5/4/20

Έντονα καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες στην Κωπαΐδα, στην περιοχή Φ. Σπανός και Φ. Παπαθωμά

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με την συνεχή βροχή, στον κάμπο της Κωπαΐδας (έχουν κλείσει οι είσοδοι) όπου βρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κατάστασης. Να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση ανάγκης ζητούν Γ. Μουλκιώτης, Β. Καράλη και Γ. Ντασιώτης.
«Τα έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν ξανά τη Στερεά, με τα ποτάμια να κατεβάζουν μεγάλες ποσότητες νερού. Η Κωπαΐδα έχει πλημμυρισμένες εκτάσεις, αλλά είναι καλά δουλεμένη και πλέον ασφαλής. Είμαστε επιτόπου και επιχειρούμε παντού. Ευχαριστώ όλους όσους επαγρυπνούν μέχρι αυτή την ώρα…» επεσήμανε σχετικά ο Φ. Σπανός.
Η Φ. Παπαθωμά σημείωσε μεταξύ άλλων: «Κατά τα ξημερώματα μεγάλοι όγκοι νερού από την ευρύτερη περιοχή έπεσαν στον Βοιωτικό Κηφισό. Σε απόλυτη συνεργασία με τον Αστυνομικό Διευθυντή Βοιωτίας, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βοιωτίας, και τους δημάρχους Λεβαδέων Γιάννη Ταγκαλέγκα, Ορχομενού Βούλας Καράλη, και Αλιάρτου- Θεσπιέων Γιώργου Ντασιώτη, παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού έγινε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης».

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι τα έργα που ως τώρα έχουν ολοκληρωθεί στην Κωπαΐδα έσωσαν την κατάσταση και τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρουσιαστήκαν διαχειρίζονται και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους κτηνοτρόφους για την άριστη συνεργασία.
Ο Γ. Ντασιώτης στον προσωπικό του λογαριασμό στο bf  επισημαίνει την άμεση αντίδραση της Περιφέρειας σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ταχύτατη η αντίδραση του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού που μας επισκέφτηκε για επιτόπια αυτοψία στον πλημμυρισμένο Κηφισό.
Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος με την Αντιπεριφερειάρχη, Φανή Παπαθωμά, τη Δήμαρχο Ορχομενού Βούλα Καράλη, τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, τον Διοικητή της πυροσβεστικής, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες μετά την επιτόπου επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης και στην συνέχεια θα υποβληθεί από τον Δήμο αίτημα για κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η Β. Καράλη, σημείωσε: «Είμαστε όλοι εκεί όπου χρειάστηκε. Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό, την αντιπεριφερειάρχη κ Φανή Παπαθωμά για την άμεση ανταπόκριση καθώς τον δήμαρχο Αλιάρτου – Θεσπιέων κ. Γ .Ντασιώτη και όλους τους εμπλεκόμενους στην Πολιτική Προστασία. Σίγουρα οι ζημιές είναι μεγάλες. Αλλά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Θα είμαστε εδώ σε ότι συμβεί. Θα ζητήσω να κηρυχθεί ο Δήμος Ορχομενού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Να κηρυχθεί η Κωπαΐδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε και ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης ο οποίος τόνισε: «Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων δυο ημερών, δυστυχώς ήταν ικανές, να πλημμυρίσουν το Κωπαϊδικό πεδίο. Επαναλαμβάνεται «επί τα χείρω» η καταστροφή της περσινής​ καλλιεργητικής περιόδου. Οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση. Οι ζημιές τους ανυπολόγιστες. Η περιοχή Κωπαΐδας, ζητούμε από τους υπεύθυνους και αρμόδιους, άμεσα  να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Η επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά» Κατερίνα Μπατζελή σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κηρυχθεί, για ακόμη μια χρονιά, η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το ίδιο πού έγινε και τις προηγούμενες χρονιές αλλά κανείς δεν ενημέρωσε πιο είναι το αποτέλεσμα ,τι κέρδισαν οι αγρότες, εάν έχουν αποζημιωθεί κανονικά για τις ζημιές των προηγουμένων ετών και ποια είναι τα έργα ουσίας» και αφού επέρριψε ευθύνες στην περιφερική αρχή τάχθηκε για ακόμα μια φορά υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Φορέα Διαχείριση του Κωπαΐδικού Πεδίου με την συνεργασία  της Περιφέρειας, των Δήμων και εκπροσώπων των αγροτών.

Η Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου αφού τόνισε ότι «οι έντονες βροχοπτώσεις συμπαρέσυραν τα αναχώματα του Κηφισσού με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το κωπαϊδικό πεδίο» εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της στους αγρότες που πλήττονται και έκανε γνωστό ότι θα επισκεφθεί τις πλημμυρισμένες περιοχές για να ενημερωθεί επιτόπου για το μέγεθος της καταστροφής.
«Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες της περιοχής μας πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα. Τα ερωτηματικά που γεννώνται σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και την τεχνική υποδομή του κωπαϊδικού πεδίου, πρέπει να απασχολήσουν όλους μετά την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών», σημείωσε η κ. Πούλου.



ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου