3/8/22

Οι «Πλειάδες » της Λιβαδειάς πρέσβειρες της ελληνικής μουσικής στην Ουγγαρία

Τα  μέλη  της  Γυναικείας Χορωδίας Λιβαδειάς  Πλειάδες, ταξίδεψαν στην Ουγγαρία ως πρέσβειρες της ελληνικής μουσικής από τις  20  έως και τις 25/7/2022 προκειμένου να πραγματοποιήσουν δυο συναυλίες  προάγοντας  τον νεότερο και σύγχρονο ελληνικό μουσικό πολιτισμό.


Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε μετά από επίσημη πρόσκληση που απηύθυνε ο ομογενής πρόεδρος της Μειονοτικής Αυτοδιοίκησης Ελλήνων  Ουγγαρίας και μέλος του Ουγγρικού κοινοβουλίου (Országgyűlés) κος Λαοκράτης  Κοράνης  προς την πρόεδρο και μαέστρο των Πλειάδων κα Ιωάννα Παναγιωτίδη.

Η πρώτη συναυλία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 22/7/2022 στον εξωτερικό  χώρο του Ουγγρικού κοινοβουλίου βάση αδείας του προέδρου του κου LászlóKövér.  

Οι «Πλειάδες» ερμήνευσαν γνωστά έργα του μεγάλου Έλληνα μουσουργού αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη, παράλληλα με γνωστά ουγγρικά τραγούδια, ως φόρο τιμής στην ελληνο-ουγγρική φιλία. Ο πρόεδρος του Ελληνικού κοινοβουλίου κος Κωνσταντίνος Τασούλας  απέστειλε  μέσω του διπλωματικού του Συμβούλου , επιστολή προς τον Ούγγρο ομόλογο του η οποία αναγνώστηκε πριν την συναυλία μαζί με τις συνοδευτικές επιστολές του δημάρχου Λεβαδέων κου Γιάννη Ταγκαλέγκα  και του προέδρου του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κου Παναγιώτη Αγνιάδη.  Τις «Πλειάδες» συνόδευσε με επιθυμία της στην πρώτη αυτή συναυλία η αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά η οποία και απηύθυνε χαιρετισμό.

Η δεύτερη συναυλία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 23/7/2022 στο μειονοτικό χωριό Μπελογιάννης (Beloiannisz).  Η συναυλία απέδωσε έργα γνωστών Ελλήνων συνθετών και ήταν αφιερωμένη στην 48η επέτειο από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τιμώντας τα θύματα και υπενθυμίζοντας ότι η συνεχόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου συνιστά μια ανοιχτή για τον Ελληνισμό πληγή.  Η κοινότητα του χωριού Μπελογιάννης ανταπέδωσε στην καλλιτεχνική παρουσία της Χορωδίας των Πλειάδων με τη δική της μουσική παρουσία ενώ η όλη εκδήλωση ήταν έμπλεη από τον συναισθηματισμό των Ελλήνων της διασποράς και όλων των συμμετεχόντων στην μοναδική αυτή εκδήλωση μνήμης και τιμής.

Τις δυο συναυλίες στην Ουγγαρία τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Απαμείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κος Παϊσιος Λαρεντζάκης, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουγγαρία κος Ευθύμιος Παντζόπουλος , ο πρόεδρος της αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας κος Κώστας Χριστοδουλάκης, η πρόεδρος των Ελλήνων της Βουδαπέστης κα Ειρήνη Μποζώνα ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος κοινότητας Περιβόλια Λάρνακας κος Κωνσταντίνος Τίγκης.

Τις «Πλειάδες» συνόδευσαν στο μουσικό αυτό οδοιπορικό οι μουσικοί κκ. Βαγγέλης Βαλαχάς στο μπουζούκι, Παναγιώτης Δάρας στο μπάσο, Φρίξος Καλούδης στην κιθάρα και Ανδρέας Σύρος στα κρουστά, οι οποίοι απέδωσαν με εξαιρετικό τρόπο τα μουσικά ακούσματα που ανέδειξαν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Οι «Πλειάδες» με ανακοίνωσή τους ευχαρίστησαν όσους συνέβαλλαν στην με μεγάλη επιτυχία εμφάνησή τους καθώς επίσης και το τουριστικό πρακτορείο, για την άριστη διοργάνωση.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου