20/4/21

Μυτιληναίος: Ολοκληρώνεται η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο Διστόμου

Με εντυπωσιακά βήματα προχωρά η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο από τη Μυτιληναίος, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας η οποία θα καλύπτει το 10% των εθνικών αναγκών σε ενέργεια. 


Σε δημοσιογραφική επίσκεψη -κάτω από αυστηρά μέτρα- που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, έγινε μία αναλυτική παρουσίαση της εξέλιξης των έργων με ορόσημο την άφιξη της τουρμπίνας του εργοστασίου από την General Electric.

Όπως ειπώθηκε από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, “η κατασκευή ενός τόσο φιλόδοξου έργου, που θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας της Ελλάδας, ώστε να καταστεί η MYTILINEOS σημείο αναφοράς για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα” και πως η κατασκευή προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και εκτιμήθηκε ότι η μονάδα θα λειτουργήσει στα τέλη του έτους.

Τον εργοταξιακό χώρο επισκέφθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος στην δήλωση του σημείωσε πως πρόκειται για ένα έργο, για ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο, το πιο αποδοτικό και ίσως το πιο τεχνολογικά εξελιγμένο στην Ευρώπη σήμερα.

Ο υπουργός  εξήρε τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της Μυτιληναίος και αναφερόμενος στον κ.Μυτιληναίο μίλησε για ένα επιχειρηματία που τολμά, αναλαμβάνει τον επενδυτικό κίνδυνο και επενδύει τεράστια ποσά στον τόπο μας, με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρα μας. “Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν συνολικά και στην κοινωνική συνοχή αλλά και παράγουν τεχνογνωσία που στη συνέχεια εξάγουν και ανταγωνίζονται ως ίσο προς ίσο, τους γιγαντιαίους ανταγωνιστές μας στο εξωτερικό” είπε ο κ.Σκρέκας και ολοκλήρωσε λέγοντας πως εμείς οφείλουμε ως πολιτεία να στηρίξουμε – τέτοιους  επιχειρηματίες, τέτοιες επενδυτικές προσπάθειες – που συνεχίζουν να μας κάνουν περήφανους”.

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο είναι όχι μόνο εντυπωσιακή ως project αλλά και ένα έργο που θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Η νέα μονάδα που θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2021 θα συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξη του ενεργειακού συστήματος και στην κάλυψη της ζήτησης που θα απαιτηθεί μετά και την απόσυρση των παλαιότερων μονάδων του συστήματος.

Το Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μεταβάλλεται σε νέο εθνικό ενεργειακό κέντρο. Με την λειτουργίας της νέας μονάδα συνολικά θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια άνω του 1,7GW. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα καλύπτει περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών της χώρας. Αυτό το ποσοστό δεν συμπεριλαμβάνει τις ΑΠΕ και τη μονάδα στην Κόρινθο.

Είναι σήμερα ένα από τα 10 μεγαλύτερα έργα (δημόσια ή ιδιωτικά) που είναι υπό κατασκευή στην Ελλάδα, τηρώντας με αυστηρότητα το χρονοδιάγραμμα. To νέο εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, ως ήπια γέφυρα μετάβασης στην εποχή της «πράσινης ενέργειας».

Με τη νέα μονάδα φυσικού αερίου γίνεται ένα μεγάλο βήμα στην προσπάθεια απολιγνιτοποίησης της Ελλάδας. Όπως ανέφερε ο κ.Σκρέκας αυτή η μονάδα θα καλύψει σχεδόν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προερχόταν από λιγνιτικά εργοστάσια.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου