12/11/20

Την μετεγκατάσταση των κατοίκων του καταυλισμού των Ρομά ζητά η Τ.Κ. Θήβας

Η Δημοτική Κοινότητα Θήβας σε πρόσφατη συνεδρίαση της συζήτησε το μείζον θέμα που έχει προκύψει  εδώ και χρόνια στην πόλη της Θήβας, και πιο συγκεκριμένα τα προβλήματα πυ προκύπτουν με τον καταυλισμού των Ρομά τονίζοντας μεταξύ άλλων οτι αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία η προστασία πολιτών.

“Δεν θα μπορούσαμε να μην λάβουμε σοβαρά υπόψη την αγωνία που υπάρχει, καθώς για τα μέλη του Συμβουλίου της Δ.Κ. Θήβας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία, η προστασία του δικαιώματος των συμπολιτών μας να εργάζονται και να διάγουν την καθημερινότητα τους χωρίς το φόβο και την αβεβαιότητα που προκαλούν η βία και το έγκλημα”, τονίζουν σε σχετικό ψήφισμα οι Σύμβουλοι της Δ.Κ. Θήβας Γελέκας Γεώργιος, Τουλουμάκος Παναγιώτης, Σταματόπουλος Φώτης, Αναστασίου Κων/νος, Ζυγούρη- Πανουσάκη Μαρία, Τζουμανέκας Αθανάσιος, Μανόπουλος Γεώργιος και Αργύρης Θεοφάνης. 

“Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, η πόλη μας έχει γίνει αρνητικά γνωστή στο πανελλήνιο από τα περιστατικά ωμής βίας από Ρομά κατοίκους του καταυλισμού εις βάρος ντόπιων αλλά και περαστικών από την πόλη μας πολιτών. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την δυσφήμιση της πόλης και έχει αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στην ανάπτυξη του τουρισμού της καθώς αντί το πανελλήνιο να μιλάει για το μουσείο-κόσμημα της ή για τα αξιοθέατα της, γνωρίζει μόνο για τον καταυλισμό της, ο οποίος αποτελεί αιτία αποφυγής ακόμα και της απλής διέλευσης ξένων από την πόλη, γεγονός που λειτουργεί εις βάρος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας”, τονίζουν και προσθέτουν: “Δεν ονομάστηκε τυχαία άλλωστε «Γέφυρα του τρόμου» η γέφυρα που περνάει πλησίον του καταυλισμού, όπου συχνά οδηγοί δέχονται επιθέσεις από πέτρες, πέφτουν θύματα ληστείας και καταλήγουν ακόμα και τραυματισμένοι από Ρομά. Αξίζει δε να αναφερθεί πως οι ενήλικες Ρομά δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και τα ανήλικα παιδιά τους, τα οποία μπαίνουν μπροστά στα οχήματα για να τα αναγκάσουν να σταματήσουν ή πετούν τα ίδια πέτρες και στη συνέχεια ληστεύουν τους διερχομένους οδηγούς”.

Επισημαίνουν δε πως “οι αρχικά δοθέντες πριν 20 χρόνια οικίσκοι έχουν αλλάξει “ιδιοκτήτες” κατά παράβαση των υπογραφέντων υπεύθυνων δηλώσεων και η συντριπτική πλειοψηφία των λοιπών οικημάτων έχουν ελεγχθεί από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Θηβαίων και έχουν χαρακτηρισθεί ως αυθαίρετα και κατεδαφιστέα”. 

Και συμπληρώνουν ότι οι κάτοικοι του Πυριού δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν άπραγοι να υποβαθμίζεται καθημερινά η ποιότητα ζωής τους. 

Παράλληλα τα μέλη της Δ.Κ. ζητούν την άμεση καταγραφή και επικαιροποίηση από επιτροπή που πρέπει να συγκροτηθεί προς αυτό τον σκοπό, των διαμενόντων στον καταυλισμό ελέγχοντας τα στοιχεία μέσω του Δημοτολογίου ή άλλης διαθέσιμης πηγής, διαχωρίζοντας τους Θηβαίους Ρομά από εκείνους που έχουν παρεισφρήσει τα τελευταία χρόνια. 

Ζητούν επίσης συντονισμένες προσπάθειες και πιέσεις από όλες τις τοπικές αρχές προς την Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την ενίσχυση του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, που είναι επιφορτισμένο με το δύσκολο έργο της επιτήρησης και πρόληψης των εγκληματικών πράξεων των κατοίκων του καταυλισμού. Ταυτόχρονα προτείνουν να πραγματοποιούνται συνεχείς παρεμβάσεις και έλεγχοι από κλιμάκια Μονάδων της Αστυνομίας εντός του καταυλισμού,  ώστε να επαναφέρουν το καθεστώς τάξης και ευνομίας, σπάζοντας το «άβατο» που έχει καθιερωθεί με την βία όλα αυτά τα χρόνια.

Ακόμα κρίνουν αναγκαία την άμεση σύνδεση και τον έλεγχο της παροχής οικογενειακών επιδομάτων και επιδομάτων πρόνοιας που λαμβάνουν σχεδόν όλες οι οικογένειες Ρομά σε σχέση με την παρουσία των παιδιών στα σχολεία, την εφαρμογή των ήδη ψηφισθέντων αποφάσεων του Δ.Σ. του Δήμου Θηβαίων που αφορούν στο ζήτημα του καταυλισμού  και τέλος την τελική και οριστική μετεγακτάσταση των κατοίκων του καταυλισμού σε σημείο που οφείλουν να επιδείξουν οι αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες του Δήμου.  

Καταλήγοντας υπογραμμίζουν: “Τα ανθρώπινα δικαιώματα αναμφισβήτητα πρέπει να διαφυλάσσονται και να είναι αδιαπραγμάτευτα, όμως αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλους. Δεν γίνεται άλλο να προστατεύονται ή να συγκαλύπτονται μεμονωμένες κοινωνικές ομάδες που ενεργούν καθημερινά εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και διαταράσσουν την γαλήνη και την ευημερία του τόπου, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και ιδιωτικότητας των Θηβαίων πολιτών και όλοι να μένουμε θεατές σε ένα έργο που επαναλαμβάνεται χρόνια τώρα”. 

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου