3/2/20

Η MYTILINEOS ευαισθητοποιεί την σχολική κοινότητα σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών


Αποτέλεσμα εικόνας για μυτιληναίος

Η MYTILINEOS αναγνωρίζοντας την επιχειρηματική της ευθύνη για τη διατήρηση των ισορροπιών στη φύση και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, υλοποιεί την περιβαλλοντική πρωτοβουλία «Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, τις πολιτικές και πρακτικές δασοπροστασίας», που εντάσσεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση».
Πρόκειται για μια δράση με χρονικό ορίζοντα την σχολική χρονιά 2019-2020, όπου προβλέπεται η συμμετοχή περίπου 1.000 μαθητών, 50 εκπαιδευτικών και 50 σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα.
Οι βασικοί άξονες της πρωτοβουλίας είναι:


α) δράση δεντροφύτευσης και σποροφύτεσης βελανιδιάς σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές,
β) λεπτομερή ενημέρωση από απόλυτα εξειδικευμένους επιστήμονες για την πρόληψη των πυρκαγιών (με πιθανή πιλοτική ερευνητική μικρής κλίμακας δράση, καταγραφής του κινδύνου από πυρκαγιά σε οικισμό),
γ) δημιουργία και παραγωγή αφίσας «Δεκάλογος μιας σωστής δενδροφύτευσης» και ενημερωτικού φυλλαδίου με οδηγίες και λεπτομέρειες για τη σωστή φύτευση τα οποία και θα διανεμηθούν σε όλα τα σχολεία που θα συμμετάσχουν.
Την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας  θα διαδεχτεί η διοργάνωση ενός πρωτότυπου διαγωνισμού με θέμα τη δημιουργία ενός «Δασο-Οικοκώδικα», που θα περιλαμβάνει οδηγίες δασοπροστασίας και σωστής συμπεριφοράς στο δάσος. Οι νικητές-μαθητές θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο των κεντρικών γραφείων της MYTILINEOS στο Μαρούσι, λαμβάνοντας ως βραβείο ένα σακίδιο με υλικά χρήσιμα για εκπαιδευτικές δραστηριότητες, και εκπαιδευτικό υλικό που αφορά στις πυρκαγιές, στις αιτίες αυτών καθώς και στην σωστή πρόληψη.
Τη δράση συντονίζουν η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης σε συνεργασία με την αρμόδια Δασική Υπηρεσία και το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων.
Η νέα αυτή συνεργασία της MYTILINEOS με την Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης υλοποιείται στο πλαίσιο των στρατηγικών συμπράξεων που αναπτύσσει η πρώτη, με σημαντικούς κοινωνικούς φορείς, για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης 11 & 15.
Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας εστιάζουν:
α) στην πλήρη κατανόηση της σημασίας και της αξίας του δάσους
β) στην καλύτερη δυνατή ενημέρωση για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και
γ) στην ευαισθητοποίηση απέναντι στα προβλήματα που προκαλούνται σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο από την μείωση των δασικών εκτάσεων έχοντας σημαντικό αντίκτυπο και στην ευρύτερη κοινωνία, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την περιβαλλοντική συνείδηση μαθητών και εκπαιδευτικών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι πέραν της ενίσχυσης του δυναμικού της Πυροσβεστικής με 6 οχήματα, η MYTILINEOS, συνδράμει στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, όταν υπάρχει ανάγκη και με ανθρώπινο δυναμικό.
Συγκεκριμένα, ο Τομέας Μεταλλουργίας της εταιρείας – Αλουμίνιον της Ελλάδος, διατηρεί στενή συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και μέσω της ειδικής ομάδας πυρόσβεσης που διαθέτει, έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει άμεσα με οχήματα και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου, η ειδική ομάδα πυρόσβεσης συνέδραμε καταλυτικά στον περιορισμό εστίας στην περιοχή της Αντίκυρας και στη συνέχεια – μέχρι και την κατάσβεση της φωτιάς – τέθηκε υπό την επίβλεψη της Π. Υ.  Λιβαδειάς.
Η ειδική αυτή ομάδα της Αλουμίνιον της Ελλάδος έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα και για διασωστικά έργα (απεγκλωβισμοί, αντλήσεις υδάτων κ.λπ) και επεμβαίνει όταν παρουσιάζεται ανάγκη, πάντα σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου