11/11/20

Κυκλοφορώ και...

Γράφει η Μαρίνα Αντωνάτου

V Αναστέλλω την κυκλοφορία μου. Ας το πω πιο μαλακά, την πλήρως ελεύθερη και άνευ αδείας από κανέναν κυκλοφορία μου. Το «μου» μάλλον περισσεύει. 

Οι περιορισμοί που επέβαλαν οι Αρχές ισχύουν για όλους, σε όλη τη χώρα. Μη μου πείτε ότι σας λέω το αυτονόητο.

Ο ρεπόρτερ από την Πάτρα νομίζει ότι είναι μόνο για την πόλη του. Πρωί Σαββάτου, βγήκε περίλυπος και μας πληροφόρησε: «Μια διαφορετική μέρα ξημέρωσε για τους κατοίκους της Πάτρας κλπ». Χαμένα τα έχουν πια κι αυτά τα έρμα τα παιδιά στα κανάλια, τι να πω; 

V Χαζεύω και μία άλλη, γλυκούλα και ξανθομαλλούσα, μέχρι που την ακούω, το πρωί της Κυριακής να λέει: «Στα κομμωτήρια σπεύδουν σήμερα οι καταναλωτές…» - Δηλαδή, ας πούμε, έτρεξαν να αγοράσουν βαφές μαλλιών να τις πιουν; Τα κουρεία και τα κομμωτήρια παρέχουν υπηρεσίες. Υπάρχει πλήθος υπηρεσιών, έναντι πληρωμής. 

Ανάλογα με το είδος, ονομάζουμε και τους προσερχομένους να λάβουν αυτές τις υπηρεσίες. Λέμε ότι τα ιατρεία έχουν ασθενείς, οι εκκλησίες πιστούς, τα φροντιστήρια μαθητές, τα γήπεδα φιλάθλους, τα τραίνα επιβάτες, οι οργανωμένες παραλίες λουομένους, τα καφενεία-στέκια θαμώνες, τα μουσεία επισκέπτες, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θεατές, οι δημόσιες υπηρεσίες πολίτες, τα γυμναστήρια αθλουμένους, οι εφημερίδες αναγνώστες και άλλα πολλά. 

Όλοι πληρώνουν, αλλά κανείς δεν θα τους πει «καταναλωτές»! 

Κι εκεί που δεν υπάρχει ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, οι άνθρωποι λέγονται πελάτες. Πελάτες έχουν τα εστιατόρια, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα καθαριστήρια, τα πορνεία… Πελάτες έχουν και τα κουρεία-κομμωτήρια. 

Ποιος έσπευσε εκεί την Κυριακή; 

Πες: ο κόσμος, πολλοί, άντρες και γυναίκες … όχι καταναλωτές!

V Απλουστεύω την έννοια της κατανάλωσης: ό,τι συναντά την έννοια του αγοράζω και «τρώω», κυριολεκτικώς και μεταφορικώς. Κατανάλωση φρούτων, κάνει καλό – κατανάλωση αλκοόλ και μετά στο τιμόνι, ποτέ! 

Το αυτοκίνητό μου καταναλώνει πολλή βενζίνη. Καταναλώνει πολύ χρόνο στην τηλεόραση. Κατανάλωσε τη μισή του ζωή για να πετύχει αυτό που ήθελε. Μάλλον φθάνει, ε;

V Φαντάζομαι ότι κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί γιατί έδωσα τόση σημασία σε μια λέξη. Θα πω ότι μία-μία οι λέξεις είναι όλη η γλώσσα μας και ότι η γλώσσα είναι ιερή, είναι ο νους και η ψυχή της οντότητάς μας. 

Όλοι πρέπει να την προσέχουμε, πόσο μάλλον μια παλιά δασκάλα. 

Δεν θα βαρεθώ ποτέ να την υπερασπίζομαι, με όσα ξέρω, τα ελάχιστα. Αν βαρεθήκατε σήμερα, λυπάμαι. Ελπίζω, πάντως, να μη σας χάσω από …καταναλωτές!

V Εύχομαι να είναι καλός ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Εκτός από μορφωμένος κι έμπειρος πολιτικός, ο Τζο Μπάϊντεν  είναι άνθρωπος που έχει πονέσει πολύ από τον θάνατο αγαπημένων του. Κάπως αλλιώς από τον κ.Τραμπ δεν θα είναι;

V Χαιρετώ όλους εσάς, τους φίλους μου. 


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου