25/2/20

Αποκριάτικες εκδηλώσεις σε Λιβαδειά, Θήβα, Ορχομενό, Δίστομο - Αράχωβα - Αντίκυρα.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ. Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στις 7:00 στην κεντρική πλατεία άναμμα της φωτιάς τραγούδι χορός και κεράσματα. Προσυγκέντρωση πλατεία Ταμπάχνα, παρέλαση στην πόλη μέσω Γεωργαντά και Μπουφίδου με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του δήμου Λεβαδέων και συμμετοχή του Λαογραφικού και Πολιτιστικού συλλόγου Λιβαδειάς “Το Γαϊτανάκι” του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Λιβαδειάς του Συλλόγου Ευρυτάνων “Τα Άγραφα”, του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Νικολάου, του Συλλόγου Ποντίων “Ο Ευκλείδης” του Συλλόγου Ελικωνίων επαρχίας Λιβαδειάς και του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου Λιβαδειάς.

Σάββατο 29/2 στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία μαθητικό γαϊτανάκι. Καθαρά Δευτέρα 2/3 στις 11 παραδοσιακά κούλουμα στον Άη Λια σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Γυναικών Ζαγαρά και την ΚΟΙΝΣΕΠ Έρκυμα. Επίσης παραδοσιακά κούλουμα την καθαρά Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν στις 11:00 στην Ανάληψη.
* Κοινότητα Κυριακίου. Σάββατο 29 Φεβρουαρίου στις 18:30 μμ Γαϊτανάκι Φλυγόνιον με κεράσματα, την Κυριακή 1 Μαρτίου στις 11:30 Τρανή Αποκριά,αποκριάτικα δρώμενα παιχνίδα απο τον μάγο ΟΝΑΡ. Την καθαρά Δευτέρα στις 12:00 παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων και κάψιμο
* Κοινότητα Αγίου Βλασίου Σάββατο 29/8 το βράδυ στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου άναμμα φωτιάς, μουσική, κεράσματα
* Κοινότητα Αγίου Γεωργίου
Σάββατο 29/8 το βράδυ στην κεντρική πλατεία άναμμα φωτιάς αποκριάτικο πάρτι και κεράσματα με τη συμμετοχή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Γυναικών Αγίου Γεωργίου και αθλητικού συλλόγου Πανγεωργικού.
* Κοινότητα Ανθοχωρίου
Απόγευμα στην κεντρική πλατεία Ανθοχωρίου άναμμα φωτιάς χορός μουσική κεράσματα
* Κοινότητα Δαυλείας Σάββατο 29/2 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία άναμμα φωτιάς και κεράσματα Κυριακή 1/3 στις 2 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων παρουσίαση αποκριάτικων χορών από το Μορφωτικό και πολιτιστικό σύλλογο Δαύλειας, Καθαρά Δευτέρα στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία παραδοσιακά κούλουμα
* Κοινότητα Μαυρονερίου Σάββατο 29/7 το απόγευμα άναμμα φωτιά χορός κεράσματα
* Κοινότητα Χαιρώνειας Σάββατο 29 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα πλησίον αρχαίου θεάτρου άναμμα φωτιάς και κεράσματα


Ο “Βλάχικος γάμος” και οι εκδηλώσεις στο Δήμο Θηβαίων
O Δήμος Θηβαίων και ο Δημοτικός Οργανισμός σας προσκαλούν το Σάββατο 29/2, την Κυριακή της Τυρινής  (1/3) και την Καθαρά Δευτέρα (2/3) στα  παραδοσιακά αποκριάτικα ελληνικά έθιμα, που διοργανώνονται στη Θήβα, στα Βάγια, στο Καπαρέλλι, στις Πλαταιές και στην Ξηρονομή, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Θήβα: Ο ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ
Αναβίωση παραδοσιακού  εθίμου
Κυριακή της Τυρινής/Αποκριάς 1/3, Καθαρά Δευτέρα 2/3 και των Αγίων Θεοδώρων 7/3 . Συνδιοργάνωση με Παραδοσιακό Σύλλογο Βλάχικου Γάμου Θήβας
Κάθε χρόνο την Κυριακή της Τυρινής (τελευταία Κυριακή της Αποκριάς) και την Καθαρά Δευτέρα από το πρωί, στην αμπελοστεφάνωτη επτάπυλη Θήβα, πόλη πανάρχαια και σεβαστή στην ιστορία και την παράδοση, πατρίδα του αμπελιού και του κρασιού, γενέτειρα του Βάκχου, σμίγουν τα προαιώνια στοιχεία της Διονυσιακής λατρείας με τη σύγχρονη χριστιανική πίστη, σ’ ένα πολυσήμαντο, λαϊκό έθιμο, τον «ΒΛΑΧΙΚΟ ΓΑΜΟ».
Βάγια:
ΤΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ - Αναβίωση παραδοσιακού  εθίμου
Κυριακή της Τυρινής/Αποκριάς 1/3, ώρα 11:30, Κεντρική Πλατεία Βαγίων
Συνδιοργάνωση με Κοινότητα Βαγίων
Στα Βάγια Θηβών, την Κυριακή της Τυρινής, ώρα 11:30 θα αναβιώσει το έθιμο «Το Φλάμπουρο της Τιμής» με παραδοσιακό γλέντι, κρασί και εδέσματα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια στην Κεντρική Πλατεία Βαγίων. 
Καπαρέλλι:
ΤΑ ΚΙΘΑΙΡΩΝΕΙΑ
Κυριακή της Τυρινής/Αποκριάς 1/3, ώρα 11:00, Κεντρική Πλατεία Καπαρελλίου
Συνδιοργάνωση με Κοινότητα Καπαρελλίου
Στο Καπαρέλλι Θηβών, την Κυριακή της Τυρινής, ώρα 11:00, τελούνται τα «Κιθαιρώνεια», με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, γαϊτανάκι άφθονο φαγητό και κρασί για τους ντόπιους και τους επισκέπτες.
Πλαταιές:
Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΦΑΣΟΛΑΔΑΣ
Καθαρά Δευτέρα 2/3, ώρα 11:00, Κεντρική Πλατεία Πλαταιών
Συνδιοργάνωση με Κοινότητα Πλαταιών
Στις Πλαταιές Θηβών, την Καθαρά Δευτέρα ώρα 11:00, θα πραγματοποιηθεί η «Γιορτή της παραδοσιακής Φασολάδας» με ντόπιο κρασί και σαρακοστιανά εδέσματα, παραδοσιακή ζωντανή μουσική, τραγούδια και χορούς.
Ξηρονομή - Αλυκή:
ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ
Σάββατο Αποκρεών 29/2, ώρα 20:00, Αλυκή
Κυριακή της Τυρινής/Αποκριάς 1/3, ώρα 12:00, Κεντρική Πλατεία Ξηρονομής
Συνδιοργάνωση με Κοινότητα Ξηρονομής
Στην Αλυκή, το Σάββατο των Αποκρεών 29/2 στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικο γλέντι  «Το Γαϊτανάκι».

Στην Ξηρονομή Θηβών, την Κυριακή της Τυρινής  1/3 ώρα 12:00, πραγματοποιείται αποκριάτικο γλέντι για τους απανταχού Ξηρονομείς και τους επισκέπτες, με άφθονο κρασί,  εδέσματα, παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, εκπλήξεις για τα παιδιά και χορούς από τα Χορευτικά Τμήμα του Συλλόγου των Ξηρονομαίων (Παιδικό &Γυναικείο).


Καρναβάλι Ορχομενού 60 χρόνια ζωής
Ο Δήμος Ορχομενού, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  (Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας)  μαζί με πολιτιστικούς συλλόγους, φορείς και εθελοντές στηρίζουν την μεγάλη προσπάθεια του Πολιτιστικού και Παραδοσιακού Συλλόγου Ορχομενού  και σας απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων την Κυριακή της Αποκριάς που θα ξεκινήσει από τα Πέτρινα και θα ολοκληρωθεί με το πατροπαράδοτο κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου στον χώρο μπροστά από το αρχαίο θέατρο.
Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 7:00 το βράδυ καλή φωτιά στην πλατεία του Παύλου, 7:30 καλή φωτιά στην πλατεία Κάστρου, 7:00 το βράδυ από την πλατεία του Αγίου Σώστη θα ξεκινήσει η νυχτερινή παρέλαση και θα καταλήξει στην Πλατεία ηρώων με αποκριάτικο πάρτι και καλές φωτιές Κυριακή 1 Μαρτίου στις 10 το πρωί αποκριάτικο πάρτι για μικρούς και μεγάλους στην Πλατεία ηρώων στις 4 το απόγευμα η μεγάλη παρέλαση των αρμάτων ξεκινάει από τα πέτρινα και Δευτέρα 2 Μαρτίου στις 10 το πρωί τα κούλουμα στη Δραγατσούλα


Δίστομο, Αράχωβα, Αντίκυρα και Στείρι
 Σάββατο 29 Φεβρουαρίου στην Αντίκυρα στις 7 το απόγευμα το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, Κυριακή μία Μάρτη 10:30 το πρωί στο Δίστομο πέταμα χαρταετού από μικρούς φίλους στο χώρο του Μαυσωλείου, στις 10:00 στην Αράχωβα κλόουν και παιχνίδια για τους μικρούς φίλους στις 11:30 στο Στείρι το κυνήγι του χαμένου θησαυρού στις 4:30 κλόουν και παιχνίδια και στις 8 το βράδυ κάψιμο του καρνάβαλου. Στις 9 το βράδυ άναμμα φωτιάς στην Πλατεία Ηρώων παρέλαση Κουδουναραίων Διστόμου, αποκριάτικο γλέντι. Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου στη μία το μεσημέρι στο Δίστομο παρέλαση Καρναβαλιστών και Κουδουναραίων αποκριάτικα παιχνίδια για μικρούς φίλους, κάψιμο καρνάβαλου γλέντι με κρασί, φασολάδα και νηστίσιμα.


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου