3/4/20

Γκάλοπ – Κορωνοϊός: Καθολική αποδοχή κυβερνητικών μέτρων και προσώπων

Tην μεγάλη ανησυχία των πολιτών για την πανδημία του κορωνοϊού καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ. Ωστόσο, οι πολίτες στο σύνολο τους κρίνουν εξαιρετικά θετικά την αντίδραση της κυβέρνησης, τον περιορισμό των μετακινήσεων και τα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων.
Tο 82% των πολιτών αξιολογούν συνολικά ως θετικά (σίγουρα και μάλλον θετικά) τη συνολική διαχείριση της κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία.
Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα δημοσκοπικά ευρήματα από τις συμπαγείς κομματικές δεξαμενές της αντιπολίτευσης, αφού το 78% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 89% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής στις εθνικές εκλογές του 2019 αντίστοιχα επικροτούν ως «θετικά και μάλλον θετικά» τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης.

Η αλλαγή στην οπτική γωνία της ελληνικής κοινωνίας είναι εμφανής και σε επίπεδο νοοτροπίας, καθώς το 86% των πολιτών επικροτούν την υιοθέτηση αυστηρού πλαισίου σε επίπεδο μετακινήσεων, ώστε να περιοριστεί δραστικά η διασπορά της νόσου, έχοντας ήδη συμμορφωθεί σε ανάλογο ποσοστό με τον αυτοπεριορισμό στην καθημερινότητά του. Πολύ περισσότερο, όταν το η νέα καθημερινότητα λόγω κορωνοϊού έχει επηρεάσει τη ζωή των 83% εκ των ερωτηθέντων. Στη μαζική «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση αθροίζεται – στην ίδια δημοσκόπηση- και η ανταπόκριση σε ποσοστό 67% απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη διαχείριση του οικονομικού σκέλους της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, καθώς η στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων απαντά πέρα από το ηθικό μέρος και στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας του κορωνοϊού.
Παράλληλα, υπερκομματική διάσταση αποκτά και η επιλογή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αφενός να επιλέξει τον περιορισμό στις ανθρώπινες από τις οικονομικές απώλειες και αφετέρου να λάβει από τους πρώτους διεθνώς τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας. Η ικανοποίηση, άλλωστε, των πολιτών από το γεγονός ότι τα μέτρα αυτοπεριορισμού λήφθηκαν «εγκαίρως» βρίσκει σύμφωνο το 86% του πληθυσμού της χώρας, με τον κ. Μητσοτάκη να επιλέγεται ως «καταλληλότερος για πρωθυπουργός» από το 53% των συμμετεχόντων στην έρευνα, περνώντας το ψυχολογικό φράγμα του 50% και ανοίγοντας για πρώτη φορά τη διαφορά του από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να έρχεται δεύτερος με ποσοστό 22%. Η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως ηγετικής προσωπικότητας που διατρυπά τα κομματικά στεγανά αφήνοντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πίσω με 31 μονάδες δημιουργεί αναπόδραστα νέες παραστάσεις για τον Πρωθυπουργό σε ένα μέρος του εκλογικού σώματος που δεν είχε μέχρι πρότινος η Νέα Δημοκρατία προσεγγίσει, διευρύνοντας με αξιώσεις μελλοντικά τον ορίζοντα επιρροής του ίδιου, αλλά και του κόμματος.
Αντίστοιχο χάσμα χωρίζει την Νέα Δημοκρατία από το ΣΥΡΙΖΑ και στην πρόθεση ψήφου, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει ποσοστό 45% (αυξημένο κατά 5 μονάδες από την τελευταία εκλογική της επίδοση) και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 22% (δηλαδή 9,53 λιγότερο από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου 2019). Έπονται το ΚΙΝΑΛ με 5,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ25 με 2,5%.
Στα ύψη έχει εκτοξευθεί και η απήχηση του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος χαίρει θετικής αναγνώρισης από το 89% των ερωτηθέντων σε έρευνα της εταιρίας ALCO για τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. To δίδυμο των «στρατηγών» της πανδημίας, δηλαδή οι κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς έχουν κυριολεκτικά καθηλώσει μπροστά από τους τηλεοπτικούς δέκτες το πανελλήνιο, με την επιστημονική τεκμηρίωση και την ακρίβεια των πληροφοριών και οδηγιών που μεταφέρουν.
Στο πλαίσιο αυτό, «επιβεβλημένη» θεωρεί την απαγόρευση της κυκλοφορίας το 68% των ερωτηθέντων, ενώ θετικά εκφράζεται και το 50% των πολιτών αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, τα οποία έλαβε η κυβέρνηση. Ειδικά στο υγειονομικό σκέλος, 72% αισθάνεται ικανοποιημένο από τις αποφάσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αφού το εθνικό σύστημα υγείας αποδεικνύεται την ώρα της μάχης του κορωνοϊού «καλύτερο» σε ποσοστό 42% από την αρχική εκτίμηση.
Στην αναδυόμενη νέα πραγματικότητα, ενισχυμένο μετά από τη λήψη των προστατευτικών μέτρων αναδεικνύεται και το ελληνικό κράτος, κερδίζοντας το χαμένο χρόνο από την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών. Ενδεικτικό αυτού συνιστά το γεγονός ότι άριστα 10 βάζει το 16% των συμμετεχόντων στην έρευνα στον τρόπο που «το κράτος αντιμετωπίζει συνολικά τον κορωνοϊό», βαθμό 9 το 19%, οκτώ το 27% των πολιτών και 7 το 19% αντίστοιχα, με την κρατική μηχανή να συγκεντρώνει 81% υπέρ για τους χειρισμούς της.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου