30/3/21

Εορτασμός Κήρυξης της Επανάστασης στη Ρούμελη, εκδηλώσεις στην Π.Ε. Βοιωτίας

Αντλώντας έμπνευση από τον διάσημο πίνακά του, «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα», που τράβηξε τα βλέμματα όλου του κόσμου κατά τα πρόσφατα στα εγκαίνια της νέας Εθνικής Πινακοθήκης της Ελλάδας,  η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά «έβαλε την υπογραφή της» σε ένα σύγχρονο έργο με τίτλο «Η Βοιωτία ευγνωμονούσα», που θα κοσμεί όλο το χρόνο τα Διοικητήρια της Λιβαδειάς και της Θήβας

Η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας έβαλε τα γιορτινά της για να τιμήσει τον ξεσηκωμό  στη Ρούμελη, από το βασιλομονάστηρο του Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας, στις 27 Μαρτίου 1821, εκεί όπου ο Σαλώνων Ησαΐας ευλόγησε τα όπλα των αγωνιστών και τους εμψυχώνει να πολεμήσουν για τα ιερά και τα όσια της φυλής μας. 

Νωρίτερα, παραμονή της Εθνικής Επετείου,  η Π.Ε. Βοιωτίας ντύθηκε στα γαλανόλευκα,  τιμώντας την πανεθνική προβολή των 200 ετών από την Ελληνική Παλιγγενεσία του 1821 ενώ μέσα από την ανάδειξη του Θηβαίου μεταεπαναστατικού ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη έστειλε το δικό της, ξεχωριστό συμβολισμό γι` αυτή την ιστορική επέτειο. 

«Η Βοιωτία ευγνωμονούσα», άλλωστε, είναι ο τίτλος που επέλεξε η κα Παπαθωμά να δώσει στο σύνολο των φετινών δράσεων της Π.Ε. Βοιωτίας, οι οποίες θα εξελιχθούν καθ` όλη τη διάρκεια του επετειακού έτους 2021. 

Ανάμεσά τους, η διαμόρφωση της εισόδου του Διοικητηρίου στη Λιβαδειά, σε αίθουσα αφιερωμένη στους Ρουμελιώτες ήρωες. Ξεκινώντας από τα προεπαναστατικά χρόνια, με τον Λειβαδίτη Λάμπρο Κατσώνη και συνεχίζοντας με τις ηρωικές μορφές του Σαλώνων Ησαϊα, Βασίλη Μπούσγου, Αθανάσιου Σκουρτανιώτη, Γεώργιου Καραϊσκάκη, Μήτρου Μπινιάρη, Αθανάσιου Διάκου καθώς και του Δημήτριου Υψηλάντη, που έβαλε την σφραγίδα του, μετά τη Μάχη της Πέτρας, στην ένταξη της Βοιωτίας στο νέο Ελληνικό κράτος. 

Δίπλα στο εντυπωσιακό σπονδυλωτό έργο στην είσοδο του Διοικητηρίου, θαυμάζει κανείς και το αντίγραφο του πολεμικού πλοίου του Λάμπρου Κατσώνη, μια προσφορά του Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαδείας.

Οι συμβολισμοί, με αφορμή την έναρξη των επίσημων εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην Π.Ε. Βοιωτίας, ολοκληρώνονται με την επιλογή του ιστορικού- φωτογραφικού λευκώματος του ερευνητή κ. Αντώνη Μαζαράκη με τίτλο «Κωπαϊδα, το Σήμερα του Παρελθόντος». 

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στην εξιστόρηση της αποξήρανσης της λίμνης Κωπαΐδας, το πρώτο μεγάλο δημόσιο έργο και η πρώτη ξένη επένδυση κεφαλαίου στη νεότερη ιστορία της χώρας, μια δουλειά πέντε ετών συστηματικής καταγραφής κάθε πτυχής αυτού του ανεξάντλητου κάμπου, που σήμερα γίνεται ο «πρεσβευτής» της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, γεφυρώνοντας το χθες, με το σήμερα. 

«Αισθάνομαι υπερήφανη που η Π.Ε. Βοιωτίας τιμά αυτή την ιστορική επέτειο για τη χώρα μας, με συμβολισμούς που στέλνουν διαχρονικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Κυρίως, δε, στη νεολαία μας που «ανακαλύπτει» το έργο του σπουδαίο Βρυζάκη, που «ξαναγνωρίζει» τις ηρωικές μορφές των Αγωνιστών της Ρούμελης, που «μαθαίνει» για την ιστορία της Κωπαΐδας, η οποία, υπό την διαχείριση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ανακτά σταδιακά  τη «χαμένη της αίγλη», μέσα από το εν εξελίξει στρατηγικό σχέδιο αναβάθμισής της. Με αφετηρία, λοιπόν, αυτή την κορυφαία στιγμή της Ελληνικής Επανάστασης, ξεκινάμε και επίσημα τους δικούς μας εορτασμούς στην Π.Ε. Βοιωτίας. Χρόνια Πολλά Ελλάδα!», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά

Το σπονδυλωτό έργο "Η Βοιωτία ευγνωμονούσα", σε κείμενα του φιλόλογου και υπ. διδάκτορα Ιστορίας κ. Κωνσταντίνου Τρικαλίτη, σχεδιάστηκε από τον Γιάννη Καραγιάννη / Nefos Land, εκτυπώθηκε στο τυπογραφείο "Αφοι Π. Χουτζούμη" και κατασκευάστηκε από τον κ. Δημήτρη Μακρή

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κώστας Μπακομήτρος, και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιάννης Περγαντάς και ο Σπύρος Νικολάου.











ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου