29/3/22

Η πρόληψη κλειδί για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Δράση της ΕΕΠΦ για την ευαισθητοποίηση σχολικών κοινοτήτων και τοπικών κοινωνιών στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Φωκίδας 

Την τελευταία εικοσαετία, στην Ελλάδα εκδηλώνονται κάθε χρόνο περίπου 10.000 πυρκαγιές υπαίθρου. Μια δασική πυρκαγιά έχει σοβαρές και άμεσες επιπτώσεις προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο αγροτικό εισόδημα, σε ανθρώπινες περιουσίες και υποδομές και μπορεί να καταλήξει σε απώλειες ανθρώπινων ζωών. 


Σε βάθος χρόνου, μπορεί να οδηγήσει στην οριστική απώλεια βλάστησης, στη διάβρωση του εδάφους και τελικά στην αύξηση των πλημμυρών και την ερημοποίηση. Οι πρωτοφανείς πυρκαγιές, που ξέσπασαν στις αρχές Αυγούστου 2021 προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στο πέρασμά τους, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη συμμετοχής σε οποιαδήποτε προσπάθεια αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών.

Η MYTILINEOS υποστηρίζοντας για 2η σχολική χρονιά τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες της ΕΕΠΦ και αναγνωρίζοντας την επιχειρηματική της ευθύνη για τη διατήρηση των ισορροπιών στη φύση, στηρίζει τη δράση «Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, τις πολιτικές και πρακτικές δασοπροστασίας» στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Φωκίδας και Βοιωτίας, που εντάσσεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση».


Οι βασικοί άξονες της πρωτοβουλίας είναι: 

α) Δράση ευαισθητοποίησης με σχολεία και εθελοντικές ομάδες πολιτών των Ν. Βοιωτίας και Φωκίδας, 

β) Οργάνωση και πραγματοποίηση 2 δράσεων καθαρισμού, επιλεγμένων από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες των Ν. Φωκίδας και Βοιωτίας, δασικών περιοχών, από τη συσσωρευμένη καύσιμη ύλη που αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες έναρξης πυρκαγιών, γ)Υλοποίηση 2 διαδικτυακών επιμορφωτικών σεμιναρίων, ενός για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ενός για τις εθελοντικές ομάδες των ανωτέρω Νομών. 

Στο πλαίσιο των δράσεων χθες με συμμετοχή πολλών μαθητών έγινε δενδροφύτευση στον λόφο Αγίων Αναργύρων Ιτέας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/βαθμιας και Β/βαθμιας Εκπ/σης ΠΕ Φωκίδας και το Δασαρχείο Άμφισσας. Τα δενδρύλλια προμήθευσε το δασικό φυτώριο της Αλιάρτου.

Επίσης για σήμερα Τρίτη 29 Μαρτίου 2022 στο Δάσος Μοσχοποδίου Θήβας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/βαθμιας και Β/βαθμιας Εκπ/σηςΠΕ Βοιωτίας, το Δασαρχείο Θήβας και τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής έχει προγραμματιστεί δενδροφύτευση με συμμετοχή περίπου 200 μαθητών και μαθητριών μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους. Τα δενδρύλλια προμήθευσε το φυτώριο της Αλιάρτου και της Αμυγδαλέζας Αττικής.

Τον Μάιο, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, θα οργανωθούν δύο καθαρισμοί δασών, με τη συμμετοχή πολιτών, ένας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με στόχο την απομάκρυνση των απορριμμάτων και ξένων προς το δασικό οικοσύστημα υλικών, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την πρόκληση πυρκαγιών. Με την ολοκλήρωση της δράσης θα διανεμηθεί σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και πολίτες, ενημερωτικό υλικό που βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και τα μέτρα ατομικής ασφάλειας. Έτσι θα ενισχύσουμε τις τοπικές κοινωνίες ως προς την αντιμετώπιση αυτών των καταστροφικών φαινομένων που πλήττουν το περιβάλλον αλλά και τον άνθρωπο.

Η συνεργασία της MYTILINEOS με την Ελληνική Εταιρία Προστασία της Φύσης υλοποιείται στο πλαίσιο των στρατηγικών συμπράξεων που αναπτύσσει η πρώτη, με σημαντικούς κοινωνικούς φορείς, για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης 11 & 13.


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου