30/3/21

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ παρουσίασε το Σύγχρονο Λαϊκό Ορατόριο του Δημήτρη Μαραμή ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ H Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821

Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.

Ο Περιφερειάρχης και τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, η οποία αποφάσισε ομόφωνα τις επετειακές δράσεις, παρουσίασαν το κεντρικό δρώμενο με το οποίο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα εορτάσει την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Πρόκειται για το Σύγχρονο Λαϊκό Ορατόριο με τίτλο: «Παλιγγενεσία – Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821» του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, με ερμηνευτή τον Κώστα Μακεδόνα, στο ρόλο του αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό και ως «χορό» του μουσικού δράματος το φωνητικό σύνολο «8tetto». 

Επί σκηνής εξελίσσεται ένα σύγχρονο μουσικό δράμα, όπου ο τραγουδιστής ως ο αοιδός (τραγούδι), ο ηθοποιός (αφήγηση), οκτώ φωνές σαν «χορός» αρχαίας τραγωδίας, μεταφέρουν το οικουμενικό πάθος για την ελευθερία και το κοινό αίσθημα ενός ολόκληρου λαού, ερμηνεύοντας μελοποιημένα εμβληματικά ποιητικά έργα, εμπνευσμένα από την Επανάσταση. 

Η δομή της σύνθεσης θα διανθίζεται από κείμενα στην πρωτότυπη μελοποίηση του συνθέτη, όπως: ο «Θούριος» του Ρήγα, ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού, ποιημάτων των Ανδρέα Κάλβου, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Ιωάννη Πολέμη, Κώστα Καρυωτάκη αλλά και Δημοτικής Ποίησης.

Μεταξύ των μερών μελοποιημένου λόγου θα παρεμβαίνει με κινηματογραφικό τρόπο, ροή κινούμενων γραφικών (graphicmotion), τα οποία θα συμπληρώνουν το μουσικό δρώμενο ως ένα επιγραμματικού χαρακτήρα ιστορικό ντοκιμαντέρ των σημαντικότερων γεγονότων της Επανάστασης στη Ρούμελη.

Το μουσικό δρώμενο θα έχει δύο βασικούς άξονες όσον αφορά τις ιστορικές αναφορές: τις μεγάλες προσωπικότητες και τα σημαντικότερα γεγονότα από την Επανάσταση στη Ρούμελη από το 1821 έως το 1829, αλλά και τις μεγάλες προσωπικότητες της Στερεάς Ελλάδας στο χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και της επιστήμης του αναγεννημένου έθνους μέσα στα 200 χρόνια που μεσολάβησαν από το 1821 έως και σήμερα.

Το δρώμενο θα παρουσιαστεί σε ανοιχτούς χώρους την περίοδο από τον Ιούλιο έως και το Σεπτέμβριο του 2021.

Χαιρετισμό απηύθυνε μέσω του διαδικτύου ο επιστημονικός υπεύθυνος των επετειακών δράσεων, διακεκριμένος συγγραφέας και καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ, κ. Θάνος Βερέμης.

«Παρουσιάσαμε με το νέο έτος τις επετειακές μας δράσεις για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία και τονίσαμε ότι βασικοί μας στόχοι είναι να τιμήσουμε εμφατικά την ιστορική μνήμη και το ένδοξο παρελθόν, να προσφέρουμε ισχυρά διδάγματα στο σήμερα και το κυριότερο, να δημιουργήσουμε μια ισχυρή προοπτική για το αύριο”, τόνισε ο Περιφερειάρχης Φ. Σπανός.

Στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, προβλήθηκε για πρώτη φορά το μελοποιημένο ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη:  «Διάκος». Σύνθεση: Δημήτρης Μαραμής. Ερμηνεία: Κώστας Μακεδόνας, «8tetto». 


Δηλώσεις συντελεστών

Δημήτρης Μαραμής: «Η ιδιοσυγκρασία του σύγχρονου Έλληνα είναι περισσότερο κοντά στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα της περιόδου του 1821, παρά της περιόδου της αρχαιότητας, των ελληνιστικών χρόνων, των ρωμαϊκών χρόνων ή του Βυζαντίου. Συνεπώς η βαθιά ιστορική γνώση του θαύματος της ελληνικής επανάστασης, με τον υπερβατικό αγώνα από τη μία πλευρά, αλλά και με τις σκοτεινές παθογένειες από την άλλη, αποτελεί το σοβαρότερο βοήθημα για την αυτογνωσία του Έλληνα που ζει στο σήμερα κι επιθυμεί να πορευτεί σε παρόν και μέλλον με αυτοπεποίθηση, θάρρος και χωρίς συμπλέγματα και ψευδαισθήσεις».

Γρηγόρης Βαλτινός: «Έχει μεγάλη σημασία, αυτούς τους δύσκολους και πονηρούς καιρούς, να σκύψουμε με σεβασμό, με ψυχραιμία, πάνω στην ιστορία της πατρίδας μας,. Να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε μια πολύ καλή προϋπόθεση για τη συνέχειά μας, για το μέλλον. Τέτοια έργα σαν και αυτό, συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Κώστας Μακεδόνας: «Η Τέχνη οφείλει να θυμάται και να τιμά όλους εκείνους τους Ήρωες και τις Ηρωίδες, που -εντός και εκτός Ελλάδας- βοήθησαν και πάλεψαν να βγει η χώρα μας από το σκοτάδι, να ταξιδέψει ξανά προς το φως και να αναπνεύσει επιτέλους, όπως έγραψε ο Σολωμός: «στον όμορφο και ατάραχο Ελευθεριάς αέρα». Τιμή και ευγνωμοσύνη σε όλους όσοι έζησαν την αναγνώριση των προσπαθειών τους όσο ζούσαν, αλλά και σε αυτούς που δυστυχώς αναγνωρίστηκαν εκ των υστέρων. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως το συνθέτη Δημήτρη Μαραμή και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Είναι τιμή μου να συμμετάσχω στο συγκεκριμένο έργο, αλλά και να συνεργαστώ ξανά με τον αγαπημένο μου φίλο, εξαιρετικό ηθοποιό και σκηνοθέτη Γρηγόρη Βαλτινό».


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου