8/3/22

ΒΟΙΩΤΙΑ: 171 νεκροί απο κορωνοϊό το 2021

Στοιχεία για τους θανάτους λόγω του κορονοϊού, ανά δήμο, τη διετία 2020-2021, διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.


Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, επισημαίνει, σε απάντηση ερώτησης της βουλευτού του ΜέΡΑ25 Μαρίας Απατζίδη, ότι τα στοιχεία αντλήθηκαν από το Υποσύστημα Ληξιαρχείου του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών» με συγκεκριμένα κριτήρια.

Ελήφθησαν υπόψη οι οριστικοποιημένες και μη διαγραμμένες Ληξιαρχικές Πράξεις Θανάτου.

Ο δήμος προκύπτει από τον δήμο στον οποίο υπάγεται το Ληξιαρχείο σύνταξης της Ληξιαρχικής Πράξης Θανάτου.

Ως κριτήριο αναζήτησης έχει τεθεί η ημερομηνία θανάτου.

Δεν συμπεριλαμβάνονται θάνατοι που έχουν καταγραφεί στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών ή στα ελληνικά προξενεία (θάνατοι Ελλήνων σε εξωτερικό).

Η περιγραφή της αιτίας θανάτου στο Πληροφοριακό Σύστημα προκύπτει από το πιστοποιητικό θανάτου και είναι πεδίο ελεύθερου κειμένου και όχι λίστα τιμών, οπότε ο εντοπισμός των θανάτων λόγω covid-19 πραγματοποιήθηκε με αναζήτηση κρίσιμων λεκτικών, όπως «COVID», «SARS», «COV2», «ΣΑΡΣ», «ΚΟΡΩΝ» κ.λπ. εντός του πεδίου «αιτία θανάτου».

Τα δεδομένα αφορούν συνολικά 20.849 θανάτους που καταγράφηκαν στη χώρα μας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, που δίνονται στη δημοσιότητα οι θάνατοι λόγω του κορονοϊού ανά δήμο της χώρας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του περισσότερους θανάτους από κορονοϊό το 2021 καταγράφει ο Δήμος Αθηναίων με 1.404.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, υπήρχαν δεδομένα μόνο για τους θανάτους που καταγράφηκαν στα νοσοκομεία, όμως αρκετοί συμπολίτες μας από περιοχές της περιφέρειας μεταφέρονταν σε νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων, όπου και κατέληγαν.  Ως εκ τούτου, οι θάνατοι από τον ΕΟΔΥ καταγράφονταν στην περιοχή που βρισκόταν το νοσοκομείο και όχι η περιοχή καταγωγής του νεκρού.

Βάσει των στοιχείων που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, τη διετία 2020-2021, δεν έχουν δηλωθεί θάνατοι λόγω Covid19 στους Δήμους Αγαθονησίου, Αγίου Ευστρατίου, Αγκιστρίου, Αλοννήσου, Αμαρίου, Ανάφης, Αντιπάρου, Βριλησσίων, Γαύδου, Ελαφονήσου, Ηρωϊκής Νήσου Κάσου, Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Κιμώλου, Κύθνου, Μεγανησίου, Μεγίστης, Νισύρου, Πάτμου, Σερίφου, Σικίνου, Σκύρου, Σύμης, Τήλου, Τήνου, Φολεγάνδρου, Φούρνων Κορσεών και Χάλκης.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου