8/12/20

Το σχέδιο εμβολιασμού, 144 κέντρα σε Στερεά και Θεσσαλία

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες για την προετοιμασία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας προκειμένου να είναι έτοιμο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της νόσου COVID-19.

Εκτιμάται ότι  πρόθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι να έχει δώσει το πράσινο φως στα δύο πρώτα εμβόλια για τον κορωνοϊό έως τις 29 Δεκεμβρίου, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πανέτοιμη για την παραλαβή των πρώτων δόσεων με το κλείσιμο της χρονιάς.

Για την εμβολιαστική κάλυψη του πολιτών δημιουργούνται πανελλαδικά 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.

Στην 5η ΥΠΕ – Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας προβλέπονται 144 εμβολιαστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το εμβολιαστικό σχέδιο προβλέπει την δυνατότητα ανοσοποίησης περισσοτέρων από 2 εκατομμυρίων πολιτών ανά μήνα. Στόχος είναι να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού της χώρας εντός του 2021.

Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα θα στεγαστούν σε υφιστάμενους χώρους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία) και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα απασχολείται σε δύο βάρδιες (πρωί-απόγευμα), έξι ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα έως Σάββατο).

Ο εμβολιασμός, δηλαδή η λήψη σύντομου ιστορικού και η χορήγηση της δόσης, δεν θα διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά.

Σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο εμβολιασμού κατά της COVID-19 πρώτοι θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και εν συνεχεία οι τρόφιμοι των οίκων ευγηρίας και το προσωπικό που τους φροντίζει, οι διαβιούντες σε άλλες κλειστές δομές (όπως σωφρονιστικά καταστήματα) και σταδιακά οι υπόλοιποι πολίτες.

Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός ωστόσο μέσω ειδικής καμπάνιας ενημέρωσης θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι πολίτες να εμπιστευθούν τα νέα εμβόλια ως ασφαλή και αποτελεσματικά.

Τέλος, σε μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό πρώτοι αναμένεται να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19 ο πρωθυπουργός και η οικογένεια του, ο υπουργός Υγείας αλλά και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση και την αποφυγή συνωστισμού οι πολίτες που ενδιαφέρονται να εμβολιαστούν θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού. 


Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.251 νέα κρούσματα 89 θάνατοι, 600 διασωληνωμένοι

78 στη Στερεά, 16 στην Βοιωτία

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.251 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 116721, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες, 5.007 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 31.293 (26.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Επιπλέον, 600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 167 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 668 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Επίσης έχουμε 89 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3092 θανάτους συνολικά στη χώρα. 

Στη Στερεά Ελλάδα σημειώθηκαν 78 νέα κρούσματα εκ των οποίων 16 κρούσματα στην Βοιωτία, 1 κρούσμα στην Εύβοια, 19 κρούσματα στην Ευρυτανία και 42 κρούσματα στην  Φθιώτιδα.


ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ 220 RAPID TEST  ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ

Διακόσια είκοσι rapid test ,που προμηθεύτηκε ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων, παραδόθηκαν  από τον Δήμαρχο Γιώργο Ντασιώτη στον Διευθυντή του Κ.Υ. Αλιάρτου Κυριάκο Μαλτέζη. 

Η ενέργεια  εντάσσεται στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας του πληθυσμού, αξιοποιώντας την μεγάλη  συμβολή του Κέντρου Υγείας Αλιάρτου. Σε λίγες ημέρες θα τοποθετηθεί στον αύλειο χώρο του Κ.Υ. και ειδικός οικίσκος, που προμηθεύθηκε ο Δήμος,  για την ασφαλή διενέργεια των τεστ.   
«Διερχόμαστε μια δύσκολη περίοδο με την υγειονομική κρίση σε έξαρση. Επιθυμία μας είναι να δημιουργήσουμε ασπίδα προστασίας στον πληθυσμό μας ,η οποία σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας θα μας βγάλει, όσο το δυνατόν, αλώβητους. Ευχαριστώ τον Διευθυντή, τους γιατρούς και όλο το προσωπικό του Κ.Υ. για την τεράστια συμβολή τους σε αυτή την προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση τηρούμε τα μέτρα μένουμε ασφαλείς”, σημείωσε ο κ. Ντασιώτης.


Δήμος Ορχομενού: Προληπτικά rapid test για τον Covid-19

Δωρεάν, μαζικά, γρήγορα τεστ (rapid test) για τον προληπτικό έλεγχο του πληθυσμού κατά του ιού covid 19, θα  πραγματοποιήσει με πρωτοβουλία του, ο Δήμος Ορχομενού.

Σε μία προσπάθεια να ελεγχθεί το μέγεθος της διασποράς του ιού, να καταγραφεί η επιδημιολογική κατάσταση στο δήμο και να απομονωθούν, κυρίως,  τυχόν ασυμπτωματικοί φορείς,
ο Δήμος Ορχομενού σε συνεργασία με την Περιφέρεια  Στερεάς Ελλάδας  και την Περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας που στηρίζει την πρωτοβουλία, καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν στην απλή και σύντομη  διαδικασία των προληπτικών δειγματοληψιών.
Για την συμμετοχή στον προληπτικό έλεγχο απαιτείται αριθμός αστυνομικής ταυτότητας και ο ΑΜΚΑ του εξεταζόμενου.»
Ακολουθεί το πρόγραμμα του προληπτικού ελέγχου στις κοινότητες του δήμου:
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου στο Ακραίφνιο και το Κόκκινο, στη συνέχεια Παύλο και Λούτσι και μετά  το Σάββατο  12 Δεκεμβρίου στον Πύργο (9πμ - 11πμ) και τον Διόνυσο (11:30πμ - 13:30 μμ), την Κυριακή 13 σε Καρυά (9πμ - 11πμ) και Αγ. Δημήτριος (11:30πμ - 13:30μμ) και το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου σε Αγ. Αντρέα - Αγ. Σπυρίδωνα (9πμ-11πμ) και τέλος Ορχομενό την ίδια μέρα (11:30 πμ -15:30 μμ) 


«Παγώνει» πρόστιμο και  «λουκέτο» σε ουζερί της Θήβας
Αναστέλλει την υποχρέωση καταβολής «τσουχτερού» προστίμου καθώς και το «λουκέτο» που επιβλήθηκε σε ουζερί στη Θήβα, το οποίο λειτουργούσε κατά παράβαση των μέτρων για τον κορωνοϊό το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Λιβαδειάς

Κεντρικός άξονας του σκεπτικού, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", είναι το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown και η οικονομική ζημία που υπέστησαν από αυτό, αλλά και η δυσανάλογη ζημία που θα υποστεί ο καταστηματάρχης αν τελικά γίνει δεκτή η προσφυγή του έπειτα από καιρό. Σημειώνεται ότι σε Πρωτοδικεία μεγάλων πόλεων μια τέτοια υπόθεση μπορεί να εκδικαστεί σε 2-3 χρόνια.
Οι δικαστές με την απόφασή τους δέχτηκαν την αίτηση αναστολής του ιδιοκτήτη ουζερί και ανέστειλαν την εκτέλεση της πράξης επιβολής προστίμου και αναστολής λειτουργίας του καταστήματος, "υπό τον όρο ότι το κατάστημα του αιτούντος θα λειτουργεί σύμφωνα με τις νόμιμες υποχρεώσεις του και τηρώντας τα εκάστοτε θεσπιζόμενα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού" μέχρι να εκδικαστεί και δημοσιευθεί οριστική απόφαση επί της προσφυγής του.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου