19/4/22

Ερώτηση ΚΚΕ για την αντισεισμική θωράκιση της Θήβας

 

Ερώτηση κατέθεσαν ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και οι βουλευτές του κόμματος Γιώργος Μαρίνος και Θανάσης Παφίλης, για την αντισεισμική θωράκιση της Θήβας, με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται στην περιοχή.


Πιο συγκεκριμένα το ΚΚΕ επανακατέθεσε  ερώτηση για την ανάγκη άμεσης λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων αντισεισμικής θωράκισης στη Θήβα από την κυβέρνηση.

“Όπως είναι γνωστό η πόλη της Θήβας βρίσκεται εδώ και ένα έτος στο επίκεντρο συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας, με εκατοντάδες σεισμούς οι οποίοι εντοπίζονται σε πολύ μικρό βάθος. Το φαινόμενο προξενεί τεράστια ανησυχία στους κατοίκους κι εργαζομένους της περιοχής και επιβάλλει αντικειμενικά την εξάντληση κάθε πρόσφορου μέτρου από την πλευρά της κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ώστε να προληφθούν έγκαιρα οι συνέπειες ενός μεγαλύτερου σεισμού ή ακόμη και της τρέχουσας σεισμικής ακολουθίας. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία απλώς παρακολουθούν την κατάσταση”, σημειώνει το ΚΚΕ και προσθέτει: “Είναι χαρακτηριστικό ότι η από 06/10/2021 Ερώτηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος με θέμα «Να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης στη Θήβα» έξι μήνες μετά και παρά τη συνεχόμενη σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καν απαντηθεί. Έτσι το ΚΚΕ επανακαταθέτει την Ερώτηση, η οποία απαιτείται να απαντηθεί άμεσα λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης”.

Ακολούθως σημειώνει: “Οι αρμόδιες κρατικές αρχές έχουν πράξει ελάχιστα για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ελέγχου και αντισεισμικής θωράκισης των υποδομών της πόλης. Συγκεκριμένα, πέρα από έναν έλεγχο «πρώτου βαθμού» που διενήργησε ο Δήμος Θηβαίων στα σχολεία, δε φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι στατικότητας στα υπόλοιπα δημόσια κτήρια.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Γενικό Νοσοκομείο Θήβας, τα κτήρια που στεγάζουν τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και την ΤΟΜΥ Θήβας, το κτήριο των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, το Δικαστικό Μέγαρο, οι Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα, το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και άλλα. Πρόκειται για χώρους που στεγάζονται και λειτουργούν κάτω από την άμεση ευθύνη Υπουργείων και στους οποίους μεταβαίνουν, εργάζονται ή διαμένουν σε καθημερινή βάση πολλές εκατοντάδες ανθρώπων.

Ταυτόχρονα, σχεδόν 300 εργατικές κατοικίες στον οικισμό Θήβα ΙΙΙ, οι οποίες έχουν απασχολήσει στο παρελθόν και για κατασκευαστικές ατέλειες, εξακολουθούν να τελούν υπό την κυριότητα του Ο.Α.Ε.Δ., ως διαδόχου του καταργηθέντος Ο.Ε.Κ. Ακριβώς το ίδιο καθεστώς της παντελούς έλλειψης ελέγχων ισχύει και για αυτές”.

Παράλληλα υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: “Είναι επιστημονικά αλλά και εμπειρικά τεκμηριωμένο ότι ειδικά σε ότι αφορά περιοχές με έντονη σεισμική δραστηριότητα η πρόληψη είναι άκρως απαραίτητη για την αποφυγή των τραγικών συνεπειών ενός ισχυρού σεισμού”.

Καταλήγοντας ερωτά αν θα πραγματοποιηθούν καθολικοί προσεισμικοί έλεγχοι στατικότητας στο σύνολο των δημόσιων κτηρίων της πόλης της Θήβας και των Κοινοτήτων Ελαιώνα, Μουρικίου, Πλατανακίου, Υπάτου, Βαγίων και Αμπελοχωρίου, αν θα πραγματοποιηθούν καθολικοί προσεισμικοί έλεγχοι στατικότητας σε όλα τα κτήρια του οικισμού Εργατικών Κατοικιών Θήβα  και αν θα χορηγηθεί έμπρακτη δυνατότητα συνδρομής μέσω ειδικών στους ιδιώτες κατοίκους της περιοχής οι οποίοι επιθυμούν εύλογα να πραγματοποιήσουν προσεισμικούς ελέγχους στατικότητας στις κατοικίες τους.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου