13/10/20

Στα ροζ ο Πύργος του Κάστρου της Λιβαδειάς

Πρωτοβουλία του Παραρτήματος Λιβαδειάς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας σε συνεργασία με τον Δήμο

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως «Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού», στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γυναικών για την ανάγκη προληπτικού ελέγχου και έγκαιρης θεραπείας για την καταπολέμηση της ασθένειας.  

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου των γυναικών στην Ευρώπη και εκτιμάται ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας εμφανίζονται περίπου 4.500 νέα περιστατικά με περίπου το 1/3 εξ αυτών να χάνουν τη μάχη με τη νόσο.  Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η μορφή καρκίνου είναι θεραπεύσιμη, καθώς πάνω από το 97% των περιπτώσεων που εντοπίζονται σε αρχικό στάδιο είναι πλήρως ιάσιμες και δεν επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των γυναικών.  Ο προληπτικός έλεγχος και ένας υγιεινός τρόπος ζωής αποτελούν την ασπίδα των γυναικών απέναντι στην ασθένεια. Η πραγματοποίηση μαστογραφίας μετά την ηλικία των 30 ετών θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς «επάρατη νόσος» δεν είναι η ίδια η νόσος, αλλά η άγνοια.

Ο Δήμος Λεβαδέων ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Παραρτήματος Λιβαδειάς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας προχώρησε στη φωταγώγηση του Πύργου του Κάστρου με ροζ χρώμα από την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου μέχρι και το τέλος του μήνα ώστε κάθε μέρα να υπενθυμίζεται στις γυναίκες η ανάγκη προληπτικής εξέτασης. 

Η φωταγώγηση του Η φωταγώγηση του Κάστρου έγινε από την πρόεδρο του παραρτήματος Λιβαδειάς  Στέλλα Ταπανλή  υπό τους ήχους της μουσικής φλάουτου από την μαθήτρια του Τροφώνιου Ωδείου, Ειρήνη Τράκη.

Όπως σημείωσε η κ. Ταπανλή ο Οκτώβριος αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για προληπτικές εξετάσεις, καθώς είναι ο μήνας που έχει ορισθεί παγκοσμίως, ως ο μήνας πρόληψης κατά της νόσου. Η εξέλιξη άλλωστε της ιατρικής επιστήμης έχει δείξει ότι η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές, με την αξιοποίηση των νέων θεραπειών.

Μάλιστα σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι νέες μέθοδοι θεραπείας μπορούν να χαρίσουν ακόμη και 10 χρόνια ζωής σε ασθενή με καρκίνο του μαστού. Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως ο καρκίνος του μαστού όταν εντοπίζεται στα πρώτα στάδια μπορεί να αντιμετωπισθεί πλήρως.


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου