11/2/20

Σ.Π.Ο.Α.Κ. και ΟΖΟΝ ΜΚΟ ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση του Γ΄ κύκλου δράσεων καθαρισμού στα πλαίσια του προγράμματος "ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ - Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ".

Αποτέλεσμα εικόνας για κορινθιακός
Ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. σε συνεργασία με την ΟΖΟΝ ΜΚΟ ανακοινώνει την ολοκλήρωση και τα αποτελέσματα του Γ΄ κύκλου δράσεων καθαρισμού-καταμέτρησης, στα πλαίσια του προγράμματος "ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ - Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ".
Κορινθιακός: Έρευνα για τα απορρίμματα στις ακτές.
Ολοκληρώθηκε ο τρίτος κύκλος καθαρισμών, καταγραφής και αξιολόγησης των θαλάσσιων απορριμμάτων στα πλαίσια του προγράμματος «Κορινθιακός – Η δική μας θάλασσα». Οι καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν σε 6 επιλεγμένες παραλίες του Κορινθιακού Κόλπου (Ναύπακτος, Ιτέα, Αλυκή, Κόρινθος, Ακράτα και Ψαθόπυργος).
Για την υλοποίηση των δράσεων συνεργάστηκαν στενά η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ΟΖΟΝ με το Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ», τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ΠΡΑΣΙΝΟ+ΜΠΛΕ, το Σύλλογο Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδος «Κρισσαίος» και τον Οικιστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αλυκής Βοιωτίας «Η Αργώ». Στους καθαρισμούς και τις καταγραφές συμμετείχαν επίσης εθελοντές, μαθητές και εκπαιδευτικοί από τις τοπικές σχολικές κοινότητες. Συνολικά από τις 6 ακτές, συλλέχθηκαν 11.685 αντικείμενα μεγαλύτερα των 2,5 εκατοστών. Οι δράσεις επαναλαμβάνονται κάθε τρίμηνο στα ίδια τμήματα παραλίας, τα οποία καθαρίζονται σχολαστικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα απορρίμματα που συλλέχθηκαν κατά τον τελευταίο κύκλο καθαρισμών, συσσωρεύτηκαν μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων μόνο μηνών

Για άλλη μια φορά, τα πλαστικά αντικείμενα ήταν ο πιο πολυπληθής τύπος απορριμμάτων σε όλες τις ακτές, με ποσοστά που κυμαίνονται από 55% έως 92% επί του συνόλου. Οι πιο συνήθεις κατηγορίες πλαστικών αντικειμένων και σε αυτόν τον κύκλο ήταν τα θραύσματα πλαστικών και φελιζόλ, τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης (καλαμάκια, σακούλες, περιτυλίγματα και συσκευασίες τροφίμων, καπάκια μπουκαλιών, ποτηράκια, μπουκάλια νερού/αναψυκτικών κλπ.) και αποτσίγαρα. Γυαλιά/κεραμικά και χάρτινα αντικείμενα (κομμάτια χαρτιού, συσκευασίες τροφίμων, πακέτα τσιγάρων κλπ.) ήταν κατά σειρά ο δεύτερος και τρίτος τύπος υλικού που βρέθηκαν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, ενώ σε αυτόν τον κύκλο την τέταρτη θέση κατέχουν τα μεταλλικά αντικείμενα.
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 14 μηνών και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Σκοπός του είναι η παρακολούθηση του ρυθμού συσσώρευσης των απορριμμάτων στις ακτές του Κορινθιακού Κόλπου και η συσχέτιση με τους τύπους των αντικειμένων, τις χρήσεις και τα σημεία εισόδου στο θαλάσσιο περιβάλλον (ρέματα, ποτάμια, χωματερές, παράκτια αναψυχή κλπ.). Παράλληλα, μέσα από την ενημέρωση και ενεργό συμμετοχή εθελοντών, εκπαιδευτικών και μικρών μαθητών στις δράσεις καθαρισμού-καταμέτρησης, η ομάδα έργου στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών στο διογκούμενο πρόβλημα των θαλάσσιων σκουπιδιών καθώς επίσης και στον περιορισμό της ανεξέλεγκτης απόρριψης.
Οι δράσεις καθαρισμού και καταμέτρησης του επόμενου (Δ΄) κύκλου θα πραγματοποιηθούν κατά τη χρονική περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2020. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις δράσεις μπορούν να βρουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.ozon-ngo.gr/korinthiakos

                                                                                                                  Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ»

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου