6/4/21

Περιοδεία της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Χαιρώνεια & Πρ. Ηλία για την αποτροπή της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών

Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης αποτελούμενη από την Περιφερειακή Σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας κ. Λιάνα Καραβασίλη, τον επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ στον Δήμο Λεβαδέων κ. Νώντα Κοτσικώνα και τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Λαμπρινή Γερονικολού και κ. Λουκά Αλεξίου, πραγματοποίησε επίσκεψη στα χωριά Χαιρώνεια και Προφήτης Ηλίας του Δήμου Λεβαδέων, με αφορμή την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στην περιοχή και τις αντιδράσεις των κατοίκων.


Την αντιπροσωπεία της ΛΑ.ΣΥ. υποδέχτηκαν οι Πρόεδροι των χωριών κ. Θανάσης Καρανάσος και κ. Αγγέλα Παπαδά, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πολίτες, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία και διαφωνία τους για τα σχέδια εγκατάστασης των εν λόγω φωτοβολταϊκών καθώς στη μεν Χαιρώνεια πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο μεγάλης ιστορικής σημασίας, στο δε Προφήτη Ηλία ο σχεδιασμός είναι στις παρυφές του χωριού, σε ελάχιστη απόσταση από τα σπίτια. “Η επερχόμενη περαιτέρω υποβάθμιση των χωριών κι η χειροτέρευση της  ποιότητας ζωής”, βρίσκει καθολικά αντίθετους τους κατοίκους.

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης τονίστηκε πως “πρόκειται για ένα προαναγγελθέν έγκλημα σε βάρος της ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος που σχεδιάζεται συνειδητά εδώ και χρόνια και υλοποιείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, καθώς οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν πεδίο τεράστιας κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις του κλάδου που μάλιστα επιδοτούνται αδρά γι αυτό”. 

Επίσης η εκπρόσωποι της παράταξης τόνισαν: “Η περιοχή της Λιβαδειάς, συνολικά ο νομός Βοιωτίας κι η Στερεά Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος κι έχουν τεράστιες ευθύνες οι πολιτικές δυνάμεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) που ψήφισαν και στηρίζουν την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, όσο κι αν σήμερα οι τοπικοί τους εκπρόσωποι υποκριτικά αναδιπλώνονται κάτω από την πίεση των αντιδράσεων των πολιτών. Είναι όλοι τους συνένοχοι για το έγκλημα που συντελείται σε βάρος όχι μόνο του περιβάλλοντος αλλά και του επιπέδου διαβίωσης του λαού που χρυσοπληρώνει το ρεύμα, αδυνατεί να ανταπεξέλθει και βιώνει εκτός των άλλων και ενεργειακή φτώχεια”.

Και κατέληξαν: “Ως Λαϊκή Συσπείρωση, υποστηρίζουμε έμπρακτα τον αγώνα των κατοίκων για την αποτροπή της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην Χαιρώνεια και τον Πρ. Ηλία, όπως και των αιολικών πάρκων στον Ελικώνα, είμαστε αντίθετοι στην εμπορευματοποίηση του αγαθού της ενέργειας και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που μας οδήγησε έως εδώ και θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα στους κατοίκους των χωριών σε κάθε μορφή αντίστασης που θα επιλέξουν”. 

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου