Δ. Παπαστεργίου - Γ. Τσιάμης: Ικανοποίηση για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό αλλά και ανησυχία για το πως θα ανταποκριθούν οι Δήμοι
Όπως επεσήμαναν και οι δύο ομιλητές προηγήθηκε μια στενή συνεργασία 17 συναντήσεων με την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου και η Βίβλος σχεδιάστηκε με απόλυτη συνεννόηση χωρίς αιφνιδιασμούς, αποδεικνύοντας ότι οι δήμοι μπορούν να βρίσκονται στη πρωτοπορία της Ψηφιακής Μεταρρύθμισης.
Μαζί όμως με την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της διαβούλευσης εξέφρασαν και την έντονη ανησυχία για το αν το σύνολο των δήμων θα ακολουθήσει και θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις και τεχνολογίες.
Ο κ. Τσιάμης στην εισήγησή του επεσήμανε ότι επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων στον δημόσιο τομέα και είναι κρίσιμο το γεγονός ότι περιλαμβάνει συγκεκριμένα έργα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός τόνισε, ότι καταλήγει σε έργα ανά τομέα και οριζόντια και σε ένα πίνακα με βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ως επόμενο βήμα η υποστήριξη και συντονισμός των υπουργείων για την εφαρμογή τους.
Η εισήγηση της Επιτροπής Οργάνωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ που παρουσίασε ο Γ. Τσιάμης, περιλαμβάνει και προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και παρατηρήσεις σελίδα – σελίδα σε οριζόντια και κάθετα έργα ανά τομέα όπως στην παιδεία, την υγεία τον πολιτισμό κλπ με στόχο την εξειδίκευση ώστε να υπάρχει διαλειτουργικότητα με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Επίσης σημαντικό κομμάτι αποτελεί η συμβολή στην ανάπτυξη ψηφιακής πολιτειότητας που βάζει η ΚΕΔΕ, ώστε να υποστηριχθεί η κατάρτιση σε ότι αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες στην Τρίτη Ηλικία