13/4/21

Ξεκίνησε η καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για το 2021

Συνάντηση για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια πραγματοποιήθηκε με στην συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Κωνσταντίνου Μπακομήτρου του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη  Φθιώτιδας και Προέδρου της επιτροπής παρακολούθησης του έργου καταπολέμησης κουνουπιών  κ. Αθανάσιου Καρακάντζα,  της γενικής Διευθύντριας Δημόσιας Υγείας κας. Αλεξάνδρας Πλατιά, των μελών της επιτροπής ελέγχου του έργου Κωνσταντίνου Κούτρα Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής, του Γιάννη Φράγκου γεωπόνου της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και του αναδόχου του έργου κ. Παναγιώτη Περγαντά.


Παράλληλα στο πλαίσιο αυτό όπως έγινε γνωστό απο την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας η υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών για το 2021 ξεκίνησε από τις αρχές Μαρτίου με  περιοδική παρακολούθηση των επιφανειακών υδάτινων σωμάτων, και  καταγραφή της εμφάνισης και αφθονίας των προνυμφών κουνουπιών, στις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών με επίγεια συνεργεία και drones όπου έχουν διαπιστωθεί εκτεταμένες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.

Η καταπολέμηση των κουνουπιών σύμφωνα με την διεθνή πρακτική στηρίζεται πρωτίστως στην εφαρμογή μέτρων διαχείρισης του περιβάλλοντος για τον περιορισμό των εστιών ανάπτυξής τους. 

“Η συμβολή και των πολιτών στην εξάλειψη αυτών των εστιών  κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού των τοπικών κοινωνιών είναι αναπόσπαστο μέρος ενός προγράμματος αντιμετώπισης κουνουπιών τόσο για την προστασία των ανθρώπων από την όχληση ή τις ασθένειες των οποίων τα κουνούπια είναι διαβιβαστές όσο και για την κατάδειξη των τρόπων ή μεθόδων με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν και οι ίδιοι στην αντιμετώπιση αυτών των εντόμων”, σημειώνει η αρμ΄δια Διεύθυνση της ΠΣΕ και προσθέτει: “Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, παρά τις παρεμβάσεις που  πραγματοποιεί η Περιφέρεια η  προσπάθεια περιορισμού της όχλησης δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα χωρίς την ενεργή συμμετοχή του συνόλου των πολιτών. Οι Δήμοι μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των αστικών εστιών, είτε με δράσεις ενημέρωσης είτε με δράσεις στοχευμένης καταπολέμησης μέσα στο αστικό περιβάλλον και ο κάθε πολίτης μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στις αυλές των σπιτιών του”.

Καταλήγοντας επισημαίνει: “Τέλος μιας και βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας (COVID 19), σύμφωνα και με σχετικές ανακοινώσεις και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και του Ε.Ο.Δ.Υ. θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά πως ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από τα κουνούπια και πως η ατομική ευθύνη είναι πολύ σημαντική για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Για αυτό και κάθε πολίτης πέρα από τις δράσεις καταπολέμησης που εφαρμόζει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα πρέπει να προφυλάσσεται και να λαμβάνει συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας με τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος, χρήση σητών, κουνουπιέρων, ανεμιστήρων και κλιματιστικών. Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τους οικείους μας, διασφαλίζουμε τη Δημόσια Υγεία και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής όλων μας”.


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου