12/11/20

Ξεκινούν τα έργα του φυσικού αερίου στη Στερεά Ελλάδα

Το φυσικό αέριο έρχεται σύντομα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσε την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, μετά την υπογραφή των τευχών δημοπράτησης για τους πρώτους διαγωνισμούς από τη Διαχειριστική Αρχή Ε.Π. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο έργο με περιβαλλοντικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα, που ο σχεδιασμός του ξεκίνησε το 2015 από την Περιφερειακή Αρχή του κ. Κώστα Μπακογιάννη, με στόχο το φυσικό αέριο να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές των μεγάλων αστικών περιοχών της Στερεάς Ελλάδας. 

Η πράξη «Ανάπτυξη Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου Μέσης και Χαμηλής Πίεσης» χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 21 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας. 

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 48 εκατ. ευρώ και προβλέπει αρχικά την κατασκευή 328 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου και αρχικά τουλάχιστον 14.500 συνδέσεις έως το 2024. Τα έργα κατασκευής των δικτύων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2021. 

Ειδικότερα, οι διεθνείς ανοικτοί διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ για την επιλογή αναδόχων στις πόλεις Λαμία, Χαλκίδα και Θήβα θα δημοσιευθούν εντός του επόμενου δεκαημέρου, ενώ θα ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η δημοπράτηση των έργων στη Λιβαδειά, το Καρπενήσι και την Άμφισσα. Παράλληλα, η ΔΕΔΑ θα προχωρήσει στην επέκταση των συνδέσεων βιομηχανικών καταναλωτών στη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων. 

«Ανακοινώνουμε σήμερα ένα σημαντικό βήμα, σε ένα σημαντικό έργο. Η έλευση του φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις  της Στερεάς Ελλάδας είναι ένας από τους μεγάλους, στρατηγικούς στόχους, που γίνεται πραγματικότητα. Παρέχοντας πρόσβαση στο φυσικό αέριο, προστατεύουμε το περιβάλλον, ανακουφίζουμε τα νοικοκυριά μας από ενεργειακές δαπάνες και καθιστούμε πιο ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό που ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια και "ξεμπλόκαραν" έργα 154 εκατ. ευρώ σε 18 πόλεις που θα ξεκινήσουν άμεσα, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση σε μια κρίσιμη συγκυρία. Με την έγκριση των τευχών δημοπράτησης για τους πρώτους διαγωνισμούς στη Στερεά Ελλάδα, γίνεται ένα ακόμα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση του φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος της ΔΕΔΑ, που προβλέπει την επέκταση του φυσικού αερίου σε πάνω από 30 πόλεις της Ελλάδας έως το 2024, διαδικασία που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους πολίτες, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον αλλά και την οικονομία».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας υπογράμμισε πως «με την έγκριση των έργων στις πρώτες τρεις Περιφέρειες, ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών που άνοιξε το 2017 κλείνει οριστικά κι αρχίζει η υλοποίηση του μεγαλύτερου project επέκτασης δικτύου φυσικού αερίου από την εποχή που δημιουργήθηκε το βασικό δίκτυο αγωγών στη χώρα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα και συνέπεια, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες κι επιχειρήσεις της περιφέρειας να αποκτήσουν πρόσβαση στα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου, αυτής της φθηνής και φιλικής προς το περιβάλλον μορφής ενέργειας, που θα αποτελέσει το βασικό καύσιμο μετάβασης της χώρας προς ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον».


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου