14/2/20

Απαντήσεις για την απουσία των Θεσπιών από τα συλλεκτικά νομίσματα για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών ζητά ο Γ. Μουλκιώτης


Αποτέλεσμα εικόνας για μουλκιωτης γιωργος

O βουλευτής Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Μουλκιώτης κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την απουσία των Θεσπιών από τα συλλεκτικά νομίσματα για τα 2.500 χρόνια από την μάχη των Θερμοπυλών.
Στην ερώτησή του, ο βουλευτής τονίζει ότι η ιστορική επέτειος τιμάται με ένα αργυρό συλλεκτικό νόμισμα ονομαστικής αξίας 10 ευρώ και ένα αναμνηστικό κέρμα κυκλοφορίας των 2 ευρώ που θα μπει το επόμενο διάστημα στην κυκλοφορία. Ωστόσο, από το νόμισμα φέρεται να απουσιάζουν οι Θεσπιές και οι Θεσπιείς, που πολέμησαν με τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες.
Κατόπιν αυτών, ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν αληθεύει και επιπλέον τους ζητά να εξηγήσουν με ποια κριτήρια, από ποιον καθορίστηκε και από ποιους εγκρίθηκε το αναμνηστικό σχέδιο που απεικονίζεται στην εθνική όψη των εν λόγω νομισμάτων. Τέλος, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν - αν πράγματι απουσιάζουν οι Θεσπιές και οι Θεσπιείς από τα συλλεκτικά νομίσματα - προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η εν λόγω αδικία.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας:

Στο 2 ευρω θα αναγράφεται η λέξη «Θερμοπύλες», η Σπάρτη "σηματοδοτείται" από την λέξη «Λεωνίδας» ενώ «εξαφανισμένες» είναι οι Θεσπιές και οι Θεσπιείς που πολέμησαν με τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες. Το καλό σενάριο είναι να πρόκειται για… τυπογραφικό λάθος και κάπου υπάρχουν και οι Θεσπιές ή υπάρχουν σε άλλα νομίσματα, το κακό σενάριο είναι να «ξεχάστηκαν». Για καλό και για κακό το ζήτημα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα.
Πιο συγκεκριμένα το δ. Τ. του Δήμου Σπάρτης αναφέρει: «Στο αργυρό συλλεκτικό νόμισμα στην πρόσθια όψη αποτυπώνεται οπλίτης με ασπίδα και στο φόντο παρατεταμένα δόρατα. Επάνω στην αψίδα αναγράφονται οι λέξεις «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ -480 π.Χ.», το ανθέμιο (σήμα Ι.Ε.Τ.Α.), το έτος κοπής και η λέξη «ΛΕΩΝΙΔΑΣ». Στην οπίσθια όψη του νομίσματος αποτυπώνονται περιμετρικά Έλληνες πολεμιστές αντιμέτωποι με Πέρσες. Στο κέντρο απεικονίζονται οι λέξεις «2500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ», το εθνόσημο με τις λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και κάτω η ονομαστική αξία. Το νόμισμα πλαισιώνεται από αρχαιοελληνικό μαίανδρο.
Στο 2 ευρώ στην εθνική όψη απεικονίζεται αρχαίο ελληνικό κράνος. Περιμετρικά αναγράφονται οι λέξεις ««2500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ» και οι λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Το θέμα περιβάλλεται από διακοσμητικό μοτίβο. Στα αριστερά του κράνους αποτυπώνονται το ανθέμιο (σήμα του Ι.Ε.Τ.Α.) και το έτος κοπής.
Πολύ σύντομα θα γίνει και η επίσημη παρουσίασή τους, στη Σπάρτη.
Να σημειωθεί πως η Ελλάδα συμμετέχει στο "World Money Fair 2020", στο Βερολίνο παρουσιάζοντας το Νομισματικό Πρόγραμμα 2020, με 13 προϊόντα».
Τα νομίσματα όπως παρουσιάζονται στο δ.Τ. του Δήμου Σπάρτης




ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου