Ολοκληρώνεται σε χρόνο -ρεκόρ, εντός λίγων ημερών, ο κόμβος Διστόμου που ρυθμίζει ένα χρόνιο και μεγάλο πρόβλημα κυκλοφορίας της ευρύτερης περιοχής, που δημιουργούσε συνθήκες ατυχημάτων.
Ο κόμβος- στην είσοδο του Διστόμου από Λιβαδειά/Αθήνα – ήταν αναγκαίο να γίνει από παλιά και τώρα εντάχθηκε από το Δήμο στα έργα που χρηματοδοτεί η ΕΕ, καθώς αποτελεί την κεντρική είσοδο μιας από πλέον γνωστές, πανευρωπαϊκά, Μαρτυρικές και Ιστορικές πόλεις – θύματα των Γερμανών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επίσης, το σημείο έχει τεράστιο κυκλοφοριακό φόρτο που κατευθύνεται προς:
– 1) τον τουριστικό, προσκυνηματικό προορισμό της Μονής του Οσίου Λουκά, το Στείρι, το Κυριάκι, τον Ελικώνα, μετ’ επιστροφής.
– 2) το μεγαλύτερο εργοστάσιο της χώρας, το Αλουμίνιο της Ελλάδας (METLEN), είτε για μεταφορά βωξίτη είτε για μεταφορά προς Αθήνα κ.λ.π, έτοιμου αλουμινίου. Κίνηση που έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της εν εξελίξει επέκτασης του εργοστασίου, των υποδομών της Protergia και τα αναμενόμενα έργα για το Γάλλιο, καθώς και τους οικισμούς της Παραλίας Διστόμου και της Αντίκυρας που αποτελούν το παραλιακό μέτωπο του Δήμου ΔΑΑ με μεγάλη κίνηση το καλοκαίρι.
– 3) συνολικά τη Δυτική Ελλάδα (Ιτέα, Ναύπακτο, Ηγουμενίτσα, Γιάννενα κ.α.) και την Κακαβιά για Αλβανία., και με αντίστροφη πορεία για Αθήνα κλπ.- δηλαδή συνεχή “καραβάνι”, καθ’ όλο το έτος.
Η ανάγκη διαμόρφωσης του κυκλικού κόμβου – που έχει σχεδιαστεί από ειδικούς- περιόρισε μεν την αισθητική “πλατεία” μπροστά από το βραβευμένο 7μετρο έργο “Παγκόσμιο Φιλί” του αείμνηστου γλύπτη Γεωργίου Καλακαλλά, που είχε τοποθετηθεί εκεί το 2006, ωστόσο τα οχήματα θα περνούν τώρα πιο “κοντά” και θα το βλέπουν καλύτερα.