28/9/21

“ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ 2021 - 200 χρόνια ελεύθεροι”

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Π.Ε Βοιωτίας τίμησε πανηγυρικά την επέτειο των 200 χρόνων από την Κήρυξη της Επανάστασης στη Ρούμελη, οργανώνοντας 2ήμερο επετειακών εκδηλώσεων για την κορύφωση του Αγώνα για Ανεξαρτησία με αφορμή τον ετήσιο εορτασμό για τη «Μάχη της Πέτρας». 

 

Αρχικά,  το Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021 στην Πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Υψηλάντη, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Υψηλάντη του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Υψηλάντη, πραγματοποιήθηκε μια βραδιά τιμής και μνήμης για τα 200 χρόνια από την «Μάχη της Πέτρας» (12/9/1829) με τίτλο: «Ο Σύλλογος Γυναικών Λιβαδειάς «Πλειάδες» τραγουδά για την Ελλάδα».  

Η εντυπωσιακή χορωδία των Γυναικών από την ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς και οι αξιόλογοι μουσικοί που την πλαισίωσαν απέδωσαν μοναδικά γνωστά και αγαπημένα ακούσματα, τραγούδια για τις ηρωικές μορφές της πατρίδας μας, κάνοντας μια υπέροχη μουσική γέφυρα του σήμερα με το χθες.  

Ακολούθως, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά απέδωσε αναμνηστικές πλακέτες στον Δήμαρχο Αλιάρτου Θεσπιέων κ. Γιώργο Ντασιώτη, στον Πρόεδρο της Τ.Κ. Υψηλάντη κ. Νίκο Αντωνίου, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Υψηλάντη κ. Γιώργο Γιαννακόπουλο καθώς και την Πρόεδρο της Γυναικείας Χορωδίας Λιβαδειάς «Πλειάδες» κα Ιωάννα Παναγιωτίδη – Σταύρου.  

Την επομένη, την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 στην Ι. Μ. Αγίου Νικολάου Υψηλάντη Βοιωτίας, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας & Νήσων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την Τοπική Κοινότητα Υψηλάντη  του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων, εορτάστηκε η 200ή επέτειος για τη «Μάχη της Πέτρας».  

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεωργίου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του ήρωα Δημήτριου Υψηλάντη στο περίβολο του Μοναστηριού και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων από την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας  κα. Φανή Παπαθωμά, τους βουλευτές του Νομού και εκπροσώπους του α` και β` βαθμού Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και τους εκπροσώπους των Ποντιακών Σωματείων.  

Η επετειακή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια μιας δίγλωσσης επετειακής επιγραφής με πληροφορίες για την «Μάχη της Πέτρας» και την συμβολή του Δημήτριου Υψηλάντη στην διαμόρφωση του νέου Ελληνικού κράτους, προσφορά της Π.Ε. Βοιωτίας για την φετινή επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.  

Με το πέρας των εκδηλώσεων η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά δήλωσε: “Η Επανάσταση στη Ρούμελη έληξε στην Πέτρα. Αυτή η τεράστια ιστορική παρακαταθήκη αποτελεί για εμάς στην Π.Ε. Βοιωτίας μια ύψιστη εθνική αποστολή, μια διαχρονική ευθύνη για το σήμερα και το αύριο. Γι αυτό και αναλάβαμε την  πρωτοβουλία να παραδώσουμε σε αυτόν εδώ τον ιστορικό τόπο, μια δίγλωσση Επετειακή Επιγραφή με πληροφορίες για την Μάχη Της Πέτρας. Οι αγώνες των προγόνων μας είναι η παρακαταθήκη για το μέλλον μας”.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου