3/11/20

Για παρέμβαση στις συνδικαλιστικές διαδικασίες καταγγέλει την κυβέρνηση το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Βοιωτίας

Το Νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ Βοιωτίας καταγγέλει την κυβέρνηση για παρέμβαση στις συνδικαλιστικές διαδικασίες με αφορμή την τροπολογία για την εκλογική διαδικασία των εκπαιδευτικών για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

“Ακολουθώντας πιστά την τακτική του αιφνιδιασμού και της απουσίας διαλόγου, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε πρόσφατα, με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, σε αλλαγές στη διαδικασία άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκπαιδευτικών για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ημέρα ψηφοφορίας το Σάββατο από Τετάρτη και  δυνητική διεξαγωγή των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία). Θεωρούμε ότι αυτή η επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί ευθεία παρέμβαση στις συνδικαλιστικές διαδικασίες και αποτελεί το πρώτο βήμα για την επιβολή νομοθετημάτων που αποσκοπούν στην απομαζικοποίηση  και στην αποσυλλογικοποίηση”, τονίζουν εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του Ν.Τ. Βοιωτίας της ΑΔΕΔΥ ο Πρόεδρος Σπύρος Βαζούρας και ο Γραμματέας Νίκος Μπούρας

Λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας και τις διατυπωμένες θέσεις  των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων συλλόγων για το θέμα, το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Βοιωτίας προτείνει:

* Αναβολή της πραγματοποίησης των εκλογών, δυνατότητα που παρέχει ο νόμος, λόγω των δυσμενών επιδημιολογικών δεδομένων και μέχρι να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Εξάλλου, όπως σημειώνει με νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν ήδη δοθεί μέχρι τώρα δύο παρατάσεις στη θητεία των Δ.Σ. των συνδικαλιστικών οργανώσεων, χωρίς να γίνουν εκλογές. 

* Παράταση της θητείας των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια μέχρι την εκλογή νέων.

* Πραγματοποίηση της εκλογικής διαδικασίας δια ζώσης και όχι με «ηλεκτρονικό τρόπο» που δεν διασφαλίζει επαρκώς ούτε την καθολικότητα της ψηφοφορίας ούτε τη μυστικότητά της.

* Διεξαγωγή των εκλογών σε εργάσιμη ημέρα (π.χ. Τετάρτη, όπως ίσχυε ως τώρα) χωρίς άδεια και εκτός του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών. 

Κάτι τέτοιο επισημαίνει οτι θα διευκολύνει τη συμμετοχή των χιλιάδων εκπαιδευτικών που μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας στον τόπο εργασίας και για τους οποίους η ημέρα του Σαββάτου είναι απαγορευτική.

“Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλιστεί η εγκυρότητα και η αντιπροσωπευτικότητα της ανάδειξης των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και να προστατευθεί το κύρος του θεσμού για τον οποίο το εκπαιδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει δώσει  σημαντικούς αγώνες”, καταλήγει η ΑΔΕΔΥ Βοιωτίας

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου