Παρέμβαση του πρώην υφ. Εθνικής Άμυνας Λ. Αποστολίδη για την ανάδειξη του ρόλου της Βοιωτίας και της Στερεάς στην επανάσταση του 1821
Σταθμός Εθνικής Αυτογνωσίας το 2021. Κλείνουμε 200 χρόνια ίδρυσης του Νεοελληνικού Κράτους. Είναι σημαντικό και χρήσιμο ως έθνος και ως πολίτες να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη της ιστορίας και του πολιτισμού μας διαχρονικά. Να διδαχθούμε από διχαστικά παθήματα και γεγονότα αλλά και τους αγώνες του λαού μας.
Στο πλαίσιο αυτό όπως τονίζει ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Λουκάς Αποστολίδης πρέπει να αναδειχθεί η Ιστορία της Βοιωτίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μέσα από τους αγώνες των οπλαρχηγών, της εκκλησίας και του λαού μας για την επανάσταση του 1821.
Με αφορμή τις εκδηλώσεις που θα προγραμματιστούν για το 2021 ο κ. Αποστολίδης που ήδη έχει έρθει σε επαφή με την Περιφέρεια Στερεάς και Δημάρχους επισημαίνει πως «πρέπει να κατανοήσουμε οι πάντες ότι η γιορτή αυτή πρέπει και μπορεί να αποτελέσει μια ιστορική διαδικασία Αυτογνωσίας. Να γνωρίσουμε τους αγώνες του λαού μας και να τιμήσουμε όλους αυτούς που θυσίασαν τον εαυτό τους για τη Λευτεριά, την Ανεξαρτησία και την ίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους».
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όπως επίσης τονίζει ο Λ. Αποστολίδης έχει μια ξεχωριστή συμβολή στον ιερό αγώνα της παλιγγενεσίας.
«Οι οπλαρχηγοί της θυσιάστηκαν στο βωμό της Λευτεριάς. Πρέπει να νιώθουμε υπερήφανοι για την προσφορά του λαού μας και του τόπου. Στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά άναψε το φως για την επανάσταση του λαού μας ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Η εκκλησία αποτέλεσε μια σημαντική κιβωτό ελπίδας και δίψας για Λευτεριά με μήνυμα που εμψύχωσε τους αγωνιστές: «Λευτεριά ή Θάνατος». Σίγουρα η επέτειος δεν θα έχει νόημα αν αρκεστεί σε λόγια, ευχές και σε δοξολογίες για τους ηρωισμούς των αγωνιστών», λέει μεταξύ άλλων και προσθέτει: «Έχω απευθυνθεί στον Περιφερειάρχη της Στερεάς Ελλάδας, όπως και στους Δημάρχους και άλλους φορείς για τη συγκρότηση «Επιτροπής 2021» της Στερεάς Ελλάδας. Από την παιδική ηλικία, τα νιάτα αυτής της Περιφέρειας, όπως και η Τρίτη ηλικία, όλοι μας πρέπει να ξαναδιαβάσουμε την ιστορία και την προσφορά του τόπου μας».
Παράλληλα σημειώνει ότι η συγκρότηση της Επιτροπής με διακεκριμένους συμπολίτες, στην ιστορία, τον πολιτισμό, την τέχνη, την εκπαίδευση μπορεί να δρομολογήσει διαδικασίες ιστορικής αυτογνωσίας.
«Από τα μαθητικά θρανία, τους Δήμους και τους μορφωτικούς συλλόγους το μήνυμα της αυτογνωσίας πρέπει να φθάσει παντού. Να γνωρίσουμε ηρωικές μορφές, γεγονότα, διχασμούς, αλλά προπάντων μηνύματα αυτής της ιστορικής περιόδου για το μέλλον του έθνους μας.
Η συμμετοχή πνευματικών προσωπικοτήτων θα αναδείξει τα θετικά και τα αρνητικά της ιστορίας μας. Γιατί αυτό το έθνος πέρασε τόσους διχασμούς, ακόμη και στη νεότερη ιστορία: τους βαλκανικούς πολέμους, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον εμφύλιο, τις χρεοκοπίες και σήμερα τα μνημόνια. Γιατί πτωχεύσαμε πολλάκις από το 1895 έως σήμερα; Ο πνευματικός κόσμος, οι θρησκευτικοί μας ταγοί, ο πολιτικός μας κόσμος, οι παραγωγικές δυνάμεις πως καθοδηγούν τον λαό μας. Οι προκλήσεις της Τουρκίας σήμερα απειλούν με δηλώσεις και έργα τα εθνικά μας συμφέροντα. Σήμερα, έχουμε συμμάχους τους εταίρους της Ε.Ε. και όχι μονάχα φιλέλληνες. Και πρέπει να τους αξιοποιήσουμε. Να έρθει πιο κοντά μας η ευρωπαϊκή οικογένεια για να προασπίσει τον κοινό ευρωπαϊκό πολιτισμό μας, αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Σημάδι ίσως των καιρών, όταν εμείς θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια Λευτεριάς, οι Τούρκοι να μας προκαλούν και να μας δοκιμάζουν: Με την Κύπρο ακόμη με κατοχικό στρατό και τη Μεσόγειο να μυρίζει μπαρούτι», τονίζει.
Ακολούθως υπογραμμίζει: «Ο πνευματικός κόσμος, οι ποιητές μας, οι τραγωδοποιοί πως εμψυχώνουν τον λαό μας; Είναι όσο ποτέ άλλοτε χρήσιμοι σε αυτή τη συγκυρία. Και βέβαια οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα έτοιμες να προασπίσουν τα εθνικά μας συμφέροντα από κάθε επιβουλή. Στην Επιτροπή πρέπει να κληθούν διακεκριμένες πνευματικές προσωπικότητες, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος που ενώνει τον λαό μας και κηρύσσει την Ομόνοια και την Αγάπη. Αυτό το μήνυμα για τη Γιορτή Ιστορικής Αυτογνωσίας (1821-2021) έχω απευθύνει στην Περιφέρειά μας και σε τοπικούς άρχοντες και φορείς της Στερεάς Ελλάδας».
Καταλήγοντας ο Λ. Αποστολίδης θεωρεί ότι ίσως, το πνεύμα των ηρώων της επανάστασης του 1821, του Ησαΐα Σαλώνων, του Αθανασίου Διάκου, του Ανδρούτσου, του Καραϊσκάκη αλλά και άλλων ηρώων της προεπαναστατικής περιόδου όπως του Λιβαδείτη Λάμπρου Κατσώνη, ζωντανέψει ξανά για να καθοδηγήσει το μέλλον του λαού και του έθνους μας.