19/6/20

Γ. Ντασιώτης προς ΠΕΔ Στερεάς: Εορταστικές εκδηλώσεις για τα 2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας


Ευρυτανικό Βήμα: Θύμα ξυλοδαρμού ο Ευρυτάνας Δήμαρχος Αλιάρτου ...

Στα πλαίσια του επετειακού έτους των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών, ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχο Καρπενησίου Νίκο Σουλιώτη, καθώς και στους είκοσι τέσσερις Δημάρχους της Περιφέρειας, με την οποία  τους καλεί να συμμετάσχουν στον εορτασμό, αφιερώνοντας μια εκδήλωση του Δήμου τους στο Ιστορικό αυτό γεγονός, με ιδιαίτερη αναφορά στην εθελούσια αυτοθυσία των 700 Θεσπιέων.
“Στην ισοπεδωτική επέλαση της πανδημίας, ο κύριος στόχος όλων μας ήταν η λήψη μέτρων, αλλά και ο συγχρονισμός με τα Κυβερνητικά μέτρα, προκειμένου να αποτρέψουμε τις ολέθριες συνέπειες του κορονοϊού και να προστατέψουμε τον πληθυσμό μας. Παρόλο που όλοι αισθανθήκαμε  την ανασφάλεια και το φόβο, αν θα τα καταφέρουμε, νομίζω πως το αποτέλεσμα μας δικαιώνει, αλλά κυρίως δικαιώνει το λαό μας που υπέστη τεράστιες θυσίες.
Όμως τώρα που σταδιακά βγαίνουμε από την κρίση, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας, αξίζει να θυμηθούμε τι χάθηκε αυτό το διάστημα και να προσπαθήσουμε στο μέτρο του δυνατού να το ανακτήσουμε. Σε πολλά πράγματα, το γνωρίζετε καλά, η  ευκαιρία  είναι μοναδική”, σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Ντασιώτης.

Και προσθέτει: “Ένα από τα σημαντικά γεγονότα που θα γιορτάζαμε φέτος είναι η επέτειος των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Δύο εμβληματικά γεγονότα της ιστορίας μας, που κατά πολλούς καθόρισαν τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και τα σύνορα Ανατολής-Δύσης. Παράλληλα δε με τη Ναυμαχία του Αρτεμισίου, που διεξαγόταν τις ίδιες ημέρες με τη Μάχη των Θερμοπυλών, καθόρισαν και την τελική έκβαση των Περσικών Πολέμων υπέρ των Ελλήνων”.
Η πανδημία και η αναστολή των εκδηλώσεων όμως υπήρξαν απαγορευτικοί λόγοι στο να πραγματοποιηθούν οι λαμπρές εκδηλώσεις που σχεδιάζονταν τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τους Δήμους που εμπλέκονται στα ιστορικά αυτά γεγονότα.
“Αυτό προέκυψε αναγκαστικά, αλλά είναι κρίμα η σημαντική αυτή επέτειος να μη λάβει τη λάμψη που της αξίζει, τουλάχιστον στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου βρίσκονται οι Θερμοπύλες, ο τόπος που διεξήχθη η θρυλική Μάχη, οι Θεσπιές από τις οποίες ξεκίνησαν οι 700 ήρωες που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά τους, ενώ μπορούσαν να φύγουν και το Αρτεμίσιο στο οποίο ακόμη μια φορά αποδείχτηκε η ναυτοσύνη των Ελλήνων”, επισημαίνει ο Δήμαρχος.
Και συμπληρώνει: “Η αδηφάγα καθημερινότητα συνήθως δε μας αφήνει χρόνο και δυνάμεις να ασχοληθούμε με πολύ σοβαρά ζητήματα που αφήνουν ιστορικό αποτύπωμα. Όμως είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στους συμπολίτες μας να καταλάβουν, πως τα σημαντικά  γεγονότα, δεν είναι τοποθετημένα  αόριστα μέσα στην ιστορία, αλλά έχουν τόπο που συνέβησαν και ανθρώπους που τα δημιουργήσαν και αυτός ο τόπος είναι η Πατρίδα μας, ενώ οι άνθρωποι είναι οι Προγονοί μας. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στην ενίσχυση της Ιστορικής υπερηφάνειας και της ταυτότητας των πολιτών μας”.
Ακολούθως τονίζει: “Στη Μάχη των Θερμοπυλών είναι γνωστό πως πολέμησε ο Λεωνίδας με 300 γενναίους Σπαρτιάτες που θυσιάστηκαν πιστοί στους νόμους της Σπάρτης που όριζαν «ή Ταν ή επί Τας», δίνοντας αιώνιο μάθημα γενναιότητας, αλλά και υπακοής στους νόμους της πατρίδας για να προστατευτεί το συμφέρον της. Είναι όμως λιγότερο γνωστό ότι 700, επίσης γενναίοι, Θεσπιείς, έπεσαν μαζί του, παραμένοντας, παρά την εντολή που τους έδωσε να φύγουν, πιστοί στα ιδανικά και στον πολιτισμό που δημιουργήθηκε αιώνες πριν τη Μάχη, όταν οι Ελικωνιάδες Μούσες, έδιναν τα δώρα τους στον άνθρωπο. Την Ποίηση, την Ιστορία, τη Μουσική, το Θέατρο, την Επιστήμη. Θυσιάστηκαν δηλαδή, υπερασπιζόμενοι έναν τρόπο ζωής, ο οποίος είναι η βάση του δυτικού πολιτισμού και που χωρίς αυτόν η ζωή αποτελεί ανυπόφορη σκλαβιά”.
Μετά τη Μάχη των Θερμοπυλών οι Έλληνες τοποθέτησαν επιγράμματα για τους νεκρούς κάθε πόλης. Για τους Θεσπιείς το επίγραμμα έγραφε: "Άνδρες τοι ποτ' έναιον υπό κροτάφοις Ελικώνος, λήματα των αυχεί Θεσπιάς ευρύχορος." Δηλαδή: "Αυτοί οι άνδρες κατοικούσαν στους πρόποδες του Ελικώνα, για το θάρρος του περηφανεύεται ο πλατύς κάμπος των Θεσπιών.".
Σύμφωνα με τον κ. Ντασιώτη αυτή τη σπουδαία ιστορία αξίζει να τη θυμόμαστε και να την  τιμούμε.
“Η ευκαιρία των λαμπρών εορτασμών των 2.500 χρόνων, μάλλον έπεσε θύμα της Πανδημίας. Ο Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων ωστόσο, προγραμματίζει και θα ανακοινώσει, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τα περιοριστικά μέτρα κατά της διάδοσης το κορονοϊού, εκδηλώσεις που θα θυμίζουν αυτό το σπουδαίο γεγονός, αλλά και την καταλυτική συμμετοχή των 700 Θεσπιέων. Επειδή όμως ένα τέτοιο γεγονός  οφείλουμε όλοι να το αναδείξουμε και γνωρίζοντας την ευαισθησία όλων σας, προτείνω, μια από τις εκδηλώσεις που σχεδιάζεται να πραγματοποιήσετε στους Δήμους σας, να την αφιερώσετε στη Μάχη των Θερμοπυλών με ιδιαίτερη υπόμνηση,φυσικά,στην πειθαρχία των Σπαρτιατών, αλλά κυρίως στην εθελούσια θυσία των 700 Θεσπιέων, οι οποίοι  στις Θερμοπύλες ουσιαστικά, έγραψαν κυριολεκτικά με το αίμα τους τον ορισμό της λέξης «Ολοκαύτωμα». Είναι πολύ σημαντικό αυτό το επετειακό έτος, σε όλη την περιφέρειά μας, να τιμηθεί και αυτό το γεγονός που η ιστορία το έχει υποβαθμίσει. Θα το θεωρήσουμε μεγάλη τιμή να εξετάσετε θετικά την πρότασή μας, όπως επίσης και να μας γνωστοποιηθεί η εκδήλωση που θα αφιερώσετε προκειμένου να την προβάλουμε και εμείς”, λέει ο Δήμαρχος απευθυνόμενος στους συναδέλφους του.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου