20/4/21

Φ. Σπανός: Κομβικά έργα και καταλυτικές δράσεις, στήριξη της κοινωνίας

 Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης η Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας με αποκλειστικό θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων του 2020.


Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, επικεντρώθηκε στους βασικούς στόχους που κατακτήθηκαν, στα κομβικά έργα και τις καταλυτικές δράσεις που υλοποιήθηκαν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε δυσκολίες και σε προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν. 

Όπως τόνισε ο κ. Σπανός η περιφερειακή αρχή σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς, κατάφερε να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο συμμετοχής της Στερεάς Ελλάδας στο ΕΣΠΑ της προσεχούς προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027, με το τελικό ποσό να είναι υπερδιπλάσιο του σημερινού, ανερχόμενο στα 403 εκατ. ευρώ.

Παρέδωσε κομβικά έργα πνοής για την Υγεία και  ενίσχυσε τις δομές Υγείας, με ποσό άνω των 5 εκατ. ευρώ ενώ με περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ αναβαθμίζει τα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Ιατρεία της Στερεάς Ελλάδας. 

“Χρηματοδοτήσαμε και δρομολογήσαμε την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου στις έξι πιο μεγάλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας. Επιταχύναμε την υλοποίηση της κορυφαίας ίσως δράσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της ΟΧΕ Ασωπού, με το Βιομηχανικό πάρκο Οινοφύτων. Ένα φιλόδοξο έργο που στοχεύει στην απορρύπανση του Ασωπού και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής”, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Και συμπλήρωσε: “Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία με κορωνίδα μιας μεγάλης σειράς πρωτοβουλιών, την πρώτη και ίσως μοναδική στη χώρα περιφερειακή κινητή μονάδα δειγματοληψιών, η οποία σε συναλληλία με τον ΕΟΔΥ, πραγματοποιεί πολλές χιλιάδες ελέγχους Covid – 19. Βάλαμε πλάτη στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους με το «Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας», με τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ και το ΠΑΑ. Και ιδιαίτερα με τη διάθεση ποσού 25 εκατ. ευρώ για την παροχή κεφαλαιακής ενίσχυσης σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας. Στηρίξαμε την κοινωνία και τους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας, στις πιο δύσκολες στιγμές, με τις δράσεις της δομής κοινωνικής μέριμνας «ΓΕΦΥΡΑ» και με το πρόγραμμα «ΤΕΒΑ». Εντάξαμε και υλοποιούμε έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σε ένα ευρύ φάσμα αξόνων, όπως ο Πολιτισμός, οι αστικές λειτουργίες, τα συγκοινωνιακά έργα και η οδική ασφάλεια, το περιβάλλον και -πολύ εμφατικά- ο Πρωτογενής Τομέας παραγωγής.  Αναδείξαμε, τεκμηριώσαμε τις ανάγκες και διεκδικούμε την υλοποίηση μεγάλων στρατηγικών υποδομών, από το κεντρικό Κράτος. Πραγματοποιήσαμε ισχυρές και ηχηρές παρεμβάσεις για κρίσιμα ζητήματα της κοινωνίας μας, όπως το προσφυγικό ζήτημα, το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, η προοπτική του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, αλλά και πιο τοπικά -πλην ιδιαιτέρως σημαντικά- ζητήματα, όπως το masterplan του λιμένα Χαλκίδας”.


Για “δήθεν μεγάλο έργο” της Περιφέρειας Στερεάς έκανε λόγο ο Δ. Αναγνωστάκης

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης “Στερεά Υπεροχής” Δημήτρη Αναγωνστάκη η Λογοδοσία της περιφερειακής αρχής  δεν περιορίστηκε στα πεπραγμένα του 2020 αλλά “ως συνέχεια της προηγούμενης αρχής”, επιχείρησε μια συνολική αποτίμηση  και παράλληλα προέβη και σε εξαγγελίες, για το επόμενο διάστημα.

“Ο απολογισμός δεν περιλάμβανε καμία αναφορά σε αναπτυξιακές δράσεις, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία στη Στερεά, που ξεπερνά το 20%, με βάση τα επίσημα στοιχεία  της ΕΛΣΤΑΤ  και δυστυχώς αυξάνεται όλο και περισσότερο. 

Καμία αναφορά σε έργα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, καμία αναφορά στον αναπτυξιακό, δημοκρατικό προγραμματισμό, με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, για τη συγκρότηση ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου σχεδίου, που θα απαντά στις υπαρκτές ανάγκες  του τόπου και των πολιτών.

Καμία αναφορά στα όργανα συμμετοχικής δημοκρατίας,  αφού συνειδητά δεν λειτούργησαν και δεν αξιοποίησαν τόσο την επιτροπή διαβούλευσης όσο και τα θεσμό του συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης. Δύο θεσμοί λαϊκής συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου, που προφανώς απεχθάνονται οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και του συγκεντρωτισμού” σημείωσε μεταξύ αλλων ο Δ. Αναγνωστάκης.  

Ο κ. Αναγνωστάκης, συμφώνησε με την εκτίμηση της περιφερειακής αρχής ότι η Στερεά είναι ένας “κοιμώμενος γίγαντας” τονίζοντας ωστόσο πως “αν δεν αλλάξει τον τρόπο που πολιτεύεται η περιφερειακή αρχή, δυστυχώς η Στερεά θα συνεχίσει τον ύπνο του δικαίου”. 


Κ. Μπατζελή: Η Π.Α. χαρακτηρίζεται από αδιαλλαξία

“Η Περιφερειακή Αρχή χαρακτηρίζεται από πολιτική αδιαλλαξία, έλλειψη ουσιαστικής αυτοδιοικητικής αντίληψης περί συνεργασιών επί θεμάτων και πολιτικών, εσωστρεφή διαχείριση, συγκεντρωτισμό αποφάσεων και επικοινωνίας, αγωνία για την διατήρηση κεκτημένων πρακτικών και πολιτικών ,όπως αυτά απορρέουν από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή που άλλωστε αποτελεί αδιατάρακτη συνέχεια της”, τόνισε μεταξύ άλλων η επικεφαλής της παράταξης “πατρίδα μας η Στερεά” Κατερίνα Μπατζελή.

Και συμπλήρωσε: “Επωφελείται από  την οικονομική κατάσταση και τις οργανωτικές αδυναμίες των Δήμων για να προχωρά σε κατ’ επιλογή έργα. Μια προσεκτική μελέτη των Τεχνικών Προγραμμάτων των Περιφερειακών Ενοτήτων δίνει την καθαρή  εικόνα των επιλογών της και των ανισοτήτων. Μια ανάλυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ) δείχνει ότι και μετά το 2024 ,οι πόροι είναι δεσμευμένοι για έργα που έχουν προταθεί από την προηγούμενη ΠΑ. Οικειοποιείται προς ίδιον πολιτικό όφελος συλλογικές αποφάσεις των θεσμικών οργάνων του ΠΣ, της ΟΕ. “.

Καταλήγοντας σημείωσε: “Μία «Έξυπνη» όπως θέλει να λέγεται και όπως θέλουμε να είναι Περιφέρεια οφείλει να έχει ήδη προετοιμαστεί με Σχέδιο και κυρίως να έχει καταθέσει όραμα για την θέση της στη νέα εποχή”. 



ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου