17/11/20

T. Θεοδωρικάκος στην ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας: Ισχυρή στήριξη της Αυτοδιοίκησης με νέες οικονομικές ρυθμίσεις και μέτρα για έλεγχο της πανδημίας

 

Ισχυρή στήριξη της Αυτοδιοίκησης τόσο σε θέματα που αφορούν στους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων κατά του κορωνοϊού, όσο και στην οικονομική ενίσχυση των Δήμων που επλήγησαν από την πανδημία ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, κηρύσσοντας την έναρξη της Συνεδριακής Διαδικασίας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Παράλληλα, σε εφαρμογή του σχεδίου για επιτάχυνση των διαδικασιών του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ανακοίνωσε επτά έργα, σε ισάριθμους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας, συνολικού ύψους 16 εκατ. ευρώ. 

Αναφερόμενος στις δυσμενείς συνθήκες, που έχει διαμορφώσει ο κορωνοϊός, επισήμανε πως οι συνθήκες επιβάλλουν ενότητα και αλληλεγγύη και ζήτησε από την Αυτοδιοίκηση να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις στην εφαρμογή αυτών των μέτρων.

Για το σκοπό αυτό, όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, όπου δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα  να αξιοποιηθούν διοικητικοί υπάλληλοι για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα δύναται να υπάρξουν τροποποιήσεις στο ωράριο εργασίας, όπως εξαιρέσεις -όπου χρειάζεται- στην πενθήμερη εργασία, όπως έγινε και την περίοδο της πρώτης καραντίνας.

Στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης συμπεριλαμβάνεται και η τρίμηνη αναστολή των δόσεων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ακόμη, ο Υπουργός κάλεσε τους Δήμους να αξιοποιήσουν το προσωπικό από υπηρεσίες που δεν λειτουργούν, λόγω εφαρμογής των μέτρων κατά του κορωνοϊού, με σκοπό να ενδυναμώσουν κοινωνικές υπηρεσίες και ειδικά το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», καθώς και να αναπτύξουν όποιες άλλες πρωτοβουλίες απαιτούνται.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι ολοκληρώνονται την επόμενη εβδομάδα οι διαδικασίες για την πρόσθετη, οικονομική επιχορήγηση της Αυτοδιοίκησης με «πακέτο» έκτακτης στήριξης, ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση είπε: «Στόχος της νέας μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία έχει διατυπωθεί από το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης του τόπου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, μεταξύ τους και απέναντι στο Κράτος. Και ταυτόχρονα η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, τόσο των Δήμων όσο και των Περιφερειών, με νέες αρμοδιότητες και εξουσίες και επομένως και ευθύνες. Φυσικά, αυτό θα συνοδεύεται με ενίσχυση της οικονομικής δυνατότητας της Αυτοδιοίκησης και με την αντίστοιχη ενίσχυση σε προσωπικό». Τα παραπάνω συνιστούν, όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να πετύχει η μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. «Μια μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση, με την Αυτοδιοίκηση», όπως χαρακτηριστικά είπε, δίνοντας έμφαση στην πρόθεσή του να λάβει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τις προτάσεις που θα καταθέσει η ΚΕΔΕ.


Τα επτά έργα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που εντάσσονται στο «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ποσού χρηματοδότησης 16.128.555,52 €:

1.    «Βελτίωση υφιστάμενης αγροτικής οδού στην κτηματική περιφέρεια Δ.Κ. Αταλάντης στη θέση "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ"» του Δήμου Λοκρών π/υ 480.000 €

 Η βελτίωση του αγροτικού δικτύου θα επιφέρει τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, την ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά ευπαθών προϊόντων.

2.       «Αντιπλημμυρικά έργα Δήμου Μακρακώμης» π/υ 3.100.000 €. Ιδιαίτερα σημαντική δράση για το Δήμο Μακρακώμης που περιλαμβάνει: α) την κατασκευή τριών ανεξάρτητων δικτύων αγωγών ομβρίων στη Μακρακώμη, β) στην κατασκευή νέας γέφυρας, και γ) στην προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ενόργανης δομικής παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών.

3.       «Αποχέτευση ομβρίων Δ.Κ Αμαρύνθου» της ΔΕΥΑ Ερέτριας π/υ 1.986.702 €. Αντικείμενο του έργου είναι τα συμπληρωματικά έργα στο υφιστάμενο αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. 

4.       «Αποχέτευση οικισμού Ροβιών – αναβάθμιση ΕΕΛ Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγ. Άννας» προυπ.  4.354.900 €. Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης του οικισμού Ροβιών, του αγωγού μεταφοράς των λυμάτων στην ΕΕΛ Λίμνης με τα προβλεπόμενα αντλιοστάσια και σε εργασίες αναβάθμισης του εξοπλισμού της ΕΕΛ Λίμνης. 

5.    «Ανέγερση νέου βρεφονηπιακού σταθμού Κύμης» π/υ 1.005.953,52 €. 

6.    «Διαμόρφωση πολυχώρου πρώην εκπαιδευτηρίου Καψάλη (Δ.Κ. Ιτέας)» του Δήμου Δελφών με π/υ 2.201.000 €.

7.    «Βελτίωση των υποδομών ύδρευσης των δικτύων Δήμου Καρύστου» με π/υ 3.000.000,00 €. Με την υλοποίηση της προτεινόμενης πράξης ο Δήμος θα αποκτήσει ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης.


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου