6/2/20

Η Κωπαΐδα στο επίκεντρο της 8ης συνάντησης της «Τροφώνιας Ακαδημίας»

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες
Η 8η συνάντηση του Λαϊκού Πανεπιστημίου Λιβαδειάς με την επωνυμία «ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 08 Φεβρουαρίου (18:00 – 21:00) στην Αίθουσα  Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Λεβαδέων (Δωδεκανήσου 12). Στον πρώτο κύκλο των μαθημάτων κυρίαρχο θέμα είναι η «ΚΩΠΑΪΔΑ, ως φυσικό και ανθρωπογενές σύστημα».  «Τι γνωρίζουμε για τον Οργανισμό Κωπαΐδας και το έργο του; Υπήρξε η ελονοσία η μεγάλη «πληγή» για την περιοχή της Λίμνης Κωπαΐδας και πως αντιμετωπίστηκε; Υπάρχουν εναλλακτικές καλλιέργειες που μπορεί να υποκαταστήσουν παραδοσιακές καλλιέργειες του σήμερα;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν με τις σχετικές εισηγήσεις.
Εισηγήσεις

  1. «Ο Οργανισμός Κωπαΐδας στο χθες και στο σήμερα»
Στην εισήγηση  γίνεται αναφορά στην ίδρυση  του Οργανισμού, στον ρόλο που, από την συστατική του πράξη,  έπρεπε να διαδραματίσει στην περιοχή της Κωπαΐδας, στα προβλήματα που κλήθηκε να επιλύσει και  στις δυσκολίες που προέκυψαν στα εξήντα χρόνια της λειτουργίας του. Επίσης γίνεται αναφορά στο παρόν της διαχείρισης της πεδιάδας της Κωπαΐδας μετά την κατάργηση του Οργανισμού Κωπαΐδας  και στις προοπτικές της διαχείρισης  αυτής  για το μέλλον.
  1. «Η ελονοσία την εποχή της Λίμνης Κωπαΐδας» από τον γιατρό Παναγιώτη Νικολόπουλο,  προσκεκλημένο  της «τροφώνιας ακαδημίας»
Η ελονοσία αποτελεί παλαιά νοσολογική οντότητα και διαχρονικά επηρέασε την πορεία της ανθρωπότητας. Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που υπέφεραν ιδιαίτερα από την ελονοσία, κατά την αρχαιότητα δε η νόσος αποτέλεσε πεδίο μελέτης από τον Ιπποκράτη, τον Γαληνό και τον Αρεταίο.
Ο διάσημος νομπελίστας Σκωτσέζος επιδημιολόγος Sir Ronald Ross όταν επισκέφθηκε το 1906 την περιοχή της Κωπαΐδας, ανέφερε ότι δεν είχε δει ούτε στην Ινδία, ούτε και στην Αφρική χωριά προσβεβλημένα από την ελονοσία περισσότερο από την Σκριπού και το Μούλκι.
Η ελονοσία συνεχίζει έως σήμερα να χαρακτηρίζεται ως διαδεδομένη τροπική νόσος και η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αποτελεί δυνητικό κίνδυνο αύξησης της συχνότητας της.
  1. «Εναλλακτικές καλλιέργειες σήμερα»
«Στην εισήγηση θα παρουσιαστούν ορισμένα φυτά που μπορούν, όχι να αντικαταστήσουν ολοκληρωτικά τις υπάρχουσες κύριες καλλιέργειες του Κωπαϊδικού και παρακωπαϊδικού πεδίου, αλλά να υποκαταστήσουν ένα μέρος αυτών. Τα φυτά αυτά ανήκουν κυρίως στις κατηγορίες των κλωστικών και ελαιοδοτικών φυτών, αλλά και στην κατηγορία των ψευδοδημητριακών. Η αναφορά στα συγκεκριμένα φυτά θα γίνει με γνώμονα τις τάσεις για παγκόσμια ζήτηση, τις συνθήκες και τις προοπτικές που υπάρχουν στη χώρα μας, αλλά και τη συμβολή τους στα νέα πρότυπα διατροφής. Τα φυτά αυτά μπορούν να υπάρξουν ως κύριες ετήσιες καλλιέργειες αλλά και να ενταχθούν σε προγράμματα αμειψισποράς.
Περισσότερες πληροφορίες στο : trofoniosakadimia.blogspot.com

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου