22/12/21

ΠΕΔ Στερεάς: Η ενεργοποίηση της κοινωνικής οικονομίας και τα οφέλη για τους Δήμους

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με υβριδικό τρόπο (φυσική παρουσία και τηλεδιάσκεψη) η 14η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θηβαίων, στη Θήβα. 


Η συνεδρίαση έγινε με διευρυμένη σύνθεση καθώς κλήθηκαν και συμμετείχαν Δήμαρχοι - μη μέλη του Δ.Σ.. Συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., κ. Λουκάς Υπερήφανος και οι Αντιπεριφερειάρχες, κα Φανή Παπαθωμά, κ. Γιάννης Περγαντάς και κ. Βαγγέλης Κούκουζας.

Ο Πρόεδρος της Θεματικής Επιτροπής της Π.Ε.Δ., κ. Σταμάτης Χαλβατζής, Δημοτικός Σύμβουλος Θηβαίων αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ενεργοποίησης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς αφενός δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και αφετέρου δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. 

Ο κ. Σπανός αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας επεσήμανε πως στο νέο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2021-2027 θα ενεργοποιηθούν σχετικές δράσεις και θα στηριχθεί η λειτουργία υφιστάμενων κοινωνικών επιχειρήσεων, αλλά και η δημιουργία νέων. 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Φορέων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας Στερεάς Ελλάδας, κ. Γιάννης Θεοδώρου αναφέρθηκε στα καινοτόμα χαρακτηριστικά των κοινωνικών επιχειρήσεων, αλλά και στις δυσκολίες που πλήττουν σε πολλές φορές τη βιωσιμότητά τους. Ευχαρίστησε παράλληλα την Π.Ε.Δ. για τη σημαντική πρωτοβουλία της. 

Η κα Αθανασοπούλου, Πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Έρκυνα, η οποία δραστηριοποιείται στη Λιβαδειά, αλλά και σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα και αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα καλής πρακτικής, έκανε μια μεστή παρουσίαση της δραστηριοποίησης της επιχείρησης και ζήτησε τη συνδρομή της Π.Ε.Δ. και των Δήμων για να ανθίσει η κοινωνική επιχειρηματικότητα. 

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., κ. Σουλιώτης, Δήμαρχος Καρπενησίου και το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισαν τη διοργάνωση ημερίδων για την ενημέρωση σχετικά με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τα οφέλη της, σε όλους τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας, αρχής γενομένης από τη Βόρεια Εύβοια.

Στη συνέχεια, η Δήμαρχος Χαλκιδέων, κα Έλενα Βάκα και ο Δήμαρχος Λοκρών, κ. Θανάσης Ζεκεντές διατύπωσαν την ανησυχία τους σχετικά με την πορεία της απογραφής. 

Ο κ. Σουλιώτης ανάφερε: «Αν δεν ληφθούν δραστικές αποφάσεις οι συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά και τους Δήμους μας θα είναι τεράστιες. Δεδομένου ότι οι χρηματοδοτήσεις μας εξαρτώνται άμεσα από τον πληθυσμό, φοβάμαι πως η πλειοψηφία των Δήμων θα πληγεί ανεπανόρθωτα και δεν θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των πολιτών και του τόπου μας». Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανάληψη δράσης για την ενημέρωση των πολιτών και την παρότρυνση τους να απογραφούν, ενώ παράλληλα να ζητηθεί, μέσω της ΚΕΔΕ, συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών.

Σε σχέση με τη διαμόρφωση της πρότασης της Π.Ε.Δ. σχετικά με την αναγκαία αλλαγή του τρόπου κατανομής χρηματοδοτήσεων, ο Πρόεδρος, κ. Σουλιώτης παρουσίασε μια στατιστική ανάλυση από την οποία, κατέστη εμφανές, ότι οι Δήμοι της Στερεάς και γενικότερα οι περιφερειακοί Δήμοι αδικούνται καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη, με τη δέουσα βαρύτητα, κριτήρια όπως η έκταση, η διασπορά των κοινοτήτων και των οικισμών και η ορεινότητα, που εκτοξεύουν τα κόστη λειτουργίας. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την εκπόνηση πλήρους και τεκμηριωμένης πρότασης και την κατάθεσή της στην ΚΕΔΕ, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Εσωτερικών για την άρση των υφιστάμενων αδικιών.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου