3/2/20

Με νέες προγραμματικές συμβάσεις και γενναίες χρηματοδοτήσεις ξεκινά το 2020 για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας


Αποτέλεσμα εικόνας για περιφέρεια στερεασ

Με την εθιμοτυπική κοπή της βασιλόπιτας του νέου χρόνου ξεκίνησε το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, την Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 στη Λαμία. Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κκ. Συμεών.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο προέβη στη συγκρότηση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Στερεάς Ελλάδας. Περαιτέρω, αποφασίστηκε η χρηματοδότηση και υλοποίηση σειράς σημαντικών τεχνικών έργων μέσω του Προγράμματος  Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως ενδεικτικά:
• η κατασκευή της διασταύρωσης προς Ρεγγίνι – Μόδι – ΠΕΟ Λαμίας – Λιβαδειάς.
• το έργο προστασίας του δρόμου Στόμιο – Πλατάνα.
• η επισκευή – συντήρηση του Κ.Υ. Καμένων Βούρλων.
• η κατασκευή νέας οδού και καινούργιας γέφυρας στο Παύλο του Δήμου Ορχομενού.
• η επέκταση του 1ου  Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας.
• η ολοκλήρωση των συνοδών έργων πρόσβασης στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.
• Ασφαλτόστρωση οδικού δικτύου Νέου Αργυρίου – όρια Νομού Ευρυτανίας – Γέφυρα Αυλακίου.


Ακόμη, αποφασίστηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Λαμιεών για τη λειτουργία του Μουσείου Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.
 «Η πρώτη μας φετινή συνεδρίαση ήταν εξαιρετικά παραγωγική και συνθετική. Πήραμε, με ευρύτατη πλειοψηφία, αποφάσεις για την υλοποίηση σοβαρών υποδομών σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειάς μας για την υγεία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και  την οδική ασφάλεια. Εύχομαι όλη η χρονιά και όλη η θητεία μας να είναι γεμάτη από έργα και δράσεις ωφέλιμες για τους συμπολίτες μας» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός με το πέρας της συνεδρίασης.

Από την πλευρά της η παράταξη «Στερεά υπεροχής» του Δημήτρη Αναγνωστάκη σημείωσε ότι η Περιφερειακή Αρχή είναι σε ρόλο παρατηρητή και όχι πρωταγωνιστή και η Περιφέρεια ουραγός των εξελίξεων, αντί για οδηγός.
Ο κ. Αναγνωστάκης μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ομόθυμη καταδίκη των κυβερνητικών χειρισμών στο προσφυγικό, τόνισε ότι είναι στις καλένδες το πανεπιστήμιο Στερεάς και τα 4 πανεπιστημιακά τμήματα. Μίλησε επίσης για «αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων από την προηγούμενη αλλά και τη σημερινή περιφερειακή αρχή» ενώ καταλήγοντας επεσήμανε: «Η παράταξη «Στερεά Υπεροχής» προσπάθησε να συμβάλει, με εποικοδομητικό τρόπο, αναδεικνύοντας τα θέματα και καταθέτοντας προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.
Επειδή τα ζητήματα είναι “ανοιχτά”, είναι προφανές ότι τα παρακολουθούμε από κοντά και θα επανέλθουμε, με νεώτερες παρεμβάσεις μας εντός και εκτός περιφερειακού συμβουλίου».

Ότι τα προβλήματα που υπάρχουν είναι συνυφασμένα με τις κεντρικές αντιλαϊκές πολιτικές, τόνισε μεταξύ άλλων σε πολιτικής της δήλωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας.
«Στην διαδικασία των συζητήσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, απομονώνετε τα ζητήματα από τις συνολικές κοινωνικό-πολιτικές εξελίξεις… Αφού αποσυνδέετε τα υπάρχοντα προβλήματα από τις αιτίες που τα συντηρούν, τα οξύνουν και τα αναπαράγουν. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως ελάχιστα έως καθόλου ασχολείσθε με την κυβερνητική πολιτική και τις επιπτώσεις της στον λαό… Αποφεύγετε ακόμη και να την σχολιάσετε, όπως δεν σχολιάζετε τις πολιτικές και το αντιλαϊκό – αντεργατικό περιεχόμενο των κατευθύνσεων της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ», τόνισαν οι σύμβουλοι της Λ.Σ. Κώστας Μπασδέκης, Λιάνα Καραβασίλη και Αναστάσιος Χρονάς και πρόσθεσαν: «Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής πρακτικής, που αποδέχονται και εφαρμόζουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις διαχείρισης του εκμεταλλευτικού μας συστήματος Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.λ.π  είναι να μην φτάνουν στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου οι ανησυχίες και όσα πραγματικά χρειάζεται ο λαός».

Σειρά προτάσεων για την βιώσιμη ανάπτυξη του Κωπαϊδικού Πεδίου κατέθεσε στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας η παράταξη «Πατρίδα μας η Στερεά» της Κατερίνας Μπατζελή ενώ η σχετική επιστολή, κοινοποιήθηκε και στους επικεφαλής όλων των περιφερειακών παρατάξεων.
«Είμαστε ένα νέο Περιφερειακό Συμβούλιο και πρέπει  αφού αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα των πολιτών της Περιφέρεια μας, να αποφασίζουμε και να σχεδιάσουμε τις αναπτυξιακές εκείνες πολιτικές και παρεμβάσεις που θα δώσουν πνοή στον τόπο μας ,σύμφωνα με τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες που μας δίνονται από την νομοθεσία», σημείωσε μεταξύ άλλων η παράταξη της κ. Μπατζελή
Ειδικότερα οι προτάσεις αφορούσαν στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό, τις υποδομές και συνεργασίες, το ολοκληρωμένο αρδευτικό δίκτυο, την άρδευση εξωκωκαϊδικών εκτάσεων, το πλωτό αντλιοστάσιο της Υλίκης, τις αποζημιώσεις καλλιεργητών, τον σχεδιασμό και υλοποίηση μιας μεγάλης παρέμβασης ως ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) και την δημιουργία ενός νέου Φορέα Ανάπτυξης Κωπαΐδας, ως νομικό πρόσωπο δημοσίου συμφέροντος, πρόταση που όπως τόνισε είναι αποδεκτή από πολλούς θεσμούς και φορείς

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου