13/9/22

Δράσεις και πρωτοβουλίες για την υποστήριξη δομών Υγείας κοινωνικών ομάδων και της τοπικής Οικονομίας

Δράσεις και πρωτοβουλίες για την υποστήριξη δομών Υγείας, κοινωνικών ομάδων και της τοπικής Οικονομίας απασχόλησαν την Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου.

Προ ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν:

* Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και τα προβλήματα συγκεκριμένων δομών της Στερεάς Ελλάδας. Ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός αναφέρθηκε στις παρεμβατικές δράσεις της Περιφέρειας για την υποστήριξη του ΕΣΥ, όπως οι χρηματοδοτήσεις ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ περίπου για τον εξοπλισμό δομών Υγείας. Με πρότασή του, αποφασίστηκε να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Κώστα Μπακομήτρο, προκειμένου να γίνουν συναντήσεις και παρεμβάσεις στα συναρμόδια υπουργεία για την επίλυση προβλημάτων υποστελέχωσης κλπ.

* Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και η ανάγκη υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, όπως και ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας Ιωάννης Περγαντάςδιαβεβαίωσαν για την συνέχιση και την ενίσχυση των κοινωνικών δράσεων της Περιφέρειας, οι οποίεςλειτουργούν συμπληρωματικά με τις κρατικές παρεμβάσεις.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο απολογισμός των συμμετοχών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στις Επιχειρηματικές Εκθέσεις Εσωτερικού και Εξωτερικού (Α’ Εξάμηνο 2022). Τον απολογισμό παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας& Εξωστρέφειας Βαγγέλης Κούκουζας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

- Το α΄εξάμηνο του 2022, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενίσχυσε οικονομικά τη συμμετοχή άνω των 160 επιχειρήσεων σε 14 εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Η επιλογή των εκθέσεων έγινε σε συνεννόηση με τα Επιμελητήρια της Στερεάς Ελλάδας.

- Το 91% των συμμετεχόντων δηλώνουν ικανοποιημένοι από την συμμετοχή τους στις εκθέσεις εσωτερικού/ εξωτερικού.

- Κατά μέσο όρο το 1/4 των συναντήσεων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια ενός εκθεσιακού γεγονότος καταλήγουν σε σύναψη εμπορικής συμφωνίας.

- Στις εκθέσεις συμμετέχουν πλέον και νέες επιχειρήσεις, πέρα από αυτές που συμμετέχουν συστηματικά.

Εγκρίθηκε επίσης η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας έτους 2022, προκειμένου να ενταχθούνέργα, όπως η «Άρση επικινδυνότητας στον οδικό άξονα προς Φτερόλακα»και η χρηματοδότηση για τη διεξαγωγή του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Docfest 2022».

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού μας συμβουλίου συζητήσαμε εκτενώς ζητήματα που απασχολούν έντονα τις τοπικές κοινωνίες, όπως η ενεργειακή κρίση, αλλά και η συνεχής ανάγκη ενίσχυσης των δομών Υγείας. Παρεμβαίνουμε συμπληρωματικά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες της κοινωνίας και να στηρίξουμε τις ευπαθείς ομάδες.

Περισσότερο κερδοφόρες για την τοπική μας οικονομία και κοινωνία είναι οι παρεμβάσεις μας για την προβολή τοπικών επιχειρήσεων και προϊόντων, μέσα από το πλάνο συμμετοχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε επιχειρηματικές εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού. Η έγκριση του απολογισμού των δράσεων μας, από την πλειοψηφία των Περιφερειακών Συμβούλων, επιβεβαιώνει την καλή δουλειά που γίνεται και τα πολλαπλά  ανταποδοτικά οφέλη για τις επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Σπύρος Νικολάου σημείωσε: «Ολοκληρώσαμε μια ιδιαίτερα παραγωγική συνεδρίαση, κατά την οποία συζητήθηκαν διεξοδικά 4 θέματα προ ημερήσιας διάταξης, 8 ερωτήσεις και επερωτήσεις, 1 έκτακτο και τα 7 θέματα της ημερήσιας διάταξης. Πραγματοποιήθηκε επίσης, ο απολογισμός των συμμετοχών της Περιφέρειας σε επιχειρηματικές εκθέσεις, από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας & Εξωστρέφειας Βαγγέλη Κούκουζα και εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των συναδέλφων. Η συνεδρίαση διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα και όλοι μας αποδείξαμε για άλλη μια φορά, ότι καταφέρνουμε να ξεπερνούμε όσα μας διαφοροποιούν και να λαμβάνουμε εκείνες τις αποφάσεις που προάγουν την ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας».Δ. Αναγνωστάκης: Απαράδεκτες κυβερνητικές πρακτικές, σε βάρος 
πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων
Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, η παράταξη "Στερεά Υπεροχής" αποδοκίμασε, όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής Δημήτρης Αναγνωστάκης, “τις αντιδημοκρατικές και  απαράδεκτες κυβερνητικές πρακτικές, σε βάρος πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων”. 

“Η Δημοκρατία μας χρειάζεται ενίσχυση και θωράκιση και όχι υπονόμευση και φαλκίδευση.
Αναδείξαμε επίσης τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειάς μας, κυρίαρχα την δραματική κατάσταση του Νοσοκομείου Λαμίας, απαιτώντας να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να διεκδικηθεί η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας, με την πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι ανεκπλήρωτες κυβερνητικές εξαγγελίες πρέπει επιτέλους να μετουσιωθούν σε απτό και συγκεκριμένο πολιτικό αποτέλεσμα”, σημείωσε παράλληλα ο κ. Αναγνωστάκης.
Και πρόσθεσε: “Εμείς, θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και θα συμπορευτούμε με όλους εκείνους που τολμούν να διεκδικούν τα αυτονόητα.
Με πρωτοβουλία της παράταξής μας, συζητήθηκαν το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης καθώς και αυτό της ακρίβειας, προτείνοντας αλλά και αναζητώντας μέτρα προστασίας, για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η παράταξή μας, με συνέπεια και συνέχεια στο θεσμικό της ρόλο, καταψήφισε αποσπασματικές τροποποιήσεις τόσο του τεχνικού προγράμματος όσο και του προυπολογισμού, που ειχαν χαρακτήρα κυρίως “πελατειακών” εξυπηρετήσεων.
Επίσης η "Στερεά Υπεροχής" καταψήφισε την έκθεση αποτελεσμάτων προυπολογισμού της Περιφέρειας, για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, “λόγω της σημαντικής υστέρησης εσόδων που παρουσιαζει”.
Καταλήγοντας ο Δ. Αναγνωστάκης υπογράμμισε: “Το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει να υπηρετήσει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τόσο τον πολιτικό όσο και τον κοινωνικό του ρόλο. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να ανταποκριθούμε στο θεσμικό μας ρόλο και στη θεσμική μας ευθύνη.
Οψόμεθα εις Φιλίππους...”.
Κ.  Μπατζελή: Η κοινωνική πολιτική, η ασφάλεια των συμπολιτών μας δεν είναι προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης

Το θέμα της “σταδιακής απαξίωσης του Νοσοκομείου Λαμίας” έθεσε μεταξύ άλλων στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η παράταξη «πατρίδα μας η Στερεά». 

 Επίσης, η επικεφαλής της παράταξης Κατερίνα Μπατζελή έθεσε σε περιφερειακό επίπεδο το θέμα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και παιδικών σταθμών όπου 84.189 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών έμεινα εκτός.
“Στην  Περιφέρεια μας δε, περίπου το 45% κόπηκαν. Ένα θέμα που απασχολεί πλήθος οικογενειών και θα φέρει προ των ευθυνών τους την αυτοδιοίκηση και μάλιστα μετά από την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων των ωφελούμενων”, είπε και ζήτησε από την  Περιφερειακή Αρχή «να διεκδικήσει από την  κυβέρνηση να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή περισσότερων παιδιών, η συνέχιση της απασχόλησης και να προχωρήσει σε αναδιανομή των αδιάθετων voucher».
Επίσης, ζήτησε ενημέρωση για το Π.Ε.Π. μετά την έγκριση του από την Επιτροπή αλλά και για την μεταφορά των απορριμμάτων του Δ. Χαλκιδέων στα Τρίκαλα από ιδιώτη διότι όπως είπε προκύπτουν σημαντικά ζητήματα.
Τέλος, η κα Μπατζελή με δήλωση της έφερε προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα των επισυνδέσεων και προστασία προσωπικών δεδομένων. Το ζήτημα της παρακολούθησης του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη, των υποκλοπών στα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ. 
«Η ελληνική Δικαιοσύνη θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη να διερευνήσει -παράλληλα με την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής- την υπόθεση των επισυνδέσεων και να απονέμει δικαιοσύνη. Ως μέλη  Περιφερειακού Συμβουλίου  αντιπροσωπεύοντας του πολίτες της Περιφέρειας, καταδικάζουμε κάθε παρακρατική πρακτική, υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τονίζουμε ότι το Σύνταγμα  αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας μας. Ζητάμε από την Ελληνική Βουλή, να θωρακίσει θεσμικά την Ελληνική Δημοκρατία ώστε να είναι σεβαστό το απόρρητο των επικοινωνιών και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών», σημείωσε χαρακτηριστικά.


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου