9/11/17

«Ούτε μια μέρα κλειστά το Μουσείο και ο Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών», λένε φορείς και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής



Με πολύ μεγάλη συμμετοχή κατοίκων της ευρύτερης περιοχής πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Δελφών η κινητοποίηση – διαμαρτυρία έξω από το Μουσείο ως μια πρώτη αντίδραση απέναντι στην υποβάθμιση των αρχαιολογικών δομών των Δελφών.
Το μήνυμα που εστάλη προς κάθε κατεύθυνση ήταν να μην μείνουν κλειστά ούτε για μία μέρα το Μουσείο και ο Αρχαιολογικός Χώρος των Δελφών.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε το θέμα που αφορά σε επιχειρούμενη υποβάθμιση όχι στενά και μόνο τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά κυριότατα εθνικού, με παρενέργειες στην οικονομία, τον πολιτισμό και την εικόνα της χώρας σε μια περίοδο κρίσης, κατά την οποία η μέριμνα για τον πολιτισμό και η επένδυση στον τουρισμό ως κεντρικά αναπτυξιακά εφαλτήρια επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένες, αντί να οδηγούν σε απαξίωση, όπως ακριβώς συμβαίνει με το Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο στους Δελφούς.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, χαρακτήρισε ως καλοδεχούμενη την ενημέρωση από το ΥΠΠΟΑ για τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο ωστόσο επεσήμανε πως πρόκειται για δεσμεύσεις ασαφείς, χωρίς τα αναγκαία χρονοδιαγράμματα που επιλύουν μόνο κατά ένα μικρό μέρος το ζήτημα.

Παράλληλα σημείωσε ότι το πρόβλημα προέκυψε από κακό σχεδιασμό του Υπουργείου, ενώ τόνισε πως η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δεν έχει ως τώρα έλθει σε επαφή και συνεννόηση με το Δήμο Δελφών, προκειμένου από κοινού να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να εξευρεθεί βιώσιμη λύση για το Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο.
Συνοψίζοντας, υπογράμμισε πως σύσσωμη η τοπική κοινωνία αναμένει την επίσημη απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου θέτοντας στην κορυφή της ιεράρχησης το χρόνο πρόσληψης του εποχικού προσωπικού που ανακοίνωσε η κα. Κονιόρδου, ενώ επανέλαβε την κατηγορηματική βούληση όλων να αποτρέψουν το κλείσιμο του Μουσείου των Δελφών έστω και για μία ημέρα.
Όλοι οι ομιλητές που τοποθετήθηκαν συντάχθηκαν στην απόλυτη εθνική σημασία της ακώλυτης λειτουργίας του Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών και ζήτησαν από το Υπουργείο Πολιτισμού την άμεση λύση του προβλήματος που προέκυψε όπως έκανε από την πρώτη στιγμή και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.
Στην κινητοποίηση έκτος από τους πολίτες συμμετείχε πλήθος αυτοδιοικητικών και θεσμικών προσώπων μεταξύ των οποίων ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Ευάγγελος Κατσαγούνος, οι δήμαρχοι Αράχωβας-Αντίκυρας – Διστόμου και Στυλίδας Ιωάννης Γεωργακός και Απόστολος Γκλέτσος αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος, ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Δελφών Λουκάς Αναγνωστόπουλος και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Δελφών Λεωνίδας Σακελλαρίου, η πρώην Βουλευτής Φωκίδας Ασπασία Μανδρέκα, ο πρώην Βουλευτής Πειραιώς Πέτρος Μαντούβαλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Ταγκαλής, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γεώργιος Ιωσηφίδης, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων, συλλόγων και φορέων της περιοχής.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου