10/3/21

Ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας στο διαδίκτυο

Προσαρμοζόμενοι στις επιταγές της εποχής, θελήσαμε να αφιερώσουμε στο ιστορικό έθιμο του Βλάχικου Γάμου Θήβας έναν διαδικτυακό χώρο όπου ο επισκέπτης μπορεί να πραγματοποιήσει ένα σύντομο αλλά απολαυστικό ταξίδι σε αυτό. Για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε με αγάπη και σεβασμό στο έθιμο, τη σελίδα https://vlaxikosgamos.gr . 

Πληροφορίες, εικόνες και βίντεο, ακόμα και οι παραδοσιακοί ήχοι των “βλάχων” πλημμυρίζουν τη σελίδα αυτή προσφέροντας μια πρώτη γεύση του εθίμου μας.

Ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας, ένα από τα μακροβιότερα αποκριάτικα έθιμα, αποτελεί σάτιρα ενός ποιμενικού γάμου, ενσωματώνοντας παράλληλα πληθώρα στοιχείων από τις διονυσιακές τελετές της περιοχής μας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της τοπικής μας παράδοσης, η μεγάλη ιστορία του οποίου μας γεμίζει υπερηφάνεια αλλά και ευθύνη για να το διατηρήσουμε ζωντανό.

Στην ιστοσελίδα του εθίμου μπορείτε να διαβάσετε τα βασικά στοιχεία του Βλάχικου Γάμου, να δείτε χαρακτηριστικό φωτογραφικό υλικό από διάφορες στιγμές της ιστορίας του και να παρακολουθήσετε ντοκιμαντέρ και εκδηλώσεις σχετικά με αυτό. Επίσης, περιλαμβάνεται ένα τμήμα από το πολύ σημαντικό και ιστορικό φωτογραφικό αρχείο που διατηρεί ο Παραδοσιακός Σύλλογος του Βλάχικου Γάμου. Πολλές από τις φωτογραφίες αυτές μάλιστα, χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Φυσικά, όσο και αν προσπαθήσει κανείς, είναι ανέφικτο να αποτυπώσει σε λίγες μόνο διαδικτυακές σελίδες ένα έθιμο με ιστορία 170 περίπου χρόνων. Ακόμα, η ζωντανή παρακολούθηση και ιδιαίτερα η συμμετοχή στον Βλάχικο Γάμο, το απόλυτο ξεφάντωμα και ο ασταμάτητος χορός υπό τους ήχους του νταουλιού και της πίπιζας είναι σίγουρα αδύνατο να υποκατασταθούν. Η υγειονομική κρίση μας στέρησε τα δύο τελευταία χρόνια τις στιγμές αυτές, όμως ήδη προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα και θα είναι χαρά μας να είστε όλοι εκεί. Σας προσκαλούμε λοιπόν, να ταξιδέψετε για αρχή διαδικτυακά μέσα από τη σελίδα του εθίμου και έπειτα να επισκεφθείτε την όμορφη και φιλόξενη πόλη μας στον επόμενο Βλάχικο Γάμο.

Και του χρόνου στο μέτρο…

Ο Πρόεδρος του Δ.Ο.Θ. ,

Σταμάτης Καλαμιώτης


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου