29/4/22

Συνάντηση του παραρτήματος Βοιωτίας του ΕΣΥΝ στη Λιβαδειά με το κέντρο πρόληψης της πόλης

Το κέντρο πρόληψης Λιβαδειάς επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του ΕΣΥΝ αποτελούμενη από τον Ορέστη Παπαγιαννόπουλο, ειδικό γραμματέα του ΕΣΥΝ και το Γιώργο Στάντζο, πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος. 


“Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η πρόληψη ενάντια στις εξαρτήσεις και όχι μόνο δεν είναι στα σχέδια των εκάστοτε κυβερνήσεων”, σημειώνει το Δ.Σ. του παραρτήματος Βοιωτίας του ΕΣΥΝ. 

Παράλληλα επισημαίνει οτι η έλλειψη προσωπικού κι εξοπλισμού, η έλλειψη χρηματοδότησης της πρόληψης δυσχεραίνουν πολύ το έργο των εργαζομένων στο κέντρο πρόληψης που με μόλις δύο εργαζόμενους καλείται να καλύψουν τις ανάγκες για το μισό νομό Βοιωτίας. 

“Μάλιστα, αναδείχτηκε ακόμη μια φορά η λειτουργία με λογικές κόστους - οφέλους καθώς η απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων για ενίσχυση σε χρηματοδότηση και προσωπικό ήταν : «πόσους εξυπηρετούμενους έχετε;». Βάζουν έτσι και από την πίσω πόρτα τη λογική της ατομικής επιλογής και στην πρόληψη (σαν να είναι δουλειά των μαθητών δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων να χτυπήσουν την πόρτα στα κέντρα πρόληψης και να ζητήσουν ενημέρωση για τα ναρκωτικά) και καταργούν τον ίδιο το χαρακτήρα της καθώς την παρουσιάζουν ως προνόμιο όποιου το ζητήσει”, συμπλήρωσε. 

Από την άλλη βέβαια -όπως επισημάνθηκε- η πρόσβαση των μαθητών και των νέων σε χιλιάδες fake news και ψευτοέρευνες για τα ναρκωτικά μέσα από το διαδίκτυο δεν έχει θιχτεί  από καμία κυβέρνηση. 

Και συνέχισε: “Άλλωστε, εξυπηρετεί τα σχέδια τους για νομιμοποίηση της κάνναβης και άλλων ουσιών. Αναδείχτηκε, μάλιστα μέσα από την κουβέντα πως αυτός ο βομβαρδισμός παραπληροφόρησης από το διαδίκτυο θέτει επιπλέον εμπόδια στην προσπάθεια για πρόληψη στους μαθητές που γίνεται από τα κέντρα. Αυτή η δυσκολία ήταν ακόμη πιο έντονη καθώς από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊου, σε μια εποχή που η χρήση ναρκωτικών εκτοξεύθηκε, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για σύνδεση των κέντρων πρόληψης με τα σχολεία. Αντιθέτως, με πρόσχημα τα μέτρα προστασίας, η επαφή διακόπηκε πλήρως”. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι η δουλειά των κέντρων έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές ως απαρχαιωμένη. 

“Φαίνεται, ότι είναι πιο σύγχρονος ο Χώρος Εποπτευόμενου Θανάτου που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός στις 18 Απρίλη”, υπογράμμισε.

Η αντιπροσωπεία του ΕΣΥΝ ανέδειξε για άλλη μια φορά τη θέση του για πρόληψη- θεραπεία- κοινωνική επανένταξη, με πλήρως εξειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και θα είναι αποκλειστικά κι επαρκώς χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Ταυτόχρονά, αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τους. 

Τέλος, το Κέντρο Πρόληψης ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση του παραρτήματος Βοιωτίας του ΕΣΥΝ, για από κοινού διεξαγωγή εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασια με τον Δήμο Λεβαδέων, το ΕΣΥΝ, το συμβουλευτικο σταθμό του ΚΕΘΕΑ "Εν δράσει" στη Λιβαδειά και το Κέντρο Πρόληψης, την Δευτέρα  30 Μάϊου. 


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου