2/3/21

Παγκόσμια Ημέρα της ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΣΥΛ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΕΠ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ:                                                          

Τα τελευταία χρόνια η Παγκόσμια Ημέρα της ΓΥΝΑΙΚΑΣ είτε περνάει απαρατήρητη είτε έχει αποπολιτικοποιηθεί. Οι περισσότεροι σήμερα δεν γνωρίζουν καν ότι οι ρίζες της ημέρας βρίσκονται στον αγώνα των Αμερικανίδων εργατριών στην υφαντουργία , που στις 8 του Μάρτη του 1857, σήκωσαν ανάστημα απέναντι στη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης τους!

 Στα χρόνια που πέρασαν  από τότε, οι γυναίκες πήραν μέρος σε πλήθος σκληρών αγώνων: αγώνων για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς  φτώχεια, ανεργία, χωρίς εργοδοτική βία σε βάρος της εργαζόμενης γυναίκας. Αγώνων ενάντια στο σεξισμό και τη βία. Παρόλα αυτά , η γυναικεία καταπίεση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα, ούτε καν στην «πολιτισμένη δύση». Οι γυναίκες συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία, την πολιτική ζωή, συνεχίζουν να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, συνεχίζουν να είναι πιο εκτεθειμένες σε όλες τις μορφές βίας. Ταυτόχρονα, με την έλευση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης οι γυναίκες βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένες στην ανεργία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία.

 Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας βρίσκει την χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ισότητας των φύλων. Οι αποκαλύψεις μέσω του ελληνικού #Metoo αναδεικνύουν τις σεξιστικές διακρίσεις και την έμφυλη βία που δυστυχώς αποτελούν «κανονικότητα» για τις γυναίκες και τα άτομα που δεν επιλέγουν τις «παραδοσιακές» σεξουαλικές κατευθύνσεις. Σήμερα που η ελληνική κοινωνία βράζει από την αποκάλυψη της έκτασης των φαινομένων της έμφυλης βίας λέγοντας «ως εδώ», ο αρμόδιος κρατικός φορέας που θα έπρεπε να είναι μπροστά και να διατυπώνει δημόσιο λόγο με κοινωνικό αντίκτυπο αντί να ενισχύεται, συνεχώς υποβαθμίζεται. Η κυβέρνηση επέλεξε να καταργήσει την ΓΓ Ισότητας των Φύλων και να συγχωνεύσει τις πολιτικές για την ισότητα με τις πολιτικές για την οικογένεια και το δημογραφικό. Πρόκειται για μία συνειδητή αντιστροφή του στόχου της Ισότητας των Φύλων, μια επικίνδυνη οπισθοδρόμηση που συνδέει μονοσήμαντα τις γυναίκες με τον αναπαραγωγικό τους ρόλο και όλα τα στερεότυπα που έχουν συνδεθεί με το ρόλο αυτό.

Η σεξιστική βία και οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις, από λεκτικές, έως πιο άγριες, από εργοδότες και ιεραρχικά ανώτερους, φανερώνουν την υποτίμηση των γυναικών και το ρόλο που τους επιφυλάσσει το σύστημα στο οποίο ζούμε και δουλεύουμε, ώστε να κερδίζει διπλά από την εκμετάλλευση και την καταπίεση των γυναικών. Ιδιαίτερα στα χρόνια της λιτότητας, η σεξιστική βία αυξάνεται με τον εκβιασμό της ανεργίας, αφήνοντας τις γυναίκες εργαζόμενες πιο εκτεθειμένες στους όλο και πιο ανεξέλεγκτους κι ασύδοτους εργοδότες.

Συναδέλφισσες – οι , το μήνυμα του αγώνα των υφαντριών της Νέας Υόρκης, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας φωτίζει και σήμερα την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των εργαζόμενων γυναικών και του ίδιου του λαϊκού κινήματος για την ανατροπή της αντιλαϊκής καταιγίδας που έχουν εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια κυβερνήσεις - ΕΕ και σαρώνει με αμείωτη ένταση κατακτήσεις και δικαιώματα.

Φέτος στις 8 του Μάρτη, για άλλη μια φορά , καλούμε όλο τον κόσμο της εργασίας , του μόχθου , όλα τα λαϊκά στρώματα , το συνδικαλιστικό κίνημα και όλους τους πολίτες να ενώσουμε τις δυνάμεις στο πλάι των γυναικών ,  σε πολιτικές δράσεις σε όλο τον κόσμο για να τραβήξουμε την προσοχή στις συνθήκες εργασίας των γυναικών της εργατικής τάξης και στον αγώνα που χρειάζεται για να τις αλλάξουμε οριστικά και ισότιμα. Στα πλαίσια αυτά συμμετέχουμε και στην 3ωρη Στάση Εργασίας την Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, από τις 12:00 έως το τέλος του ωραρίου που έχει προκηρυχθεί από την Εκτελεστική Γραμματεία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ και το ΝΤ ΑΔΕΔΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας . 

 Δεν ξεχνάμε τις γυναίκες που διαχρονικά αγωνίσθηκαν, πολέμησαν, θυσιάσθηκαν για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, δικαιώματα, ισότητα.

Η ημέρα της γυναίκας μας θυμίζει ότι τα δικαιώματα και η ελευθερία κατακτούνται όταν αγωνίζεσαι σθεναρά γι' αυτά και μάχεσαι χωρίς εκπτώσεις.

 

 ΓΙΑ ΤΟ  Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                           ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου