05/04/2022

Η Λιβαδειά γιόρτασε την επέτειο της απελευθέρωσης

Με κάθε λαμπρότητα η Λιβαδειά την Παρασκευή 1 Απριλίου γιόρτασε την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης απο τον τουρκικό ζυγό.


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος, χοροστάτησε στη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λιβαδειάς,  στην οποία παρευρέθησαν  εκπρόσωποι των αρχών και πλήθος κόσμου. Ακολούθησε επιμνημόσυνος δέηση και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αθανασίου Διάκου, με την παρουσία αντιπροσωπείας μαθητών των σχολείων της πόλης και της Φιλαρμονικής του Δήμου Λεβαδέων. Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, τραγούδησαν δημοτικά τραγούδια και παρουσίασαν ένα θεατρικό έργο. 

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων Γιάννης Ταγκαλέγκας απένειμε  έπαινο στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς για τη πανελλαδική διάκριση των μαθητών της ΣΤ’2 τάξης στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Επαναστατικός Αγώνας και τοπική ιστορία. 21 ελληνικοί τόποι».

Ο κ. Γεώργιος και ο κ. Ταγκαλέγκας  απηύθυναν χαιρετισμό ενώ η κα Αικατερίνη Ρήγα, εκπαιδευτικός του 7ου ΔΣ Λιβαδειάς, ανάγνωσε τον πανηγυρικό της ημέρας.  

Ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον Αγώνα του 1821 εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στους ήρωες που μας ελευθέρωσαν και ευχήθηκε να είμαστε άξιοι συνεχιστές της σκυτάλης της ελευθερίας που μας παρέδωσαν.

Ο κ. Ταγκαλέγκας τόνισε, ότι η επέτειος είναι σημαντική για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και ότι αποτελεί έμπνευση σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Μέσα από τις εκδηλώσεις, δήλωσε, τιμούμε τους αγωνιστές που μας προσέφεραν το μεγάλο αγαθό της ελευθερίας και δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η ελευθερία δεν είναι δεδομένη στις μέρες μας, είναι μάχη καθημερινή σε προσωπικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. 

Δεσμεύτηκε ότι παράλληλα με το έργο ανάπλασης του χώρου του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής καθώς και της οδού πρόσβασης (οδός Γιαννούτσου), θα προσπαθήσει να καθιερωθεί η ημερομηνία ως επίσημη τοπική αργία. Ευχαρίστησε τέλος όλους για την παρουσία τους και συνεχάρη μαθητές και εκπαιδευτικούς για το εξαιρετικό αποτέλεσμα που παρουσίασαν.

Στον Αγώνα των Ελλήνων και την απελευρέρωση της Λιβαδειάς αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους ο Βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου και ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας Γιάννης Περγαντάς.


Το Ιστορικό

Μετά την κήρυξη της Επανάστασης στη Ρούμελη στην ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά, την 27η Μαρτίου 1821, ο Αθανάσιος Διάκος αφού συγκέντρωσε τον στρατό του στη Μονή Λυκούρεση, το βράδυ της 28ης Μαρτίου ξεκίνησε να απελευθερώσει τη Λιβαδειά. Σε στενή συνεργασία με τους προκρίτους και τους οπλαρχηγούς πετυχαίνει την κατάληψη του Κάστρου της Λιβαδειάς, του «Πύργου της Ώρας» και άλλων επίκαιρων θέσεων, και  απελευθερώνει τη Λιβαδειά την 31η του Μάρτη.

Την 1η Απριλίου 1821 η Λιβαδειά, η σπουδαιότερη πόλη της Ανατολικής Ρούμελης ήταν ελεύθερη χάρη στην τόλμη του Διάκου, στην υπευθυνότητα των προεστών και τη γενναιότητα των κατοίκων της.  

Σύμφωνα με τον ιστορικό Τάκη Λάππα, ο Αθανάσιος Διάκος από το πεζούλι του τζαμιού, όπου σήμερα βρίσκεται ο Μητροπολιτικός Ναός, μίλησε στους συγκεντρωμένους Λιβαδείτες.

Ύστερα όλοι μαζί κατευθύνονται στον Ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου ο Μητροπολίτης Αθηνών Διονύσιος και οι Επίσκοποι Σαλώνων Ησαΐας και Ταλαντίου Νεόφυτος παρουσία του Αθανασίου Διάκου και του απεσταλμένου της Φιλικής Εταιρείας Αθανασίου Ζαρείφη, τελούν πανηγυρική δοξολογία.

Μέσα στο γενικό ενθουσιασμό ο Διάκος υψώνει τη σημαία της Επανάστασης με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και κεντημένες με κυανό μετάξι τις λέξεις: «Ελευθερία ή θάνατος».