18/12/21

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ στη Βοιωτία με θέμα «Πόσο "πράσινο" είναι το "πράσινο" new deal; Αγώνας για πραγματική προστασία του περιβάλλοντος!»

Ο “αντιλαϊκός χαρακτήρας” της λεγόμενης "πράσινης μετάβασης" αναδείχθηκε στην εκδήλωση με θέμα: «Πόσο "πράσινο" είναι το "πράσινο" new deal; Αγώνας για πραγματική προστασία του περιβάλλοντος!», που πραγματοποίησε η ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ, με ομιλητές τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος κι επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς Ελλάδας και τον Αντώνη Τουλουμάκο, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας και δημοτικό σύμβουλο Θήβας με την Λαϊκή Συσπείρωση.


Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τόσο μέσα από τις εισηγητικές ομιλίες, όσο και από τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές “αναδείχθηκαν μία σειρά πλευρές του αντιλαϊκού χαρακτήρα της λεγόμενης "πράσινης μετάβασης", που δήθεν στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος μετατρέπει την ενέργεια από κοινωνικό αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα, βυθίζοντας τα λαϊκά νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια και διασφαλίζοντας τεράστια κέρδη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους”.

Επίσης έγιναν ιδιαίτερες αναφορές “στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων στη Βοιωτία κι ολόκληρη την Στερεά, με εκατοντάδες ανεμογεννήτριες στα βουνά της περιοχής και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων να μετατρέπονται σε φωτοβολταϊκά πάρκα, στα κινήματα αντίστασης που αναπτύσσονται στα χωριά του Ελικώνα και αλλού και στην υποκριτική στάση των πολιτικών δυνάμεων που ενώ στήριξαν και στηρίζουν αυτή την πολιτική παρουσιάζονται τάχα ως αλληλέγγυοι του αγώνα των κατοίκων”.

Συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση στην περιοχή  έδωσε ο Αντώνης Τουλουμάκος ο οποίος σημείωσε: «Για λόγους που σχετίζονται κυρίως με την εγγύτητα της Βοιωτίας προς τα ενεργοβόρα κέντρα της χώρας (Αττική, βιομηχανικές ζώνες) και τη διέλευση των δικτύων μεταφοράς ρεύματος από το έδαφός της, ο νομός έχει συγκεντρώσει εδώ και πολλά χρόνια το ενδιαφέρον ομίλων που δραστηροποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή.

Όσον αφορά τις ΑΠΕ και ειδικότερα την ηλεκτροπαραγωγή από αιολική ενέργεια, η Στερεά βρίσκεται διαχρονικά στην πρώτη θέση και με μεγάλη διαφορά (1.775 ΜW, δηλαδή το 40,7 % πανελλαδικά)”.

Και πρόσθεσε: “Εντός της Στερεάς η μεγαλύτερη εγκατάσταση υπάρχει στις ΠΕ Βοιωτίας & Εύβοιας. Με στοιχεία Απριλίου 2021, στη Βοιωτία λειτουργούν αιολικά ισχύος 670 MW και στην Εύβοια ισχύος 584 MW. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Βοιωτία φέρει σε λειτουργία τόσα αιολικά όσα συνολικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου, δηλαδή η δεύτερη μετά τη Στερεά περιφέρεια της χώρας.»

Στην ομιλία του ο Κώστας Μπασδέκης τόνισε μεταξύ άλλων: "Μιλούν όλοι για την “κλιματική κρίση”, για τη φύση που μας υπερνικά για να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες που έχουν για την καταστροφή, και ταυτόχρονα προσπαθούν  να παρουσιάσουν την λεγόμενη πράσινη πολιτική ως σωτηρία για το λαό”. 

Σε άλλο σημείο επεσήμανε ότι "για να υπάρξει ισόρροπη σχέση της κοινωνικής παραγωγής, του εργαζόμενου ανθρώπου με τη φύση και για να υπηρετήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός τη λαϊκή ευημερία πρέπει να απαλλαγεί από τους νόμους της αγοράς, τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους".

Καταλήγοντας υπογράμμισε: "Αυτό το πολιτικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί ριζικά χωρίς γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με το καθεστώς ιδιοκτησίας των μονοπωλίων στον τομέα της ενέργειας και συνολικά στην οικονομία, χωρίς ανατροπή του χαρακτήρα της εξουσίας.

Το σύνθημα “ ο λαός μόνο μπορεί να σώσει τον λαό” , μπορεί και πρέπει να γίνει πράξη σε κάθε χωριό, πόλη, χώρο δουλειάς και μόρφωσης". 


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου