29/3/22

Ξανάρχισαν οι σεισμοί στην περιοχή της Θήβας

Ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής έχει προκαλέσει πλήθος μικρών σεισμικών δονήσεων τις τελευταίες ημέρες στη Θήβα 


 Η σεισμική έξαρση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, της περιοχής έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2021 και μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί εκατοντάδες σεισμοί μεσαίου κυρίως μεγέθους. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο την  Κυριακή σημειώθηκαν τουλάχιστον 15 σεισμικές δονήσεις με τη μικρότερη να έχει μέγεθος 1 βαθμό της κλίμακας Ρίχτερ και τη μεγαλύτερη 3,9 Ρίχτερ.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς μιλώντας στο prototothema.gr σημείωσε ότι η σεισμική έξαρση στην περιοχή της Θήβας ενδέχεται να είναι συνέχεια του σεισμού των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε σημειωθεί στο χωριό Καλλιθέα τον Δεκέμβριο του 2020. Παράλληλα επισήμανε ότι οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν την Κυριακή δεν έχουν επίκεντρα σε ρήγματα που να μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγάλου μεγέθους δηλαδή από 6 Ρίχτερ και πάνω.

“Εκεί όπου υπάρχει αυτός ο εστιακός χώρος δεν υπάρχει ρήγμα που μπορεί να δώσει σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει ένας σεισμός που να προκαλέσει βλάβες σε παλιά κτίρια και γι’αυτό θέλει προσοχή», σημείωσε ο κ. Γκανάς.

Σύμφωνα με τον κ. Γκανά λόγω του μικρού εστιακού βάθους των ασθενών αυτών δονήσεων η αίσθησή τους είναι αρκετά έντονη και ανησυχεί τους κατοίκους.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου