η 21η Νοεμβρίου είναι μια ιδιαίτερη γιορτή για την Λιβαδειά, που γιορτάζει τα Εισόδια  της Θεομήτωρ Παναγίας, στο Ναό.  

Φέτος οι συγκυρίες του εορτασμού της πολιούχου της Λιβαδειάς και το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο που εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν επέτρεψαν εκδηλώσεις. Σε αυτή την κατάσταση η υγεία κυριάρχησε στις ευχές όλων.


Γιάννης Ταγκαλέγκας, Δήμαρχος Λεβαδέων:

“Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά, υγεία, υπομονή και δύναμη στον αγώνα που δίνουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί.  Η σκέψη μας στρέφεται γύρω από όλους τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται  καθώς και στον Άρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’ και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.  Ο στόχος μας είναι να βρεθούμε όλοι μαζί πάλι υγιείς και ασφαλείς με το τέλος της πανδημίας”. 


Φανή Παπαθωμά, Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας

“21 Νοεμβρίου 2020 στη γιορτή της Λιβαδειάς μας…

Έκκληση στην Παναγιά.  

Την ημέρα της γιορτής σου, Θεοτόκε και Παρθένε, άπλωσε τη σκέπη σου και στήριξε τις ελπίδες μας, στην πόλη που σε τιμά και σε δοξάζει. Εσύ, που είσαι η Αρχή των θαυμάτων Του Θεού, χάρισε δύναμη και υπομονή στους γιατρούς και το προσωπικό των θεραπευτηρίων σε όλο τον κόσμο. Εσύ, που είσαι το ξεκίνημα όλων μας που ζούμε μέσα σε πέλαγος αγώνων και αγωνιών, σκύψε και άκουσε τις προσευχές μας και λύτρωσέ μας από τον αόρατο εχθρό της πανδημίας. Μεσίτευσε για τη σωτηρία της ανθρωπότητας, των νέων, των ηλικιωμένων, των νοσούντων, από τη σύγχρονη αυτή θανατηφόρο λαίλαπα και υπέρ της ταχείας εξαφάνισης της επιδημίας του Κορωνοϊού. 

Χρόνια Πολλά Λιβαδειά. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες. Υγεία και Δύναμη σε όλους μας. 


Ανδρέας Κουτσούμπας, Βουλευτής Ν.Δ.:

“Χρόνια Πολλά στην πόλη μας - Χρόνια Πολλά σε όλους. 

«…απάντων τιμιώτερον και αγιότερον …εστί η πατρίς..». Τιμούμε σήμερα και τα στρατευμένα νιάτα της Πατρίδας μας. Τιμούμε Εκείνους που πρόσφεραν το δικό τους «μοναδικό» αγαθό, τη ζωή τους, για τη σωτηρία της ελευθερίας της Μοναδικής μας Πατρίδας”.


Γιώτα Πούλου Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ:

Χρόνια πολλά στην Πόλη μας και τους δημότες! Ιδιαίτερες ευχές σε αυτούς και αυτές που γιορτάζουμε σήμερα! Με υγεία, αγάπη, αλληλεγγύη και αισιοδοξία θα ξεπεράσουμε την δύσκολη συγκυρία!


Γ. Μουλκιώτης Βουλευτής ΚΙΝΑΛ: 

“Χρόνια πολλά στη Λιβαδειά μας! Χρόνια πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις μας! Χρόνια πολλά σε όλες και όλους τους εορτάζοντες! Του χρόνου όλοι μαζί και δυνατοί!!!”

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου