22/10/20

Στο “πορτοκαλί” η Βοιωτία

Αλματώδης ήταν η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο και ακόμη περισσότερο τον Οκτώβριο και σε ένα μεγάλο βαθμό όπως φαίνεται είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μόλυνση κλειστών ομάδων ανθρώπων που λόγω της δουλειάς τους συγχρωτίζονται σε κλειστούς χώρους με συνέπεια να μεταδίδουν την covid-19.

Κάπως έτσι εκτυλίχθηκε η κατάσταση και στη Βοιωτία (η οποία όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί),  και κυρίως στην περιοχή της Λιβαδειάς, όπου επιβεβαιώθηκε με κρούσμα σε εκκοκκιστήριο και η ιχνηλάτηση επιβεβαιωμένου κρούσματος από άλλο εργοστάσιο, βρήκε άλλους 18 ασθενείς  covid-19, χτυπώντας καμπανάκι στις υγειονομικές υπηρεσίες αφού σε περίπου 10 ημέρες σημειώθηκαν συνολικά περίπου 60 κρούσματα με τα άτομα σε καραντίνα να ξεπερνούν τα 150,  ενώ  κάποια εκ των κρουσμάτων παρουσίασαν έντονα συμπτώματα και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Η ιχνηλάτηση των επαφών των νέων κρουσμάτων ξεκίνησε άμεσα ωστόσο η διαδικασία δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς ακουμπά πολλές δεκάδες πολιτών, αφού εκτός από συγγενείς και φίλους υπάρχουν και οι παραγωγοί που ήρθαν σε επαφή στο χώρο αυτή την περίοδο.

Να θυμίσουμε επίσης ότι στην περιοχή της Λιβαδειάς τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα στο χώρο της εκπαίδευσης γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα με κλείσιμο τμημάτων από τρεις σχολικές μονάδες και συγκεκριμένα του Τμήματος Β1 του 2ου Γυμνασίου, των Τμημάτων Α1, Γ1 και Γ1 Θετικής Κατεύθυνσης του 2ου Γενικού Λυκείου μέχρι 26 Οκτωβρίου και των Τμημάτων Γ Αισθητικής, Γ Κομμωτικής και Γ Νοσηλευτικής του ΕΠΑΛ μέχρι 30 Οκτωβρίου.

Μάλιστα δεδομένης της κατάστασης αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη για την Πέμπτη  επίσκεψη στη Λιβαδειά της  Προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννας Αγγελοπούλου

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη μεταξύ της Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανής Παπαθωμά, του δημάρχου Λεβαδέων Γιάννη Ταγκαλέγκα  και των διευθυντών εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας αντίστοιχα Ελένης Παπανικολάου και Λάμπρου Κούτσικου, ενώ ξεκίνησαν και rapid tests.

“Ενώνουμε όλες μας όλες μας τις δυνάμεις στην αναχαίτηση του covid-19”, επεσήμανε η κ. Παπαθωμά και κάλεσε τους πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “μένουμε ασφαλείς” τηρώντας “όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα”.

Ακόμα η Π.Ε. Βοιωτίας όπως σημείωσε η Αντιπεριφερειάρχης συμμετείχε στο πλύσιμο των δρόμων συμβάλλοντας με 4 μηχανήματα στις προσπάθειες του Δήμου Λεβαδέων.

“Από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα τα κρούσματα του κορωνοϊού στο Δήμο Λεβαδέων ήταν σχεδόν μηδενικά, λόγω των προληπτικών μέτρων που είχαν ληφθεί αλλά και του παράγοντα της τύχης. Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην πόλη της Λιβαδειάς, λόγω διασποράς και μετάδοσης της νόσου σε βιομηχανική μονάδα εποχικής λειτουργίας.

Αυτή η θλιβερή εξέλιξη μας υπενθυμίζει ότι ο κορωνοϊός είναι στην πόρτα μας και θα πρέπει όλοι μας να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί τηρώντας τις οδηγίες που εκδίδονται από τον ΕΟΔΥ”, σημείωσε ο κ. Ταγκαλέγκας.

Και πρόσθεσε: “Μετά τη σχετική ενημέρωση του Δήμου Λεβαδέων από την Περιφερειακή Αρχή και τον ΕΟΔΥ, ο Δήμος προχώρησε, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, σε απολυμάνσεις 13 σχολικών μονάδων και 2 αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες ξεκίνησε απολυμάνσεις σε δρόμους, πλατείες και αύλειους χώρους σχολείων σε όλο το Δήμο με τη βοήθεια της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Ο περιορισμός της διασποράς είναι δυνατός, αρκεί να τηρούμε τους κανόνες προστασίας, να φοράμε προστατευτικές μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, να πλένουμε και να απολυμαίνουμε τα χέρια μας, να κρατάμε αποστάσεις και κυρίως να παραμένουμε ψύχραιμοι”.

Ακόμα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε στο κτίριο του Παλιού Δημαρχείου Λιβαδειάς, μοριακά τεστ διάγνωσης για τον COVID - 19 σε 50 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι  υποδείχθηκαν από τις Διευθύνσεις Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας και εργάζονται σε σχολικές μονάδες του Δήμου Λεβαδέων.  

Στη συνέχεια συνεργείο της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας πραγματοποίησε στην Κεντρική Πλατεία Λιβαδειάς 200 γρήγορα τεστ (rapid tests) σε δημότες που επιθυμούσαν να εξεταστούν.  

Επίσης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας ο Δήμος προγραμμάτισε πάνω από 1.000 γρήγορα τέστ δημοτών.

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων Γιάννης Ταγκαλέγκας με ανακοίνωσή του ευχαρίστησε θερμά για τη στήριξη τους τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και την Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, αλλά και όλα τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου Λεβαδέων για τη βοήθειά τους. 

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου