15/9/20

77 χρόνια από το θαύμα της Παναγίας στον Ορχομενό


Συμπληρώθηκαν 77 χρόνια από το θαύμα της Παναγίας στον Ορχομενό ένα γεγονός που κάθε χρόνο τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα. 
Φέτος παρουσία του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιου αυτοδιοικητικών και πλήθους κόσμου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία χωρίς ωστόσο λόγω των υγειονομικών συνθηκών να πραγματοποιηθεί η λιτανεία της εικόνας.
Στις 8 Σεπτεμβρίου 1943 οι Ιταλοί συνθηκολόγησαν και αποχώρησαν από το συνασπισμό του Άξονα. Ο ιταλικός στρατός μέσα στην πόλη της Λιβαδειάς ξεπερνούσε τους 2.000, γιατί εκεί ήταν η βάση ανεφοδιασμού των κατοχικών δυνάμεων και οι αποθήκες ήταν γεμάτες με πολεμικό υλικό. Η συνθηκολόγηση βρήκε διχασμένες τις ιταλικές κατοχικές δυνάμεις στην Ελλάδα. Όσοι αξιωματικοί ήταν φασίστες επεδίωξαν την παράδοσή τους στους Γερμανούς, ενώ οι πολέμιοι του Χίτλερ, όχι μόνο δεν παραδόθηκαν, αλλά προσχώρησαν στις δυνάμεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, μαζί με τον οπλισμό τους.
Με την άρνηση των Ιταλών να παραδώσουν τον οπλισμό τους, η περιφερειακή οργάνωση του Ε.Α.Μ. Ορχομενού θεώρησε ότι μπορούσε να επωφεληθεί. Γι΄ αυτό παρακίνησε τους ντόπιους να κινηθούν προς το σιδηροδρομικό σταθμό της Λιβαδειάς, όπου υπήρχε ιταλική φρουρά, για να πάρουν τα όπλα των Ιταλών.
Οι Γερμανοί εξοργίζονται και αποφασίζουν να τιμωρήσουν παραδειγματικά τον Ορχομενό και τους κατοίκους του. Έτσι ο Γερμανικός στρατός κινείται προς τον Ορχομενό με τριπλή αποστολή:
Να ενεργήσει αναγνωριστικά, να τιμωρήσει τους κατοίκους του Ορχομενού, να κάψει τη Σκριπού και την Πετρομαγούλα και να παραδώσει ολόκληρο τον Ορχομενό στην κόλαση της φωτιάς.
Οι Γερμανοί φθάνουν στον Ορχομενό τις βραδινές ώρες της 9ης Σεπτεμβρίου. 
Πρώτες πρωινές ώρες τρία Γερμανικά τανκς και ο Γερμανικός στρατός μόλις προσπερνάνε την εκκλησία της Παναγίας ακινητοποιούνται. 
Μια μεγαλόπρεπη γυναίκα με αυστηρό ύφος, στη μορφή της οποίας ο Γερμανός επικεφαλής αναγνώρισε την Παναγία, έχοντας σηκωμένο το χέρι της σε απαγορευτική στάση σταμάτησε τα άρματα. 
Στις 10 Σεπτεμβρίου 1944, στην πρώτη ετήσια επέτειο του θαύματος έγινε και η πρώτη ευχαριστήρια ακολουθία.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου