19/4/22

Στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης της Κωπαΐδας και νέες εντάξεις έργων

Η Κωπαΐδα βρέθηκε στο επίκεντρο της 8ης Τακτικής Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Διοικητηρίου της Π.Ε. Βοιωτίας στη Λιβαδειά.


Κεντρικό ζήτημα αποτέλεσε η ενημέρωση σχετικά με την οικονομική διαχείριση της Κωπαΐδας, αλλά πρωτίστως ο στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξής της και τα έργα που εκτελεί ή δρομολογεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκαν τόσο ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός όσο και η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά.

Συνοπτικά, οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Κωπαΐδα κατά τη χρονική  περίοδο 2016 – 2020, έχουν ως εξής:

* Ολοκληρωμένα έργα συνολικού προϋπολογισμού 5.921.000 €.

* Έργα σε εξέλιξη ύψους 9.734.908 €.

* Έργα σε διαδικασία δημοπράτησης ύψους 12.032.544,5 €.

Στη συνεδρίαση προβλήθηκε απο υπηρεσιακούς παράγοντες εξειδικευμένη ανάλυση και παρουσίαση των παρεμβάσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώ κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Δημάρχου Ορχομενού Βούλας Καράλη, του Δημάρχου Λεβαδέων Γιάννη Ταγκαλέγκα, του Δημάρχου Αλιάρτου – Θεσπιέων Γιώργου Ντασιώτη και του Δημάρχου Θηβών Γιώργου Αναστασίου.

Συμμετείχαν στη συνεδρίαση πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και Αγροτικών Συλλόγων, από τους οποίους τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς Σάββας Κεφαλάς, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγ. Δημητρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Νταντούμης και εκπροσώπων κτηνοτρόφων της Φθιώτιδας.

Τοποθετήθηκε επίσης ο πρώην Υφυπουργός Λουκάς Αποστολίδης, ενώ ο Βουλευτής ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας και ο Βουλευτής ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης κατέθεσαν με επιστολές τις απόψεις τους για τη διαχείριση και την ανάπτυξη της Κωπαΐδας.


Προ ημερήσιας διάταξης, πραγματοποιήθηκε αναλυτική ενημέρωση για τα στοιχεία απολογισμού και ισολογισμού του έτους 2021 και προϋπολογισμού του έτους 2022 του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας.

Άπαντες ενημερώθηκαν για τις δαπάνες του ΟΠΑΣΤΕ ανά Περιφερειακή Ενότητα, αλλά και για κάθε μία από τις συνολικά 208 δράσεις που συγχρηματοδοτήθηκαν το 2021, 53 εκ των οποίων αφορούσαν την επέτειο των 200 χρόνων, από την Εθνεγερσία του 1821.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, εγκρίθηκε τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2022 για την ένταξη νέων έργων ή δράσεων, όπως:

* Ο καθαρισμός κοίτης Βοιωτικού Κηφισού και υδατορεμάτων, προϋπολογισμού 600.000 €

* Η προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικών κερκίδων στο Γήπεδο Παραλίας Αυλίδας, προϋπολογισμού 32.860 €

* Οι δράσεις ανάπτυξης και αναβάθμισης του Αθλητισμού και του Αθλητικού Τουρισμού στην Π.Ε. Ευρυτανίας, προϋπολογισμού 106.640 €

* Η αποπεράτωση διπλού αποχετευτικού αγωγού του Δήμου Καμμένων Βούρλων, προϋπολογισμού 68.000 €

* Η δαπάνη μαθηματικών εκδρομών, προϋπολογισμού 40.000 €

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Είχαμε τη δυνατότητα να συνεδριάσουμε στην πόλη της Λιβαδειάς και να παρουσιάσουμε το έργο και το σχεδιασμό μας για την εύφορη γη της Κωπαΐδας, που αποτελεί “πνεύμονα” όλης της χώρας. Με αυτή την αντίληψη την υπηρετούμε και υλοποιούμε μια δέσμη μεγάλων έργων και αναγκαίων παρεμβάσεων, όπως η μεταφορά των Κήπων Αλιάρτου στον Δήμο Αλιάρτου - Θεσπιέων. 

Αντιλαμβάνονται όλοι ότι δεν υπάρχει μαγική ή οριστική λύση, για να λειτουργεί η Κωπαΐδα στον αυτόματο! Χρειάζεται στιβαρή διαχείριση της καθημερινότητας και στρατηγικός σχεδιασμός για τα μεγάλα αναγκαία έργα. Έτσι, δουλεύουμε και θα αξιοποιήσουμε όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση, για να γίνουμε ακόμη πιο αποδοτικοί, ακόμη πιο αποτελεσματικοί”.

Και συμπλήρωσε: “Παράλληλα, εντάξαμε νέα έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022, ενώ ενημερώσαμε όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους για κάθε δαπάνη του ΟΠΑΣΤΕ, ανά Περιφερειακή Ενότητα και ανά δράση που συγχρηματοδοτήσαμε. Δράσεις δεν θα είχαν υλοποιηθεί, δίχως την ύπαρξη και τη λειτουργία του ΟΠΑΣΤΕ”.


Η «Στερεά Υπεροχής» για Κωπαΐδα και ΟΠΑΣΤΕ

Πέρα από την κριτική που ασκήθηκε από τον επικεφαλής Δημήτρη Αναγνωστάκη και τα στελέχη της παράταξης,  για τις αβελτηρίες, τις αστοχίες και τις καθυστερήσεις της περιφερειακής αρχής, απο την παράταξη “Στερεά Υπεροχής” κατατέθηκαν και συγκεκριμένες προτάσεις, για τη συγκρότηση ενός νέου φορέα διαχείρισης του κωπαϊδικού πεδίου, με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και των αγροτικών ενώσεων.

Κάνοντας λόγο για νέο φορέα ο κ. Αναγνωστάκης σημείωσε μεταξύ άλλων: “Ο νέος φορέας θα έχει την ευθύνη της ολιστικής διαχείρισης της Κωπαΐδας, σε επίπεδο μελετών, τεχνικών παρεμβάσεων, διαχείρισης υδάτινων πόρων, εκσυγχρονισμό υποδομών, αξιοποίηση τεχνογνωσίας και τεχνολογίας για μείωση ενεργειακού κόστους, συνέργειες και συνεργασίες με πανεπιστημιακά τεχνολογικά ιδρύματα και μία σειρά ενεργειών και αναπτυξιακών δράσεων, με στόχο τη βελτίωση της θέσης των αγροτών και του αγροτικού προϊόντος”.
Το δεύτερο θέμα  προ ημερήσιας διάταξης, ήταν η ενημέρωση για τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (ΟΠΑΣΤΕ).
“Στηλιτεύτηκε με ένταση, από το σύνολο των παρατάξεων, η έλλειψη διαφάνειας, αφού καμία απόφαση δεν δημοσιεύεται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνωστάκης.



Κ. Μπατζελή: Πρέπει να συσταθεί νέος Οργανισμός

Για σύσταση νέου Οργανισμού μίλησε και η επικεφαλής της παράταξης “πατρίδα μας η Στερεά” Κατερίνα Μπατζελή.

“Πρέπει  να συσταθεί νέος Οργανισμός στον οποίο θα συμμετέχουν κυρίως οι αναβαθμισμένοι ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ, Δήμοι και Αγροτικές οργανώσεις . Να συγκροτηθεί και να κατοχυρωθεί η Κωπαΐδα ως μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ)”, τόνισε η κα Μπατζελή.
Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: “Η Περιφερειακή Αρχή αναλώθηκε τα τελευταία εννέα χρόνια  σε έργα απλής διαχείρισης της καθημερινότητας, με εργολαβικές αναθέσεις. 
Οι αγρότες συνεχίζουν να  βρίσκονται αντιμέτωποι με τις  ελλιπέστατες υποδομές, την  άναρχη αγροτική οδοποιία, να μην έχουν ένα λειτουργικό αρδευτικό δίκτυο και ένα  αποδοτικό σύστημα  στην διαχείριση του....
...Η Περιφερειακή Αρχή, σε μια περίοδο όπου δίνονται ευκαιρίες συνολικού σχεδιασμού για μεγάλα έργα υποδομών, δεν έχει προβεί καν στην  διαδικασία ωρίμανσης μελετών για μελλοντικά έργα στην Κωπαΐδα”.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου