25/5/21

Γενοκτονία Ποντίων, Τρ. Υφαντίδης: Δικαίωση ζητούν τα 353.000 θύματα

Στις 19 Μαΐου1919, ο Μουσταφά Κεμάλ - μετέπειτα Ατατούρκ - επιβιβαζόταν στην Κερασούντα, θέτοντας σ’ εφαρμογή τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που είχαν ξεκινήσει μετά το 1914 οι Νεότουρκοι, ακολουθώντας το ίδιο σχέδιο εξόντωσης που είχαν ήδη υλοποιήσει με επιτυχία κατά των Αρμενίων.


Με επιμνημόσυνη δέηση στο Μητροπολιτικό ναό της Λιβαδειάς και κατάθεση στεφάνων τιμήθηκε η θλιβερή επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, καθώς φέτος συμπληρώθηκαν 102 χρόνια από τις 19 Μαΐου του 1919.

Κάθε χρόνο ο απανταχού Ελληνισμός, τιμάει τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του μικρασιατικού Πόντου, διεκδικώντας την καθολική αναγνώριση του εγκλήματος.

“1919-1923, 102 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

1981-2021, 40 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» στην πόλη της Λιβαδειάς. Τα μέλη του Συλλόγου για άλλη μια χρονιά αποτίουν ελάχιστο φόρο τιμής στις 353.000 αδικοχαμένες ψυχές” σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Βοιωτίας “Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ”,  Τριαντάφυλλος Υφαντίδης εκ μέρους του Δ.Σ. 

Και πρόσθεσε “Η Ιστορία είναι εδώ, η Μνήμη είναι εδώ δεν λησμονήθηκε. Ο «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» είναι εδώ δυνατός και ενωμένος, τιμά, θυμάται, διατηρεί: ήθη - έθιμα - χορούς - μνήμες και συνεχίζει να απαιτεί την εκπλήρωση του πάγιου αιτήματος όλου του Ποντιακού Ελληνισμού. Απαιτεί Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου-Διεθνή Δικαίωση για εγκλήματα που διαπράχθησαν την ζοφερή εκείνη περίοδο. Δεν ξεχνώ, Θυμάμαι, Τιμώ”

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου