2/4/21

Με λιτές εκδηλώσεις η Λιβαδειά γιόρτασε την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης την 1η Απριλίου 1821

Την 1η Απριλίου 1821, ακριβώς 200 χρόνια πριν, οι αρχάγγελοι της προεπαναστατικής περιόδου, μετουσιώθηκαν σε ένδοξους απελευθερωτές.

Τη νύχτα της 28ης προς την 29η Μαρτίου, ο Αθανάσιος Διάκος μαζί με τους στρατολογημένους από τον ίδιο επαναστάτες κατέλαβαν τον λόφο του Προφήτη Ηλία απέναντι από το κάστρο της Λιβαδειάς και τον Πύργο Ρολογιού, όπου είχαν καταφύγει οι Τούρκοι. Μετά την άρνηση του Χασάν Αγά να παραδώσει την πόλη ο Αθανάσιος Διάκος άρχισε την επίθεση.  

Στις 31 Μαρτίου, κατελήφθη το κάστρο της Λιβαδειάς, ενώ οι Τούρκοι, που είχαν οχυρωθεί στη θέση Ώρα παραδίδονται. 

Την 1η Απριλίου 1821 στο Κάστρο της Λιβαδειάς και στον Πύργο του Ρολογιού υψώθηκε η επαναστατική σημαία κυματίζοντας μετά από εκατοντάδες χρόνια. Στο μεταξύ η πόλη ζούσε τον επαναστατικό πυρετό. Η όψη της ήταν εορταστική, οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα και οι πολίτες, οι ραγιάδες, από όλες τις συνοικίες συνέρρεαν από το πρωί στο Σταροπάζαρο για να γιορτάσουν τη νίκη. Ο Αθανάσιος Διάκος, απηύθυνε πύρινο λόγο προς τους Λιβαδείτες ανάμεσα σε ζητωκραυγές και επευφημίες. 

Στη συνέχεια όλοι μαζί πήγαν στο ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου τελέστηκε κατανυκτική δοξολογία στην οποία χοροστάτησαν οι επίσκοποι Σαλώνων Ησαϊας, Ταλαντίου Νεόφυτος και  Μητροπολίτη Αθηνών Διονύσιος και ευλόγησαν την επαναστατική σημαία του Διάκου που στη μια της πλευρά απεικόνιζε τον Άγιο Γεώργιο να σκοτώνει τον δράκοντα και στην άλλη είχαν κεντηθεί οι λέξεις «Ελευθερία ή Θάνατος». 


Το πρωί της Πέμπτης στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής τελέσθηκε Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας  κ. Γεωργίου  παρουσία του Δημάρχου Λεβαδέων Γιάννη Ταγκαλέγκα, της Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανής Παπαθωμά και του Προέδρου του Δημοτικού  Συμβουλίου Αλέκου Μητά. Μετά τη Δοξολογία μπροστά στην προτομή του Αθανασίου Διάκου, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Ο κ. Γεώργιος  στο σύντομο λόγο του ανέφερε ότι στον ίδιο Ναό την 1η Απριλίου 1821 τελέστηκε Δοξολογία  για την απελευθέρωση της Λιβαδειάς από τον Μητροπολίτη Αθηνών Διονύσιο, τον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα και τον Επίσκοπο Ταλαντίου Νεόφυτο, παρόντων του Αθανασίου Διάκου, του εκπροσώπου της Φιλικής Εταιρείας Αθ. Ζαρείφη και σύσσωμου του λαού της Λιβαδειάς. Και ευχήθηκε “Χρόνια πολλά, ευλογημένα, υγιεινά και αισιόδοξα σε όλους τους Λιβαδείτες, οι προσευχές των μαρτύρων και των ηρώων του ’21 να βοηθήσουν και στη δική μας απαλλαγή από τη σύγχρονη λαίλαπα του κορωνοϊού, που μας ταλαιπωρεί και να είμαστε αντάξιοι διαχειριστές της παρακαταθήκης, που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας μάρτυρες και ήρωες”.


Ο Δήμαρχος Γιάννης Ταγκαλέγκας σημείωσε: “Η σημερινή ημέρα, είναι ημέρα τιμής και μνήμης απέναντι στους ήρωες που θυσίασαν τον εαυτό τους για την Ελευθερία του Έθνους, αλλά και για όσους έδρασαν στα προ-επαναστατικά απελευθερωτικά κινήματα, δημιουργώντας τις συνθήκες για τον ξεσηκωμό και την απελευθέρωση της πόλης μας.

Δυστυχώς, η επέτειος των 200 χρόνων δεν είναι δυνατόν να εορταστεί με τον λαμπρό τρόπο που της αρμόζει, καθώς τα τελευταίο ένα χρόνο καλούμαστε όλοι μαζί να δώσουμε την δική μας μάχη απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό που απειλεί τις ζωές μας”. 

Και συμπλήρωσε: “Ενωμένοι και οχυρωμένοι με θάρρος κι υπομονή γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Λιβαδειάς και θυμόμαστε τα λόγια του ιστορικού Θουκυδίδη στον Επιτάφιο λόγο του Περικλή, «Τό εύδαιμον τό ελεύθερον, τό δ' ελεύθερον τό εύψυχον», δηλαδή ‘‘ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι’’.  Χρόνια πολλά στη Λιβαδειά, Χρόνια Πολλά στη Ρούμελη!”


“Η Λιβαδειά γιορτάζει την απελευθέρωσή της 1η του Απρίλη 1821, 200 χρόνια πριν, υποκλίνομαι στην μορφή του Διάκου και σ΄ όλους τους ήρωες της επανάστασης που έδωσαν τα πάντα για την ελυθερία της πατρίδας μας”, σημείωσε η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά.


“Την 1η Απριλίου 1821 στο Κάστρο της Λιβαδειάς και στην Ώρα υψώθηκε η επαναστατική σημαία κυματίζοντας μετά από εκατοντάδες χρόνια σε ελεύθερη ελληνική γη”, ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Κουτσούμπας.


“Τα μηνύματα της σημερινής επετείου παραμένουν αναλλοίωτα και επίκαιρα: Ελευθερία, Ισότητα, Αλληλεγγύη! Με ενότητα, ομοψυχία και προσήλωση στις διαχρονικές αξίες του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας, συνεχίζουμε. Χρόνια Πολλά στην πόλη μας! Σε όλες και όλους τους δημότες”, τόνισε στο δικό της μήνυμα η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου