12/11/20

Κατά της υποβάθμισης των Περιφερεικών Συμβουλίων το Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας

Μετά από πρόταση της Ελεύθερης Στερεάς και του περιφερειακού της συμβούλου Αντώνη Βούλγαρη, και με ψήφους 22 υπέρ και 20 κατά, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας ενέκρινε ψήφισμα ενάντια στην υποβάθμιση των Περιφερειακών Συμβουλίων από την κυβέρνηση,  “η οποία με τους νόμους που προωθεί από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα αφαιρεί συνεχώς αρμοδιότητες από τα Π.Σ. και τα υποβαθμίζει συστηματικά, δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή”. 

Με το τρόπο αυτό “η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, στην οποία με τη νομοθέτηση της κυβέρνησης  της ΝΔ έχει πάντα δεδομένη πλειοψηφία η παράταξη του περιφερειάρχη, καθίσταται υπερόργανο με αυξημένες αρμοδιότητες, ισχυρότερο από το Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο έχει εκλεγεί άμεσα από το λαό στις εκλογές του 2019”. 

Έτσι όπως επισημάνθηκε “η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να ακυρώσει τη λαϊκή ετυμηγορία”.

Την πρόταση της Ελεύθερης Στερεάς υπερψήφισαν και οι παρατάξεις του κ. Α. Γκλέτσου (Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση), του κ. Δ. Αναγνωστάκη (Στερεά Υπεροχής) και της κ. Κ. Μπατζελή (Πατρίδα μας η Στερεά), η παράταξη της περιφερειακής Αρχής καταψήφισε, απείχε από την ψηφοφορία η Λαϊκή Συσπείρωση ενώ απουσίαζαν  6 σύμβουλοι.

Επίσης το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας με το ψήφισμα κάλεσε την κυβέρνηση να επαναφέρει άμεσα με νομοθετική ρύθμιση όλες τις αρμοδιότητες που είχαν τα Περιφερειακά Συμβούλια μέχρι τον Ιούνιο του 2019 και την Ένωση Περιφερειών να προχωρήσει άμεσα σε γενική συνέλευση και να καταγγείλει την υποβάθμιση και στην ουσία κατάργηση των Περιφερειακών Συμβουλίων.

Παράλληλα προχωά σε συντονιστική επιτροπή και απευθύνεται σε όλα τα Περιφερειακά Συμβούλια και σε όλες τις παρατάξεις προτρέποντας σε συγκρότηση ενός μετώπου “αποκατάστασης της δημοκρατίας”.

Η συντονιστική επιτροπή θα προχωρήσει σε συναντήσεις με την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό για να ζητήσει την επαναφορά όλων των αρμοδιοτήτων που είχαν τα περιφερειακά συμβούλια, αλλά και με τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων  για να  ζητήσει να πάρουν θέση και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους θα ζητήσει συνάντηση με την Πρόεδρο του ΣτΕ για να θέσει το θέμα της αντισυνταγματικότητας των συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες υποβαθμίστηκαν πλήρως τα περιφερειακά  συμβούλια, καθώς και με το ΔΣ της ΕΝΠΕ και τις παρατάξεις της.

Ακόμα θα προχωρήσει σε δημοκρατικές και συμβολικές κινήσεις ώστε να εμποδίσει τη λήψη αποφάσεων θεμάτων που είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα των πολιτών ή με τη Δημοκρατία.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ