8/3/22

Περιφέρεια Στερεάς: Εντάξεις νέων έργων – δράσεων

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τηρήθηκε στην έναρξη της Τακτικής Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 03 Μαρτίου.

 

Ακολούθως, εκδόθηκε το συνημμένο ψήφισμα, με το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας δηλώνει πως:

* Καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση.

* Συμπαρίσταται στον λαό της Ουκρανίας που δοκιμάζεται.

* Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, προκειμένου να συνδράμει εμπράκτως στη συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και στο ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφυγικών ροών.


Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, συναποφασίστηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των ακόλουθων νέων υποέργων:

* Εγκατάσταση νέου πλήρη τηλεμετρικού σταθμού μέτρησης στάθμης, ταχύτητας, παροχής υδάτων και ύψους βροχής στη θέση «Καστρί», καθώς και η προμήθεια και εγκατάσταση συμπληρωματικού εξοπλισμού για τους υπάρχοντες δύο σταθμούς στο Φραντζή και το «Κωσταλέξι», προϋπολογισμού 37.200 €

* Αποκατάσταση βλαβών στο -συμβάλλοντα στο Σπερχειό ποταμό- χείμαρρο Βίστριζα. Το υποέργο, αρχικού προϋπολογισμού 965.000 €, κρίνεται απολύτως απαραίτητο για την προστασία των παρόχθιων ιδιοκτησιών μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα.


Κατά πλειοψηφία, αποφασίστηκε και η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έτους 2022. Μεταξύ άλλων εντάχθηκαν τα ακόλουθα έργα και δράσεις:

* Συγχρηματοδότηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος «EUNIQUE», με σκοπό την προώθηση προϊόντων Π.Ο.Π. της Στερεάς Ελλάδας (κονσερβοελιές, τυριά, αποξηραμένα σύκα, κελυφωτό φυστίκι, ακτινίδια)  και της Κύπρου (Λουκούμι Γεροσκήπου) στις αγορές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, σε συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας, προϋπολογισμού 140.000 €.

* Συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη διοργάνωση: «ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - CYCLING GREECE», προϋπολογισμού 37.200 €.

* Συμμετοχή της Περιφέρειας στην Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία με διακριτικό τίτλο: «ΦΟΡΕΑΣ Π.Ε.Λ. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α», προϋπολογισμού 34.000 €.

* Εργασίες συντήρησης αναβάθμισης και πιστοποίησης Η/Μ εγκαταστάσεων Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, προϋπολογισμού 60.000€ και προμήθεια χιονοστρωτήρα, προϋπολογισμού 37.000 €.

* Τεχνική υποστήριξη για έκδοση άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου Αγ. Γεωργίου Ευρυτανίας, προϋπολογισμού 30.000 €.

* Δράσεις ανάδειξης και ανάπτυξης της Λίμνης Κρεμαστών, προϋπολογισμού 150.000 €.

* Μελέτη τμηματικής οριοθέτησης και διευθέτησης ρεμάτων του Δήμου Στυλίδας (Βαενόρεμα, Σαπουνόρεμα, ρέμα Αχινού, ρέμα Βελλιάς, ρέμα Βασιλάκη, ρέμα Γλύφας, Σπαρτόρεμα), προϋπολογισμού 471.200 €.

* Αποκατάσταση οδοστρώματος και λοιπών εργασιών οδικών αξόνων αρμοδιότητας συντήρησης Δήμου Δελφών (περιοχής Επταλόφου – Πρόσακου Δεσφίνας - "Κτήμα Κλέτσα”), προϋπολογισμού 670.000 €.

* Συντήρηση, αποκατάσταση και σηματοδότηση σημαντικών πεζοπορικών και ορειβατικών μονοπατιών, προϋπολογισμού 129.000 €.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός, ότι το Περιφερειακό μας Συμβούλιο απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι στις δύσκολες και σημαντικές περιστάσεις είναι ενωμένο και δυνατό.

Σταθήκαμε πάνω από τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις σε επιμέρους ζητήματα και εστιάζοντας στις κοινές δημοκρατικές αξίες και ανθρωπιστικές αρχές, καταλήξαμε ομόθυμα - με ευρύτατη πλειοψηφία - σε ένα ηχηρό ψήφισμα καταδίκης της εισβολής στην Ουκρανία. Διοργανώνουμε παράλληλα και σε συνεργασία με τους δήμους και τα συναρμόδια υπουργεία, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ προετοιμαζόμαστε και για την υποδοχή και φιλοξενία προσφυγικών ροών”.

Και συμπλήρωσε: “Στη σκιά των δραματικών εξελίξεων, συνεχίζουμε να δουλεύουμε για να θωρακίσουμε τον τόπο μας, με τη χρηματοδότηση νέων αντιπλημμυρικών έργων και για την ανάπτυξη του, μέσω της ανάδειξης της Λίμνης των Κρεμαστών, της συμμετοχής στον Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας και με άλλες δράσεις”.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου